Doğuma büyüme Mersinliyim ve Mersin tanıtmak da benim için bir zevktir. Nem oranında Türkiye'nin en nemli olarak bilinen şehri açık ara farkla Mersin'dir. Sizlere tavsiyem Mersin gezecekseniz yaz ayında tercih etmeyiniz. Mersin'de en güzel zaman ilkbahar aylarıdır.
Yerin 30 kat altı: Cennet-Cehennem Çökükleri

Mersin denilince ilk akla gelen yerlerden biri Silifke ilçesinde bulunan, yerin 30 kat altındaki Cennet-Cehennem çökükleri. Çukurlardan birine Cehhenem denilmesinin sebebi ekipman yardımı olmadan inilmemesi, diğeri ise Cennet denilmesinin sebebi, burada eski bir kilesinin yer almasıdır.
Yumuktepe Höyüğü

Dünyada tarımın ilk yapıldığı yerlerden biri olan höyük, Mersin Toroslar ilçesinde yer alıyor. Neolitik çiftçilerin kurduğu kentin tarihi M.Ö. 7'nci yüzyıla dayanıyor. Şu an yurt dışından gelen arkeologlar burada kazı yapmaktadır. Kaç asır yaşamış bilemiyorum.
NOT: Yumuktepe'nin dibinde oturuyorum. Her pencereye çıktığımda Yumuktepe'yi görüyorum. Ama hiç içine girmeye cesaret edemedim bir kız için içeri girmek biraz tehlikelidir.
Adam Kayaları

Kızkalesi beldesine 7 kilometre mesafede bulunan yapı yalnızca Anadolu tarihi açısından değil, dünya tarihi açısından da sayılı örneklerden biridir. Yapı 9 niş içerisinde 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk, bir dağ keçisi ve Roma kartalı kabartmasından oluşuyor.
Saint Paul Kilisesi - Su Kuyusu


İncik kayıtlarında da ismi geçen Aziz Paul adına yaptırılmış kilise Anadolu'daki en önemli kültür miraslarından biri olma özelliğine sahiptir. Hristiyanlık için önemli bir hac işlevi gören kiliseye yılın bir çok döneminde ülkemizdeki Hristiyan vatandaşlar kadar, yabancı Hristiyanlar da ziyaret ediyor. Tarsus'un tarihinde önemli yere sahip kilise günümüzde müze işlevi görmektedir.
Mamure Kalesi

Roma, Bizans. Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı'dan izler taşıyan Mamure Kalesi, Akdeniz kıyısında Anamur ilçesinde tüm heybeti ve ihtişamıyla ayakta duruyor. Gerçekten de gidip görülmesi gereken en güzel yer diyebilirim sizlere.
Aynalıgöl Mağarası

Burası gerçekten de görülmesi gereken bir yer olduğunu düşünüyorum. Ama kısa bir not geçmeliyim astım hastası olanlar gitmemeli. Çünkü sanırım en az bir 500 basamak merdiven çıkıp indik. Nefes nefese kalmıştık. En alt kata gittiğimizde ise su aynı ayna gibiydi içine taş atmadan anlayamazdınız su olduğunu, ayna gibi kendi görüntünü görüyordunuz.
Kız Kalesi

Denizin 200 metre açıklarında balıkçı motorlarıyla ulaşılması mümkün olan Kız Kalesi Mersin'in Erdemli İlçesi sınırlarında yer almaktadır. Birden fazla şekilde isimde rivayet edilen Kızkalesi ile ilgili en sık anlatılan hikayede, baktırdığı falda yılanın kızını sokacağını öğrenen kral, denizin ortasında kale yaptırarak hizmetçileriyle beraber güzel kızını bu kaleye kapatır. Kızın canı bir gün altın sarısı rengindeki "Tarsus Beyazı" üzümü ister. Saraydan gönderilen üzüm sepeti içerisinde çıkan bir yılan onu sokar ve öldürür. Kumsalı sevenleri Kız Kalesine beklerim suyu gerçekten de çok güzeldir.
Yer Köprü Şelalesi

Doğanın zarafetinin ve büyüsünün somut bir örneği olan Mut ilçesindeki Yer Köprü şelalesi adeta elle çizilmiş yapay ve kusursuz bir tablodaki şelaleden farksız.
Mersin'in görülmeye değer kanyonu Lamos

Erdemli ilçesinde yer alan kanyona Kayacı Vadisi ya da Limonlu Kasabası adı da veriliyor. Mersin merkeze 50 km uzaklıkta olan Lamos Kanyonu, adını Yunan mitolojisindeki Tanrı Kral Lamos'tan alıyor.
Ben rehber değilim