Temelden başlayalım, vücut tipi nedir?Ektomorf, endomorf ve mezomorf olarak üç gruba ayrılan vücut tipi teorisi ilk kez 1940’lı yıllarda, Amerikalı bir bilim insanı olan William H. Sheldon tarafından ortaya atılmıştır. Gariptir, Sheldon bir psikologdu. Bu nedenle ortaya atmış olduğu teori, fiziki özelliklerden ziyade davranış kalıplarına dayanıyordu ve bu yüzden geçersiz kabul edildi.
İlk teori geçersiz kabul edilse de zaman içinde geliştirildi ve gerçekten insanların ektomorf, endomorf ve mezomorf olarak isimlendirilen üç temel vücut tipinde değerlendirilebilecekleri görüldü. Ancak herkes tek bir vücut tipi üzerinden değerlendirilemez.
Ne yağ, ne kas: EktomorfVücut yapısı dar ve ince kemiklidir. Kas gelişimi zordur. Kilo alımı zordur. Göğüs çıkıntısı düzdür. Omuzlar küçük ve dardır. Yağ kütlesi olmadığı için var olan kaslar bile gösterişsizdir. Metabolizması çok hızlıdır. Ektomorf, halk arasında sıska olarak da adlandırılan vücut yapısıdır. Bu vücut tipindeki insanlar son derece ince bir yapıya sahiptirler. Ne kas ne de yağ tutabilirler. Metabolizmaları hızlı çalıştığı kilo almaları son derece zordur. Kilo alsalar bile hızla kaybederler. Yani bu vücut tipine sahip bireylerin kilo verme ile ilgili herhangi bir sıkıntıları yoktur.
Bol yağ, bol kas: EndomorfVücut hatları yuvarlak ve yumuşaktır. Kolay yağlanır. Kolay kas geliştirir. Yağ yakması zordur. Metabolizması yavaş çalışır. Kilo vermesi zordur. Kas yapıları yağlıdır. Endomorf, en kalın vücut tipidir. Bu vücut tipine sahip bireyler, yağlı ancak güçlü bir vücuda sahiptirler. Kilo almaları son derece kolaydır. Aldıkları kiloların büyük bölümü yağdır. Sıkı antrenmana ihtiyaçları vardır. Antrenmanı bıraktıkları gibi hızla kilo alırlar ve aldıkları kiloları pek de kolay veremezler.
Büyük, güçlü kaslar: Mezomorf Vücut yapısı son derece atletiktir. Diri ve sert vücut hatlarına sahiptir. Kas yapıları yağsızdır. Göğüs yapısı belirgindir. Kolayca kas geliştirebilir. Ektomorfa göre daha kolay, endomorfa göre daha zor yağlanır. Doğal güçlü olarak da adlandırılan mezomorf vücut yapısı, kaslanmak için dünyaya gelmiş gibi görünüyor. Bu vücut tipine sahip bireyler, antrenmana başladıkları gibi hızlı ve verimli kas geliştirmeye başlarlar. Doğal olarak güçlü bir yapıya sahip oldukları için antrenman programları hızla geliştirilebilir.
Hızlı vücut tipi tespiti için bazı tüyolar: Aldığınız kiloları hızla veriyorsanız mezomorfsunuz. Kolay kolay kilo veremiyorsanız endomorfsunuz. Kilo falan alamıyorum diyorsanız ektomorfsunuz. Yiyip yiyip kilo alamıyorsanız ektomorfsunuz. Dikkatli beslenerek kilo almıyorsanız mezomorfsunuz. Su içseniz yarıyorsa endomorfsunuz. Kemikleriniz inceyse ektomorfsunuz.
Ektomorf
Endomorf
Mezomorf
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Güncellemeler
+1 yıl
Teşekkürler ederim cevaplarınız için soru güncel. Beğenmeyi unutmayın lütfen.
Vücut tiplerini biliyor musunuz, siz hangi vücut tipisiniz?
