Bu dönemde gezi olur mu demeyin, bütçemi ve vaktimi denkleştirmek anca nasip oldu :) Önceliği de Türkiye'deki doğal güzelliklere vermek istiyorum ve mağaraları cidden merak ediyorum, bazılarına eskiden gitmiş olsam da şöyle baştan sonra hepsini gezesim var, maalesef kendi başıma gideceğim bu arada. Türkiye'deki mağaraları gezmeye nereden başlayayım, Muğla'dan itibaren nasıl bir rota belirleyeyim?
Bi'Bilen Adil Gürkan yanıtlıyor: Türkiye'deki mağaraları gezmek istiyorum, nasıl bir rota belirlemeliyim?
Seni bu çok değişik tur tercihin için kutlarım. Çok farklı ve heyecan verici bir gezi deneyimi olacağına inanıyorum. Güzel notlar al ve hatta bana kalırsa burada paylaş.
Türkiye’nin farklı bölgelerindeki mağaraları gezmedim. Bu nedenle bilgim yok. Ama Akdeniz mağaralarının en çok bilinenlerini gezdim, girdim ve inceledim. Daha doğrusu gözlemledim. Kendimce yorumlar çıkardım. Antalya ve Mersin’de yer alan mağaraları genel hatları ile anlatıp tavsiye edebilirim.
Antalya’da yer alanları sıralayalım.
Kocain Mağarası
Çok geniş bir galerisi ile dikkat çeker. Roma ve Bizans’tan kalıntılar vardır. Ama esas olarak Akdeniz’de yüzbinlerce yıllık bir yaşam alanı olduğu düşünülmektedir. Sarkık ve dikitlerini özel olarak görmenizi tavsiye ederim. Yaklaşık 20 metre yüksekliği ve 75 metre genişliğiyle giriş ağzı, Türkiye'nin en geniş mağara girişidir. 633 metre uzunluğundaki mağaranın derinlerine doğru ilerledikçe, genişlik 100 metreye kadar ulaşıyor.
Karain Mağarası
UNESCO Kültür Mirasına girmek üzeredir. Takip etmedim, ama alınmış da olabilir. 500 bin yıllık bir tarihe ışık tutmaktadır. İlk insan ve neanderthal kalıntıları vardır. BU mağara dopal güzelliği kadar arkeolojik mirası ile de çok etkileyicidir. Antalya-Burdur karayoluna bakan ve merdivenle tırmanılan 400 metre rakımlı tepedeki mağara, her mevsim turistlerin gözde mekanları arasında yer alıyor. Şimdi hiç görülmeyen bazı hayvanlar, mesela su aygırı, gergedan, aslan, fil gibi hayvanların kalıntıları vardır.
Bu ili önemli mağaranın dışında, aşağıdaki listeyi de inceleyin. Listeye bakarsanız, bu bölgeye en az 1 hafta ile on gün zaman ayırmanız gerekebilir. Hatta bu süre iki haftaya bile çıkabilir. Zira çok sayıda mağara önerim var.
Merhaba, Türkiye geneli hakkında bilgi veremem ancak size yaşadığım yörede bulunan ve gerçekten görülmeye değer olan bazı mağaraları önerebilirim. Mersin ili Tarsus ilçesinde yakın geçmişte keşfedilen ve olağanüstü bir doğal güzelliğe sahip olan Taşkuyu mağarası ve yine Mersin ili Aydıncık ilçesi sınırlarında ve yine yakın geçmişte koyunlarını otlatan bir çobanın bir kirpiyi takip etmesi sonucu tesadüfen keşfettiği doğa harikası Gilindire mağarasını mutlaka görmenizi tavsiye ederim. Burada uzun uzun anlatmayacağım ancak internet ortamında tatmin edici bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.
Mağaracılık işi risklidir... Geçmişte mağarada sıkışıp ölüm riski yaşayan birisi olarak bunun profesyonel yaklaşımlar gerektirdiğini belirtmek isterim. Mağaralar riskli alanlardır.
En güzel mağaralar Antalya’dadır. Özellikle ‘altınbeşik ‘ mağarası. Sonra damlataş, kocain vs. Tabi bunlar turistik mağaralar ama spor adrenalin için istiyorsan molla deliği, kocain, tabak mağaraları var.
Türkiye'de pek bilinmese de pek çok mağara bulunuyor. İncirliin Mağarası rotana Muğla'dan başlayacaksan iyi bir tercih olabilir. Sonrasında Antalya'daki Altınbeşik Mağarası'nı ziyaret edebilirsin :)
Merhaba @EvTerliği,
Seni bu çok değişik tur tercihin için kutlarım. Çok farklı ve heyecan verici bir gezi deneyimi olacağına inanıyorum. Güzel notlar al ve hatta bana kalırsa burada paylaş.
Türkiye’nin farklı bölgelerindeki mağaraları gezmedim. Bu nedenle bilgim yok. Ama Akdeniz mağaralarının en çok bilinenlerini gezdim, girdim ve inceledim. Daha doğrusu gözlemledim. Kendimce yorumlar çıkardım. Antalya ve Mersin’de yer alan mağaraları genel hatları ile anlatıp tavsiye edebilirim.
Antalya’da yer alanları sıralayalım.
Kocain Mağarası
Çok geniş bir galerisi ile dikkat çeker. Roma ve Bizans’tan kalıntılar vardır. Ama esas olarak Akdeniz’de yüzbinlerce yıllık bir yaşam alanı olduğu düşünülmektedir. Sarkık ve dikitlerini özel olarak görmenizi tavsiye ederim. Yaklaşık 20 metre yüksekliği ve 75 metre genişliğiyle giriş ağzı, Türkiye'nin en geniş mağara girişidir. 633 metre uzunluğundaki mağaranın derinlerine doğru ilerledikçe, genişlik 100 metreye kadar ulaşıyor.
Karain Mağarası
UNESCO Kültür Mirasına girmek üzeredir. Takip etmedim, ama alınmış da olabilir. 500 bin yıllık bir tarihe ışık tutmaktadır. İlk insan ve neanderthal kalıntıları vardır. BU mağara dopal güzelliği kadar arkeolojik mirası ile de çok etkileyicidir. Antalya-Burdur karayoluna bakan ve merdivenle tırmanılan 400 metre rakımlı tepedeki mağara, her mevsim turistlerin gözde mekanları arasında yer alıyor. Şimdi hiç görülmeyen bazı hayvanlar, mesela su aygırı, gergedan, aslan, fil gibi hayvanların kalıntıları vardır.
Bu ili önemli mağaranın dışında, aşağıdaki listeyi de inceleyin. Listeye bakarsanız, bu bölgeye en az 1 hafta ile on gün zaman ayırmanız gerekebilir. Hatta bu süre iki haftaya bile çıkabilir. Zira çok sayıda mağara önerim var.