Korku filmlerinin vazgeçilmez olgularından biridir. Öldükten sonra da saç uzamaya devam ettiği söylenir. Doğru mudur bu?
Bütün bunlar korku filmi efsanesi mi yoksa gerçeklik payı var mı?
#Meczup

ırnakların uzaması için yeni hücrelerin üretilmesi gerekir; bu ise glikozsuz olmaz. Tırnaklar günde 0,1 mm uzar. Yaşlandıkça bu oran düşer. Tırnak dibindeki germinal matriks denen bölgede üretilen hücreler yeni tırnağı oluşturur. Yeni hücreler eskileri ileri iter ve tırnak ucu uzamış görünür. Ölüm nedeniyle glikoz tedariki sona erdiğinde tırnak uzaması da durur.
Aynı şey saç için de geçerlidir. Her saç telinin dibinde bulunan folikül saçın uzama kaynağıdır. Folikülün altındaki saç matriksi hücreleri çoğalarak saçın uzamasını sağlar. Bu hücreler hızla bölünür ama bunun için enerji gerekir. Enerji glikozun yanması sonucu oluşur. Bu yanma da oksijen sayesinde olur. Kap durup kan ile birlikte oksijen pompalama işlemi sona erince enerji kaynağı da kurumuş olur. Yani saçın uzamasını sağlayan hücre bölünmesi de durur.
O halde ölülerin saç ve tırnaklarının uzadığına dair efsane neden bu kadar yaygındır? Bu tür gözlemler yanlış olmakla birlikte biyolojik bir temele dayanır. Uzayan tırnaklar değildir; tırnak etrafındaki doku su kaybı nedeniyle çekildiği için tırnaklar daha uzun görünür. Cenaze işleriyle uğraşanlar bazen bu görünümü gidermek için parmak uçlarını nemlendirir.
Ölülerin yüz derisi de kurumaya başladığı için deri kafatasına doğru çekilir ve sakalları daha da uzamış gösterir.
Yani kapakları açılmış tabutlar içinde yatan tırnakları dolana dolana uzamış iskelet kâbusları görüyorsanız rahat olun. Bunlar edebiyatta ve korku filmlerinde yer etmiş sahneler olsa da gerçekle ilgisi yoktur.
Bu makalenin İngilizce aslını BBC Future’da okuyabilirsiniz.
alıntıdır.
İnsan öldükten sonra herşey o anda biter. Sanmıyorum galiba uzamaz. Eğer uzasa bile bize ne fayda sağlar ki ölen ölmüş defteri dürülmüş pamuk işlemi tamamlanmış iş bitmiş yani
öldükten yaklaşık 10-15 saate sonraya kadar bağırsaklarınız çalışıyor, pamuk olayı ondan. Aynı şekilde saç ve tırnak uzaması da oluyor ama tabiki fark edilmeyecek bir ölçüde. 10-15 saatte korku filmlerindeki gibi olamaz, zaten çıplak gözle baktığında uzayıp uzamadığını anlamazsın.
Uzasın öteki dünyada herkes saçlarımı kıskanır hıhh: )
Cevap
34Cevap
Ölümden sonra çürüyen bir vücut varken saç neden uzasın
Efsanedir. Hatta tırnakların uzadığı da söylenir fakat patologar bunun yalan olduğunu söylediler tırnak uzaması ve saç uzamasının nedeni derinin çekilmesinden dolayıdır.
Ölümden sonra Uzamafalan olmuyor yalnızca hücrelerin çürümesi ile meydana gelen çekilmeler nedeni ile uzamış gibi görünüyor..
Doğru, ölünce ölü hücreler canlanırmış, bazı kellerin saçı çıkması için öldüğüde rivayetler arasında.
Sanirim sac ve tirnaklar topraktaki besinlerden dolayi bir sure daha uzamaya devam ediyor.. Sonucta sac ve tirnak canli bir yapi degil..
Uzamaz deri geriye çekildikçe kökler çıkar uzuyormuş gibi görünür
Eğer gerçekse üzücü.. dünyadayken bu kadar uzamasi için minimum 1 yıl şart 😅
Sanmıyorum.. Tırnağın da saçın da uzaması durur. Sonuçta deri artık ölü deri olacak.
Saç ve tırnaklar öldükten sonra bir süre uzamaya devam ederler. Bilimsel olarak kanıtlandı.
Ay oldu mi bu soru şimdi gece gece okurken tüylerim ürperdi kardeşim 😏
Gece gece bu nasıl sorudur yarabbi yapmayın şöyle şeyler korkarım ben 😭
Ben gerçek hayatta doğru dürüst uzatamıyorum 😄
Öldükten sonra uzadığını fark ettiğim an dirilirim ben 👻😄😄
Ölümden sonra kaslar atrofiye uğrayıp cilt de incelerek çekildiğinden saçlar ve tırnaklar bir miktar uzamış olabilir. Yani aslında doğruluk payı var 😉
Uzatıp napacaz fön çekip taksim bebek etiler mi yapacaksınız 😁😝
sac ve tirnaklar uzamaya devam eder vucudda kalan bir miktar vitaminle beslenebiliyolar galiba
Aslında uzama durur ama kıl köklerindeki kaslar kasılır deri çekilir ve saçta santimlik uzama görülebilir
Şunu duymuştum
Öldükten sonra bazı hücreler yasamaya devam edermiş. Bu yüzden belirli bir süre saç, kirpik, tırnak vs. uzamaya devam eder.
Bir süre uzar saç kökleri ne zaman çürüdü böcekler yedi, o zaman kesilir
hücreler ölene kadar uzama olabiliyo diyolar ama sakal ve bıyık
Uzamaz. Insan cürümeye basladigi icin kafa derimizin icinde olan sac dibleri cikiyor vs vs
hücreler ölene kadar uzar herhalde beslenemedikten sonra uzayacağını düşünmüyorum
Öldükten bir süre sonra vücutta belli şeyler döngüsüne devam eder
Kafa derisi cekilir saç uzamis gibi görünür
Halka filmi :) Uzar mı, uzamaz mı bilemiyorum 🤔
Gerçek. Sacta tırnakta bir süre uzuyor
Ne saçı kafa bile kalmıyor 😀😀
Öyle olduğunu söylerler kuzum
Uzamaz.
Ölümden sonra saç uzamaz ama çürümezde.
Nerden denk geldi bu soru yahu :(
Uzar ama çok değil dipte kalankar çıkar
Uzamaz deri çekildiği için uzun gibi görünür
Herseyimiz curuyor ne sac uzamasi😏
Bize ölmeden önce lazım 😂
Saçmalama istersen farkındaysan dökülüyor hepsi.
Hayır, öldükten sonra uzamaz.
Öldükten sonra uzasa ne işe yarar ki?
Bilmiyorum hiç ölmedim
Uzamaz. Deri çekildiği için uzamış gibi görünür.
Insanin kemikleri kalana kadar uzayabilir
Tırnsk ve saksl da uzuyor gerçek.
Uzasa ne olur. Ölmüşün artık
Saçın uzaması hücresel olarak imkansız
Deri çekildiği için uzamış gibi görünüyo uzamıyo
Seni ne zaman görsem can bonomo geliyor aklıma
Pamuk görüldüyse o iş bitmiştir
Birakin bu batil dusunceleri hayat bitiyo zaten
Uzamaz
Yok artık.
Hic sanmıyorum.
Hayır