Peki vücut tipi arasında geçiş yapılabilir mi? Mesela ben kilo alamıyorum bu sorun mudur? Doktora gidiyorum ve tahlilleri herhangi bir şey çıkmadı bu zamana kadar.
Maalesef ki öyle bir durum söz konusu değil, genetiğinizde ne varsa vücut yapınız öyle oluyor. Bazı doktorlar testesteron türevi ilaç yazabiliyor sadece ilgili bölüme gitmeniz gerekiyor. Tabii piyasada bulmakta sıkıntı bu ilaçları
Sizin tek başınıza kullanabileeğniz bir şey değil tabii ki, bazı doktorlar kilo aldırmak için kullandırıyorlar hastalarına, kas gelişimi ve protein sentezi için gerekli bir ilaç.
Neyse bunu tam olarak cozemeyecegim sanırım. Teşekkürler bilgilendirme için. Artı tavsiye olarak şunu verebilirim. Bu bilgileri bence olarak paylasirsan daha çok etkileşim de alabilirsin. Uzunluğundan dolayı soruyu cevaplamak istemeyenler olabilir belki, görüp geçen falan.
O zaten herkeste olan bir durum başladığın günden 3 aya kadar çok hızlı kas kütlesi koyar vücut ortaya, daha sonra antrenman şekline, şiddetine, yüküne alıştığı için ilerleme azalır.
Düzgün ve beslenme ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Yapabileceğiniz en kolay şeylerden biri sabah aç karna cardio ve glisemik indexi yüksek gıdalardan kaçınmak
Abi aşağıda gördüm bir yorumda. Ben de skinny fatim sanırım ama spor yapınca biraz gidiyor. O durum nasıl gider tamamen ya? Hayatta hep spor mu olmak zorunda
dışarıdan bakıldığında vücudum düzgün ama özellikle abs bölgem beni deli ediyor. Ne kadar spor yapsam da gitmiyor, genetik olabilir mi ya artık onu düşünüyorum. Tam düz olmuyor o bölgem bir türlü. Siz de bu konuda uzmansiniz sanırım, tavsiyeniz ne olur
Estağfirullah uzmand değilim de kendi aldığım eğitim kadar cevaplamaya çalışayım, insanda öncelikle kol, bacak ve yüzden kilo verirsiniz, en zor kilo verilen bölgeler ise genetik yapıya göre bel, kalça ve basen bölgesi olarak değişebiliyor. Bel bölgesindeki kiloları vermenin en iyi ve kolay yollarından bir kaçı düzenli cardio, caloric decifit içinde olmak ( yani idmanla ya da cardio ile kalori açığı yaratmak ) ve ağırlık idmani yapmak olabilir. Düzenli sıvı ve glisemik indexi düşük carb alımı önemli çünkü vücut kan basinci belli bir seviyenin üzerinde olması gerekiyor deri altındaki suyu atmak için. Bu konuda profesyonel sporcular gayet bilgilier ne yazık ki herkesin bilmediği bilgilerden bir kaçıdır bu.
Bir de bir şey sormak istiyorum ama acaba normal bir zayıflıkta olan fakat bölgesel olarak sıkıntıları olan insanlar ne kadar süre çalışma yapmak zorunda minimum
ne kadar süre diye bir bilgi veremiyorum tabii ki her insan için farklı budurum fakat uzmanlar en az 12 haftadan 2 seneye kadar değimin çok hızlı olacağını söylüyorlar, dumbellar içinse sitede bir kaç kadin arkadaş isim paylaşmıştı youtubeden bakarak yapıyorlardı.
Ekto olmadığım kesin, normalde endoyum tabii ki ama şu ana kadar 10 kilo verdim 10-15 kilo içerisinde belim ektonun incelğine erişebiliyor, diyet zamanındaki resimlerin kadinların beline yakındı :D
Aynı durum erkeklerde de mevcut. İnsan doğası gereği önce kollar bacaklar ve yüzden kilo kaybediyor. Kadinlarda sonrasında basen ve kalça, erkeklerde ise göbek bölgesi zor gidenlerden. İsterseniz bir kaç tüyo verebilirim.