yelkenUrla'dan yazlık aldık bu sene. Eve yakın sahillerde yelkenler görüyorum, heves ettim. Ama öncesinde detaylı bir araştırma yapmak istiyorum. Eğer neyin ne olduğunu bilmezsem boşa kürek çekmiş olurum. Bazı kavramlar öğrendim Goole'dan. Yelkencilik ile ilgilenen ve bana şunları detaylı bir şekilde;
Ana yelken
Baş istralya
Kıç istralya
Bumba
Direk
Terimlerini açıklar mısınız?
Dikkat yeni hobi alarmı! Yelkenin kısımları nelerdir?
Merhaba Deniz sever Dostumuz, Sorduğunuz sorudaki terimlerimizin kısaca temel açıklamaları ;
Anayelken: Teknemizde direğimize basılan yelkene anayelken denir. Anayelkenler direğin içine sarma (furling) veya direğe basılmalı şekilde olur.
Baş ıstralya: Direğimizi teknemize bağlamak için çeşitli taraflardan teller kullanılır. Günümüzde çok gelişen teknoloji sayesinde bazı yarış yatlarında da çok özel ipler de kullanılmaktadır. Direğin tepe on tarafından teknenin baş kısmına inen bağlantı teline baş ıstralya denir. Aynı zamanda Genoa (on yelken) yelkenimiz bu telin üzerinde çalışır.
Kıç ıstralya :Yukarıda baş ıstralyanın tam tersi olarak direğin arka kısmından teknemizin kıç ına (arkasına) inen bağlantı telidir.
Arma Hangi Parçalardan Oluşur?
Direk: Direk teknenin üstünde yelken basmak için kullanılan uzun ahşap aliminyum veya çarbon dan yapılmış uzun içi boş veya dolu boru.
Bumba: Direğe bağlanan tekneye yatay bir şekilde duran ve anayelkenin arka üçünün bağlandığı ahşap, aliminyum veya çarbondan yapılmış için dolu veya boşboru. Aynı zamanda bumbaya anayelken iskotası bağlanarak anayelkenin rüzgar dolması ve boşalması işlemleride yapılmaktadır.
Armanın Kısımları Nelerdir?
Merhaba Deniz sever Dostumuz,
Sorduğunuz sorudaki terimlerimizin kısaca temel açıklamaları ;
Arma Hangi Parçalardan Oluşur?