Gizli Üye(45 üstü)+1 yılGeline bayram hediyesi ne alınır?
Merhaba,
Hediyeleşme her kültürde olduğu gibi bizim kültürümüzde de önemli bir yere sahiptir. Eşe, dosta, arkadaşa hediye verildiği gibi yeni aile kuran kişiler de birbiriyle hediyeleşir bu özel günlerde. Aslında zorunluluk değil de jestten ibaret olan bu davranışlar zamanla gelenek halini almıştır. Ancak yöreden yöreye değişkenlik gösterdiği gibi elbette toplumun ekonomik koşullarına göre de değişkenlik göstermeye başladı bu hediyeler.
Örneğin Kurban Bayramı'nda nişanlı erkek tarafı kıza koç hediye eder ve koç boynuzuna maddi durumu kadar bilezik koyulur. Bazı yörelerde maddi duruma göre lira konulur. Tam altın ya da bilezik tercihtir sayısı erkek tarafının maddi durumuna göre değişir.
Ancak günümüz koşullarında küçük baş hayvan alabilmek oldukça maliyetli, üstelik altın fiyatları da oldukça yüksek eskiye göre. Bunun yerine muadil olabilecek hediyeleşme çeşitleri de çıktı elbette. Biz bu yazımızda Ramazan Bayramını da kapsayacak şekilde hediyeleşme durumundan bahsedeceğiz. Nişanlı kıza neler alınabilir?1- Hamam seti

Hamam seti içeriğinde peştemal, el, yüz, ayak havlusu, bornoz, lif, sabun güzel kokulu losyonlar bulunur. Hepsi kullanışlı parçalar olduğundan en çok tercih edilen hediyeleşme çeşitlerinden biridir.
2- Kıyafet hediyesi

Geline şık ve iyi bir markadan, resmi ortamlarda da giyilebilecek tarzda bir kıyafet de hediye olarak alınabilir.
3- Yiyecek paketi

Bazı yörelerde halen devam eden bir gelenektir, bu kolinin içinde temel gıda malzemeleri de bulunur, şeker, yağ, çay, tuz, turşu, tatlı, un gibi. Ve koli güzelce paketlenir, süslenir. Kız tarafına hediye edilebilir.
4- Altın takı

Aslında 22 ayar 20 gr şeklinde bilezik tarzında bir hediye olsa da bazı yerlerde Kolye, küpe, yüzük şeklinde oluşan çok pahalı olmayan şok bir takı setinin de hediye ediliyor. Bazıları inci seti de hediye edebiliyor. Tercihe kalmış bir durum.
5- Parfüm seti/kozmetik seti

Bir tık pahalı olan parfümlerin setini içeren bir kutu ya da allık, aydınlatıcı, ruj, far, kalemler, ojeler gibi kapsamlı bir kozmetik paketi de hediye edilebilir.
Bunlar aklıma gelenler, umarım faydalı olmuştur. ✨30 Yorumla
En İyi Cevaplar
Merhabalar 🌺
Bayramda eşe, dosta, yakın akrabalara hediye almak , hediye vermek geleneklerimizden biri hâline geldi. Tabi bunlar yöreye göre biraz değişkenlik gösterir.Peki ya nişanlı kıza bayramda ne hediyesi edilir?

💍 Güzel bir soru , çünkü gelin tarafını bayramda biraz şımartmak gerekiyor. vereceğiniz hediyeyi de özene bözene seçmelisiniz. Hediyeler maddiyat da olduğu kadar maneviyata da önem vermelisiniz. Çoğu yörelerde nişanlı kıza bayram hediyesi olarak koç hediye edilir. Buna diğer adıyla "gelin koçu da" denir. Büyük şehirlerde bu âdete uygulayan çok az olsa bile, köy yerlerin hala devam etmektedir.
Gelin koçu
🐏

İlk Kurban Bayramı'nda nişanlı kıza yapılan adettir bu. Arife günü kıza alınan koç kurdelelerle sanki gelin gibi süslenir, boynuzlarının ortasına da çeyreklik ya da altın bilezik takılır. İsteyen iki boynuzuna da bilezik takıp, kıza alınan bayramlıkları süslü bohçanın içinde koçun arkasına yüklenir. Süslenip püslenmiş bayramlık hediyeler ve koçla davul zurna eşliğinde gelin evine gidilir. Sadece kıza değil aynı zamanda kayınvalideye de el işi patik gibi bazı hediyeler götürülür.

