tabiki söylenilmez ne kadar ibadet yapılıp yapınılmadıgı
Neden regl dönemi içinde iken namaz kılınmaz?
tabiki söylenilmez ne kadar ibadet yapılıp yapınılmadıgı
Namaz kılmak. Âdetli veya lohusa kadının namaz kılması câiz değildir. Hz. Peygamber (s.a.s), Fâtıma binti Ebî Hubeyş'e "Hayız gördüğün zaman namazı bırak ve hayız hâlin sona erince, kanı temizleyerek guslet ve namaz kıl" buyurmuştur. Buhâri'deki rivâyet şöyledir: "Âdetin devam ettiği sürece namazı bırak, sonra boy abdesti al ve namaz kıl" (Buhâri, Hayz, 19, 24, Vüdû, 63; Müslim, Hayz, 62; Ebû Davûd Tâhâret, 109).
Âdetli kadın, kılamadığı namazı kaza etmez, orucu ise kaza etmesi gerekir. Hz. Âişe şöyle demiştir: "Biz Rasûlullah (s.a.s) devrinde âdet görüyorduk. Namazı kaza etmekle emrolunmadığımız halde, tutamadığımız orucu kaza etmekle emrolunuyorduk" (Buhârî, Hayz, 20; Ebfı Dâvud Tahâre,104; Tirmizî, Savm, 67; Nesaî, Hayz,17; Siyâm, 64).
yeterli olmuştur umarım
Kimileri demiş mantık aramayın kuraldır uyacaksınız vb.
Arkadaşlar İslam dini mantık dinidir.
siz diyorsunuzki mantık dininde mantık aramak sana düşmez...
Size göre hristiyan doğan musevi doğan birisi Müslüman olamaz.Ancak oluyor nedeni ise mantığı aramaları.
Ve hipimizdende iyi müslüman oluyorlar.
Ayrıca doğum sırasında ölen anne şehit mertebesine ulaşır ancak sadece Allaha karşı işlediği günahlar affolur Kul hakkını kuldan başkası affetmez.
ve bu da kutsal kitapda geçer.
İslamiyet kolaylık dinidir. Kadınların bu dönemlerinde kolaylık olsun diye ibadet mükellefiyeti kalkar. Bunun illeti Allah'ın bu şekilde emretmiş olmasıdır. Hikmeti ise temizlik ve kolaylık yönündendir.
Adet hali kadınların her ay mübtelâ oldukları ve bir haftaya yakın zamanlarını meşgul eden eziyetli bir durumdur
Kadınlar adet halinde oldukları müddet zarfında, namaz kılmaları kendilerine haram olur. Adet iken kılamadıkları bu namazları; kadınlar sonradan kaza etmek mecburiyetinde de değillerdir.
Cenâb-ı Hak, fazl ve kereminden onları böyle bir mükellefiyetten afvetmiştir
+1 çok güzel açıklamışsın,benm diceklermde hmen hemen bu tarzda,dinimiz kolaylıklar dinidir,prensip bu,
+1
Çünkü regl geçirmek kızlar için epey zahmetli bir durumdur, hem de kirli kan olduğundan namaz sahih olmaz. Zaten borç da olmuyor. Regl olduğun süre zarfında namazın sorumluluğu düşüyor, melekler senin yerine eda ediyorlar. Yani bu Allah'ın kadınlara bir kolaylığıdır. Allah'ın verdiği hediyeyi almak güzeldir. Ama zikir yapabilirsin dua edebilirsin, selavat getirebilirsin... Bunlar da birer ibadettir sonuçta...
Soruna gelince: Sadece regl olurken değil, gaz çıkardığın zaman ya da akıntı geldiği zaman bile abdest bozulur..Vücuttan kirli bi' şeyin çıkması abdesti bozar..Allah'ın huzuruna çıkıyorsun bu da tertemiz olmanı gerektirir.Zaten tüm bunlar normal olsa abdest diye bi' şey olmazdı;)
Google sorayım dedim' regl döneminde neden namaz kılınmaz' diye görsellerdeymiş ilginç bi' şeyle karşılaştım. Soluldancer'le Kahlo'nun profil resmi çıkıyor:D
link
İlginç ama hadi souldancer soruyu soran onu anlarım da sen ne ayaksın:D
Abdestsiz oldugun icin..abdest'i namaz'i kilmadan önce nicin aliriz? Bedenimiz yikamak ve tertemiz bir sekilde namaz kilmak icin..regl döneminde bu sarti yerine getiremedigimiz icin, o dönemlerde namaz kilmak mekruhdur
cünkü namaz kılarken tüm kiyafetlerimizin temiz olmasi gerekiyo bu yüzden de regl döneminde vajinadan kan geldigi icin namaz kilinmaz
dinimizce bu durum kadına eziyet veren bir durum olduğu için bu durumdaki bir kadın ibadet etmekle mükellef değildir. ayrıca vücudumuz o zamanlar temiz olmadığı için de Allah ın huzuruna çıkmak uygun olmaz.
Esas nedenini MsDidint çok güzel açıklamış. Kadınların bu dönemleri zor geçtiği için, regl sancıları vs. Allahta kadınlara kolaylık olsun diye namazı farz kılmamıştır.
regl döneminde kadınlar hasta sayılır kolaylık sağlanmıştır bunların kazasıda gerekli değildir
Birtek regl değil vucuttan kan akınca mesela dişin bile kanayınca kılınmazmış namaz. Çünkü abdest bozulmuş oluyo
nutella cılde ıyı gelıyormu :)
sen pis oluyormuşsun o zamn o yüzden.lanetlenmişsiniz yaaaaaa.
