İnternette "Türkiye'de ilk AVM ne zaman açıldı" diye ararsanız 1 Ekim 1988'de İstanbul'da Bakırköy- Ataköy yolunda Galleria AVM diye çıkar. Ama bu yanlış.
İstanbul'daki turistik bi yer de olan Mısır Çarşısı 1660 yılında yapılmıştır. Ama o dönem Osmanlı Devleti'nin yönetimi olduğu için Türkiye'nin değil Osmanlı Devleti'nin ilk AVM konseptine uygun yapısı olarak kabul edilir.
Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra yine kapalı bir alanda farklı dükkanların bulunduğu ilk AVM konseptine uygun yer Eskişehir'deki Esnaf Sarayı'dır.
Esnaf Sarayı, 1973 yılında yapılması planlanan ve 1979 yılında inşaatı başlayıp 1985 yılında hizmete açılan Türkiye'deki ilk AVM'dir.
Ben AVM'de gezmeyi sevmem yerine doğada gezmeyi tercih ediyorum ama Eskişehir'e gittiğimde Esnaf Sarayı'nı bi gezerim Peki siz Esnaf Sarayı'nı hiç gezdiniz mi?
Türkiye'de İlk AVM'yi biliyor musunuz? AVM gezmeyi sever misiniz?
Esnaf Sarayı'nın Türkiye'nin ilk AVM konsepti olduğunu bilmiyordum, paylaştığın için sağ ol. Ben de senin gibi AVM'lerin kalabalığı yerine doğada olmayı tercih edenlerdenim; ama böylesine tarihi bir yapıyı görmek ilginç olabilir.
Vay bayağı araştırıp gelmişsin, helal olsun cidden bilgi yağmuru olmuş 😂 Esnaf Sarayı’na gitmedim ama Eskişehir zaten çok merak ettiğim şehirlerden, gittiğimde kesin uğrarım. AVM gezmeyi çok sevmiyorum ama kahve içip vitrin bakmalık olunca fena da olmuyor. Yine de ben de senin gibiyim, doğa > AVM 🌿
Evet onlar da Osmanlı Devleti'nin kurumudur. Ama Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra idaresi Türkiye Cumhuriyetine geçmiş olup devam eden kamu kurumları olarak kabul edilir. Ne var ki hepsi bizim neticede Osmanlı Devleti'ni de inkar etmiyoruz. Ama idari yapıların evrak kayıtları vs olduğu için o şekilde kabul ediliyor. Hatta kişiler bile öyledir kimlikte. Mesela 1921de doğan rahmetli oyuncu Zafer Önen. Osmanlı Devleti'nin Çorum şehrinde doğmuştur öyle yazar. Ama vefatı 2013 yani Türkiye Cumhuriyeti olarak geçer.