🐏 Kız tarafının da aynı şekilde gömlek ayakkabı çanta götürmesi iki ailenin arasındaki karşılıklı sevgiyi saygıyı gösterir. Bazı yörelerde gelen koçla birlikte gelin tarafı bayramlık hediyelerle damat tarafına götürülür.
Erkek Bayram bohçası

👞 Ya da Türkiye'nin bazı yerlerinde tarla , araba, altın bilezik, çeyreklik bu tamamen sizin maddi durumunuza bağlı. Eğer pahalı hediyeler durumunuz yoksa bütçenize göre mütevazı ama bir o kadar da güzel hediyeler var.
Örneğin: nişanlınızın beğeneceği şık bir elbise ya da ayakkabı, çanta da olabilir. Ama almadan ne tür kıyafetler beğeniyor öğrenlisiniz.Kadın Bayram bohçası

Kadın bohçası 💅 Malûm devir teknoloji devri olduğu için, eğer isterseniz telefon da alabilirsiniz. Asıl önemli olan burada kız tarafını memnun edebilmek.
Ama isterseniz evlilik de yeni evinizde ihtiyacınız olan şeyleri de alabilirsiniz.
Örneğin: mutfak eşyası, cevizi için ihtiyacı olan bir eşya.
Benim Bayram için hediye önerilerim bu kadarUnutmayın ki kalpten verilen her hediye değerlidir ❤️Herkese şeker tadında tatlı bayramlar dilerim 🍬20 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
54Cevap
Merhabalar,
bayramlarda hediye almak aslında bir kültür ve yöre olayıdır. Bu cografya ve yörelere farklılık gösterebilir. Bunu tarihe dayalı biraz anlatacağım.
Hediyeleşmenin tarihi;Tarihteki ilkler bu cografyada olduğu için bu geleneğin başladığı yerler buralardır. Eski zamanda hediye verilecek pek şey yoktu. İnsanların geçim kaynağı hayvancılık ve tarımdı. Hatta o zamanlarda takı koyun ve koç gibi küçükbaş hayvanlardı. Aileler koyun ile değer biçerlerdi kızlarına. Bu şu an ne kadar ilkel gelse bile, buradan yayılma adet birleşik krallık topraklarına kadar yayılmış bir adetti. 18. yy'a kadar uzanmıştır batıda bu adet. Neyse konuyu dağıtmadan bayramlar ve özel günlerde gelin evine 'koyun' gönderilirdi. Bu süre gelen adet şuanda bile devam etmektedir. Bazı yöreler biraz cıvıkını çıkarıp süslü koyun yapmışlar :D
En eski ve devam eden adet küçükbaş hayvan hediye etmek. Hediye edilebilecek şeyler;
- Durumunuz varsa küçükbaş hayvan (bence kıymayın bu küçük cana)
- Takı her zaman geçerliliği olan hediyedir.
- Havlu gibi çeyizlik set
- Her yörede geçerli olmasa bile; kuruyemişlik sepet
- Yöresel olarak onlara hitap edecek eşyalar; halı gibi

Hediye sepeti bu zamanda daha çok tercih ediliyor. Bu ekonomi ile zor zamanlarda olan evlenecek çiftlere ailelerden ve birlikte oldukları eşlerinden sabırla davranmalarını diliyorum. Bayramın en güzel niyeti birlik, beraberlik ve muhabbettir. En büyük hazine dostluktur. O dostluğun verdiği muhabbet.

Bence alınabilecek en iyi hediye.. Tüm sözlü ve nişanlı çiftlere anlayışlı bir ramazan bayramları dilerim..
20 Yorumla
+1 yılBayramlarda her yörenin başka adetleri vardır. Ülkemiz genelinde ise bayramda her nişanlı kıza küçük veya büyük bir hediye gitmesi yüzyıllardır süre gelen hem güzel bir adettir, hem de nazik bir davranıştır. Peki bayramda geline ne alınır Tabi ki bütçenize uygun bir çok hediye tarzı vardır. Örneğin bazı köylerde, tarla hediye edilir, bazı yerlerde araba. Şık bir elbise, güzel bir telefon, (devir teknoloji devri eskiden bunlar yoktu ), bahsettiğimiz gibi bir çeyrek altın, çeyiz için mutfak eşyası … dediğimiz gibi önemli olan bugünde kız tarafını mutlu etmek için bir ziyarettir
10 YorumlaBayramlarda her yörenin başka adetleri vardır. Ülkemiz genelinde ise bayramda her nişanlı kıza küçük veya büyük bir hediye gitmesi yüzyıllardır süre gelen hem güzel bir adettir, hem de nazik bir davranıştır. Peki bayramda geline ne alınır Tabi ki bütçenize uygun bir çok hediye tarzı vardır. Örneğin bazı köylerde, tarla hediye edilir, bazı yerlerde araba. Şık bir elbise, güzel bir telefon, (devir teknoloji devri eskiden bunlar yoktu 🙂 ), bahsettiğimiz gibi bir çeyrek altın, çeyiz için mutfak eşyası … dediğimiz gibi önemli olan bugünde kız tarafını mutlu etmek için bir ziyarettir aslolan
10 Yorumla
+1 yılbayramda geline ne alınır? Bazı yörelerde geline bayram öncesi kayınvalidesi tarafından elbise, ayakkabı ve çanta alınır. Bayramlık gibi düşünebilirsiniz. Eğer bu şekilde yapmak istemezseniz küçük bir hediye olarak çeyizi için bir eşya alabilirsiniz. Çeyrek altın, bilezik, kolye gibi şeyleri de bayramda geline hediye edebilirsiniz.
10 YorumlaBüyük ihtimalle ayçiçek yağı alırdım heralde olsaydı :D
Olmayan sevgilim, olmadığın çok şanslısın yoksa odunlara layık bir hediye alırdın benden :D
Bu devirde altın alırdım diyenler hepsi ya illegal ya da babadan zengin :D30 Yorumla
+1 yılBen nişanlı kız kısmına takıldım. Ne o, 18'inden önce nişanlananlar için mi yorum yazacağız?
Ayrıca genelleme yapılacak konu değil hediye mevzusu. Kimin zevki neyse ona göre bir şeyler alınır.30 YorumlaHayat şartları günden güne zorlaşırken adetlerin maddi külfeti altında zorlamıyorum nişanlımı. Evdeki tencereyi kaynatmak bile zorlaştı iyice bir de bayram hediyesi bekliyorum ona göre demem. :/
60 Yorumla
+1 yılBizim adetimiz de nişanlı ise erkek tarafı kurban bayraminda bir koçu altın ile süsleyip eve gönderir ama normal ramazan bayramında nişanlı sevgili sözlüye alınabilecek en güzel bayram hediyesi bence Ustune yakışacak bir bayramlık elbisedir diye düşünüyorum
00 YorumlaBizim adetlerde kız tepeden tırnağa giydirilir bir tane bayramlık takılır sonra bir Hem ramazan bayramında hem kurban bayramında kızın ailesini koç gönderilir
00 YorumlaBen bir bayrama gittim ah ah kurbanı da çıkarsaydım keşke :) ama giyimimden çorabıma aksesuarıma kadar alınmıştı ;)
14 Yorumla- +1 yıl
:) nerelisiniz
- +1 yıl
Dikkat etmedim. dedim belki aslen başka yerlisiniz
Bayram hediyesi olarak öncelikle biraz Çeyizlik alınır, kıza bayramlık yeni kıyafetler ve altın lira ya da takı alınır. Kızın evine giderken de boş gidilmez tatlı da götürülür...
10 Yorumla
+1 yılbir şey almam gezeriz eğleniriz. He alırım ama bayram olduğu için değil, o an içimden geldiği içindir.
40 Yorumla
+1 yılÇokonat alırım zaten doğum günü sevgililer günü tanışma yıl dönümü evlilik yıl dönümü bi de bunu da çıkarın tam olsun
30 Yorumla
+1 yılhiçbir şey alınmaması gerek, Evlendikten sonra alırlar. Boşyere kimseyi pohpohlamasınlar. Özelliklede şimdiki kızları.
80 YorumlaÖyle bir adet mi varmış :) Ne güzelmiş. Ben bunu bir duyurayım kendilerine :)
11 Yorumla- +1 yıl
hemen hatırlst hazırlık yapsın
Çorap alcam bayramda nişanlıya hediyemi alınır hediye almak için ne kadar gün üretmişiz elimi öper 10 lira harçlık veririm :D
10 Yorumla- Alışveriş & Hediyeler konusunda 1,3b cevap paylaştı.
+1 yılBen. arrak kürek köylü adetlerini tatbik etmiyorum pek.
30 Yorumla
+1 yılBizde tepeden tırnağa giydirilir bayramda kıyafet alınır
30 Yorumlabızım burada adet yok . bayramlarda hiç sevgılıme hedıyede almadım ya da gelıp elımı öpsün harçlık verıyım kerataya :/
11 Yorumla- +1 yıl
:D bu kadar olur yani
Bence küçük bir kutu dolusu bitter damak ve şekerleme ile doldurulup hoş bir sürpriz yapılmalı
00 Yorumla
+1 yılbizim burada elbise alırlar sonra da harçlık verirler
13 Yorumla- +1 yıl
öyle
+1 yılBayramda hediye almayı pek beceremem ama hediye almak için önemli bir gün beklemem.
00 YorumlaSevgilim olsa önce ihtiyaçlarını sonra onu mutlu edecek neler varsa onları alırdım ama 1 yıldır yok
10 Yorumla
+1 yılVallah bayramlık. elbeise alman lazım normalde erkek tarafı yapamzi. lazim. bjunu beklerler zaten
00 Yorumlasevgilimiz ilkokul çocuğu mu ki bayramda ona hediye alalım?
00 YorumlaBenim ne sevgilim var ne nişanlım nede doğum günlerim ben öyle yaşayıp gidiyorum işte yalnız kovboy hayat böylede güzel be
00 Yorumla
+1 yıldemek nişanlısın ya da sözlüsün ki tavsiye istiyosun, takı al
13 Yorumla- +1 yıl
profilim neyse oyum sıfır km bekar
- +1 yıl
peki sinirlenme :D
Gizli Üye(36-45)+1 yılPahalı hediye veya mücevher değilse yediğiniz küfürler ve işittiğiniz hakaretlerle kalırsınız benden söylemesi...
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılHayret etmenize gerek yok erkekler böyle şeyleri üzerine almaz zaten neyse kıyafet alınabilir bayramlık niyetine ne olur ki başka
00 Yorumlakurbanda koç götürülür ramazanda altın falan
kız olmak ne güzel iş10 Yorumla
+1 yılmuzmin bekar olarak hediye almak zorunda değilim .D asdg sdfg :D
00 Yorumlaenteresan bir hediye istenilirse istediği bir aktivite hediye olarak yapılab ilir uçaktan atlama ya da bungee jumping gibi aktiviteler bayram hediyersi olabilir.
00 Yorumlaöyle biri olsa da tarlayı evi arabayı yazlığı üstüne yapsak ama yok
00 Yorumla
+1 yılah şu kapitalist sistem. Cebimizde metelik bırakmadı. Allah vere ki tek tabancayım :D
00 YorumlaAlışveriş & Hediyeler konusunda 302 cevap paylaştı. öncelikle nişanlı değilim sözlüde değilim sevgilimde yok ama olsada almazdım o vereceğim parayla bir şişe vodka alırım
00 YorumlaBizim burada ramazan da kıyafet şeker bayramın da altın takılır nişanlı çifte.
Ben söz nişan bir yaptığım dan dolayı nişanlı kaldım sözde ne yapılır bilmiyorum.00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılBizim buralarda herkesin agzı açliktan kokuyor. Beklenti 0. 😂😂
01 Yorumla- +1 yıl
O kadar kötümü?
Gizli Üye(18-24)+1 yılBirbirinize bayramlık kıyafet alabilirsiniz bizde böyle yani. d
00 YorumlaSözlum yok, nişanlım yok, sevgilim yok kafam rahat:D
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBayramda ne alacaklar bakalım bekliyorum merakla bende
00 Yorumla
+1 yılSözlüye nişanlıya her zaman hediye alınabilir, bayram olmasına gerek yok. İlgi alanı ve tarzına göre bir şey almak en mantıklısı.
00 YorumlaBu adet olayını kim çıkardıysa çok sövüyorum. Sömürdüler paramı alacaklarına canımı alsaydılar keşke.
00 YorumlaAlışveriş & Hediyeler konusunda 2,1b cevap paylaştı. Bekarlar napsın ölsün mü bişey almasın mı :(
30 YorumlaGenelde elbise alırlar ama ben olsam bana para versinler derim (malum parasızlık.😂)
10 Yorumla
+1 yılBen en iyi hediyeyim onum icin😀su an kimse yok ama olsa da almazdim 😅(saka tabi 😐)
00 Yorumla
+1 yılİçinden ne geliyorsa alsınlar işte durumlarına göre
00 YorumlaAdetlere uyanmı var. Ben bi bok görmedim. Hakkımı yediler haram zıkkım olsun.
00 YorumlaBayramda pek hediye almam açıkcası, yakınları ziyaret ederiz
00 YorumlaBayram'da da mı hediye alınıyomuş mk
20 Yorumlakişinin zevklerine uygun olan her şey
10 Yorumla
+1 yılİçinden ne geliyorsa o alınır
00 YorumlaNişanlı kızlara yaprak armağan edin.
00 Yorumlabana bişi alan yok hediye mi alınıyodu. d
10 Yorumla
+1 yılbayramda hediye alındığını bilmiyordum..
10 YorumlaHer bayrm altın ceriliyor kıza giysi filan yok
00 YorumlaAltın kolye saat takı vb bir hediye alınabilir.
00 Yorumla
+1 yılÇiçek, çikolata, takı, giyisi
00 YorumlaBu soru beni ilgilendirmiyo :)))
01 Yorumla
+1 yılNe zamandan beri bayramda hediye alınıyo :/
00 Yorumla
+1 yılCok bencilce bir soru :)
00 Yorumla- Devamını Gör (35)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Gündem
Güzellik & Bakım
Özel Gün & Sürprizler