Çünkü regli iken akıntı abdesti bozar ve böylede namaz kılınmaz.Ayrıca Allah'ın verdiği bir kolaylıktır.
Nedeni kan! Kan aktığında nasıl abdest bozuluyorsa. E o dönemde de kılmamak gerekiyor.
Yüce rabbimin huzuruna pis pis mi çıkacaksın?
Dinde neden mantık ararsın ki?
Baştan hatalı.
Yirmi eksi ile açılışı yapıyorum
15 diyorum.
insanların inançlarına saygılı olmalısın
Evet.
Eksileyin geçin yorum yapmayın.
Doğru diyorsun dinde mantık olmaz, hmm olabilir de; neyse din sorgulanmaz ya uyarsın ya uymaz. that's it. Ama bu inandığın bir yaratıcı varsa ona inanmanı engellemez.
Evet dostum.
Tanrı var.
Kime cahil diyorsun sen?
Git çay koy. Yürü.
He.
İslamın sapıklıklarından biri işte.
Cünüp iken namaz olmaz.
abdest bozuluyor ondan
vücut kanı dışarı atar kan çıkınca abdest bozulur
Abdest alamadığından olabilir mi?
Kafamı vurdum.
Cenabetsin cünkü :)
isteyen kılsın
''Hayız gördüğün zaman namazı bırak ve hayız halin sona erince, kanı temizleyerek guslet ve namaz kıl" Hz. Peygamber (s.a.s), Fatıma binti Ebi Hubeyş'e söylüyor.
Adetli kadın, kılamadığı namazı kaza etmez hatta 5 vakit namaz kılıyormuş gibi sevabını da alır(bu konu geniş irdelenmeli her kadından kasıt, zaten namazı kılan kadındır bence)
DUA edebilirsin,tesbih çekebilirsin
bu arada aşağıdaki yorumlarını da okudum sen kime ibadet ediyorsun, ibadet ettiğin kişi karşımda seni o halde istemiyorum diyor, kimi yargılıyoruz? Adet doğurganlığı artırıcı fiziksel bir olaydır ve kadınlar çocuk doğurarak Allaha hizmet ederler, bu yolda ölen şehit, doğuran da sıfır günahlıdır tıpkı çocuğu gibi...
Yaratan ile aranda ne regl ne namaz var. Ulaşmak istiyorsan her zaman bulaşırsın; görmek istemiyorsan asla görmezsin. Neden kılınmaz, çünkü kural koymuşlar. Ve kuralların birinci kuralı şu ki, kurallar sorgulanmaz, ister inanırsın ister inanmazsın :) sebebi mantık çerçevesinde arkadaşlar epey bi anlatmış. Yanlız kirli olmak yada hasta olmak kısmına katılmıyorum ve kanın abdesti niye bozduğunu da bilemicem :))
Herşeyi bilemem şef :) herşeyi de bilmeye niyetim yok zaten Bildiğimi tam bileyim yeter bana
ya o değilde harbiden namaz kılıyor musun sen? Hani düşünüyorumda naman kılan birisi en azından ibadetle ilgili birşeylerde okumuştur çocuk değildir yani ama senin sorduğun soruya bak ya harbiden yaşın bir hayli küçük gerçekten bilmiyorsun öğrenmek istiyorsun ya biliyorsun ama saf ayaklarına yatıyorsun ya da harbiden safsın! Seç birini bakalım hangisisin ufaklık ;)
bunun nedeni çok basit.. aslında sende biliyorsundur ama farkında değilsindir. ;) biraz farklı düşün..
Böyle bir kural mı var ? Tanrı ile arana hiçbir şeyi, sağlık durumunu sokma. Dilediğince ibadetini yap derim.
kural var
hatta babam niye kılmıyorsun diye kızıyordu anlamıyorki :S
Çünkü Abdestsiz oluyorsun..Abdest alamıyonda ondan...
Abdest niye alamıyoruz?
Kirli değiliz ki.
Taharet demiş.
Tamam dude.
Regl dönemi abdest bozuyor diye biliyorum buda namaz kılmana engeldir biliyorsun. Regli dönemindede vücudun attıgı akıntıda abdest bozuyor biliyorsun :) Aslında çok basitmiş yaa bende şimdi düşündüm mantıklı şeyler :)
bırak bunu namaz kılanlar düşünsün. zaten dinsiz üyeler hemen öne atlamışlar maşallah. halbuki size ne milletin inancından. bu inançtır. inanır kabul edersin veya inanmazsın o kadar.
yeterince temiz olma ve apdestin kalabilme şansı olmadığından...
vücu ifrazatından apdest bozulur biliyorsunuz...
sadece namaz kılmak değiloruç da tutmaz..bu rahatsızlık,hastalık olarak kabul edilir..
Abdest bozulabilir diye.
Kılınmış olsa kılcakmıydınkine
cunku vucuttan kan cıkarsa abdest bozulur
haklısın :)
haklıyım ya parmagın kesılde bıle abdest bozulur sızınkı cesme gıbı dakka bası abdest lazım :))
Abdestsiz olduğun için kılınmaz..
cünupüye namaz kıl da çarpıl sonra :)
dini açıdan çok sakıncalı
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar