Saçlarım çok fazla kırılıyor. En çok ne zarar veriyor olabilir, nasıl korurum saçlarımı?

Bu içerik bir iş birliğine aittir.
Aşk İlişkileri
Çamaşır Yıkama Sırları
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Bebek Bakımı
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Saçlarım çok fazla kırılıyor. En çok ne zarar veriyor olabilir, nasıl korurum saçlarımı?

Bu içerik bir iş birliğine aittir.
Selam tatlım! 😇
Ben uzun süre saçımı sadece boyanın yıprattığını sanıyordum. Sonra fark ettim ki aslında sahip olduğumuz küçük alışkanlıklar da saça bir o kadar zarar veriyor.
Islak saçı sert taramak, sürekli yüksek ısıyla şekillendirmek, yeterince nem vermemek, saç diplerini yeterince arındırmamak... Bunların hepsi zamanla saç tellerini zayıflatıyor ve kırılmaları artırabiliyor. Bu yüzden ben viral olan Abbey Yung metodundaki gibi "önce koru ve onar sonra şekillendir" mantığıyla ilerliyorum. Abbey Yung metodu ile kendime öyle bir bakım rutini oluşturdum ki saçlarımın hak ettiği korumayı artık ona verebiliyorum.
OGX ürünleriise burada en büyük yardımcım. Özellikle rutinime markanın Bond Protein Repair Serisi’nden ürünler eklemek istedim. Çünkü bu serideki ürünler kesintisiz bağ onarımı sağlayan çift etkili onarım teknolojisi* ile üretilmiş. Abbey Yung metodunun onarım felsefesi ile çok örtüşüyor. 😍
O zaman sana kendi bakım kurallarımı adım adım anlatayım. 🫡
Bu metodun ilk kuralı duştan önce saça yağ uygulayıp bekletmek. Eskiden bu adımı gereksiz bulurdum ama tam tersine en çok fark yaratan adımlardan biri olduğunu düzenli uygulama sonucu fark ettim. Yağ sayesinde saç telleri duş sırasında daha az kuruyor, daha yumuşak kalıyor ve sonrasında tararken zarar görmüyor.

Ben bu aşamada OGX Ekstra Güçlü Nemlendirici ve Canlandırıcı Argan Yağı’nı kullanıyorum. Boy ve uçlara uygulayıp yaklaşık 30-60 dakika bekletiyorum. Saçlarıma o kadar güzel nem veriyor ki yumuşacık ve pürüzsüz yapıyor.
Abbey Yung metodunun bir başka önemli kuralı saç diplerinde biriken ürünleri arındırmak. Bu yüzden haftada bir kez Rosemary Mint Arındırıcı Şampuan kullanıyorum. İçeriğinde biberiye ve nane var bu yüzden arındırıcı ve canlandırıcı özelliği bulunuyor.

Saç derisinde biriken yağ ve ürün kalıntıları temizlenince saç dipleri gerçekten rahatlıyor. Temiz bir saç derisi hem bakım ürünlerinin daha iyi çalışmasına yardımcı oluyor hem de saçın daha sağlıklı uzaması için güzel bir zemin oluşturuyor.
Gerçek bir saç bakım rutininin olmazsa olmazı saç maskeleridir. Benim olmazsa olmazım ise OGX Coconut Miracle Oil Saç Maskesi.

Formülünde hindistan cevizi yağı, tiare çiçeği esansı ve vanilya çekirdeği özü var. Kuru ve hasar görmüş saçların bayılacağı bir ürün çünkü onarıyor, ekstra güçlendiriyor ve ipeksi bir yumuşaklığa kavuşturuyor. Ben maskeyi uygulayıp 3-5 dakika bekletiyorum. Daha banyoda kırılmaya başlayan saçlara elveda dedim.
Duştan sonra saçlarım için tek ama etkili bir ürün kullanıyorum. Saçlarımdaki fazla suyu havluyla nazikçe aldıktan sonra Bond Protein Repair Serum’u uyguluyorum.

Bu ürün hasarlı saç tellerini güçlendiriyor ve şekillendirme öncesinde güzel bir bakım desteği sağlıyor. Tek kullanımda %80 daha pürüzsüz saçlar** sağlıyor. Saçı ağırlaştırmadan pürüzsüzleştirdiği için de gün içinde dolaşma ve sürtünmeye bağlı kırılmaların azaldığını hissediyorum. Verdiği parlak görünüme ise bayılıyorum. 🌞

Benim öğrendiğim en önemli şey şu oldu: Saç bir gecede yıpranmıyor, bir gecede de toparlanmıyor. Düzenli bakım yaptığında saç gerçekten karşılığını veriyor. Eğer saçların sık kırılıyor, uçları sürekli inceliyor ve uzamıyor gibi hissediyorsan önce onu korumaya odaklan. Ben Abbey Yung'un bakım mantığını OGX ürünleriyle uygulamaya başladıktan sonra saçlarımın hem daha güçlü hem de daha sağlıklı göründüğünü fark ettim. Sen de saçının ihtiyaçlarına göre kendi rutinini oluşturabilirsin, deneyince farkı anlayacaksın. 🤩
Ürünleri incelemek için buraya tıklayabilirsin. Bakalım sen en çok hangi ürünleri beğeneceksin. 🥳💕
*Günde en az 1 OGX Bond Protein Repair ürününün günlük kullanımıyla
**Saç kremi içermeyen şampuan kullanımına kıyasla, OGX Bond Protein Repair Şampuan ve Bakım Kremi kullanıldığında.
Cevap
94Cevap
Fazla boya ya da ısı veriyor olabilir. düzenli aralıklarla yık ve çok sıcak sudan kaçının.
Saçların çok kırılması genellikle tek bir nedenden değil; kimyasal işlemler + ısı + mekanik yıpranma + yetersiz bakım dengesi gibi birkaç etkenin birleşiminden olur. Özellikle boya, açıcı (röfle/dekolorasyon), sık düzleştirme veya yüksek ısı saç telinin iç yapısını zayıflatıp kopmaya daha yatkın hâle getirebilir.
En sık zarar veren etkenler
1. Açıcı ve sık boya işlemleri
Saçın doğal pigmentini açmak, boya uygulamasından daha yıpratıcı olabilir.
Saç kuru, sert, lastiksi veya uçları çatallanmış hâle gelebilir.
Aynı bölgeye tekrar tekrar kimyasal işlem yapılması kırılmayı artırır.
Koruma:
Boya/açıcı işlemleri arasında süre bırakın.
Mümkünse sadece dip boyası yapıp boyları gereksiz yere tekrar açtırmayın.
Kuaförünüzden bağ koruyucu sistemler veya daha nazik işlemler hakkında bilgi isteyin.
2. Isı ile şekillendirme
Düzleştirici, maşa ve çok sıcak fön saçtaki nemi azaltır.
Zaten işlem görmüş saçta kırılma riski daha yüksektir.
Koruma:
Her ısı kullanımından önce ısı koruyucu kullanın.
Mümkünse düzleştirici/maşayı haftada birkaç kezle sınırlayın.
Daha düşük sıcaklık ve tek geçiş uygulayın.
3. Islak saçı zorlamak
Islak saç daha esnek ve hassastır.
Sert tarama, havluyla ovalama veya sıkı toplama kopmayı artırabilir.
Koruma:
Saçı ıslakken çekiştirmeyin.
Geniş dişli tarak kullanın.
Uçlardan başlayıp yukarı doğru açın.
4. Saç telinin susuz ve korumasız kalması
Kırılan saç bazen aslında “çok kuru ve sürtünmeye açık” hâle gelmiştir.
Koruma:
Her yıkamada saç kremi kullanın.
Haftada 1–2 kez yoğun nem maskesi uygulayın.
Uçlara durulanmayan krem veya birkaç damla hafif yağ sürün.
Kırılma için pratik bir toparlama planı (4–6 hafta)
Her yıkama: Nazik şampuan + saç kremi
Haftada 1: Nem maskesi
Haftada 1 (gerekirse): Bağ onarıcı veya protein destekli bakım
Her ısı öncesi: Isı koruyucu
Her gün: Uçlara koruyucu ürün
Gece: Saçı çok sıkı toplamamak; sürtünmeyi azaltmak
Bir de önemli bir ayrım var:
Saç ortadan veya uçlardan kopuyorsa: Daha çok dış hasar (boya/ısı/sürtünme) düşünülür.
Kökten dökülme ve incelme varsa: Saç derisi, stres, beslenme veya başka sağlık etkenleri de rol oynayabilir.
Saçların çok kırılması genellikle tek bir nedenden değil; kimyasal işlemler + ısı + mekanik yıpranma + yetersiz bakım dengesi gibi birkaç etkenin birleşiminden olur. Özellikle boya, açıcı (röfle/dekolorasyon), sık düzleştirme veya yüksek ısı saç telinin iç yapısını zayıflatıp kopmaya daha yatkın hâle getirebilir.
En sık zarar veren etkenler
1. Açıcı ve sık boya işlemleri
Saçın doğal pigmentini açmak, boya uygulamasından daha yıpratıcı olabilir.
Saç kuru, sert, lastiksi veya uçları çatallanmış hâle gelebilir.
Aynı bölgeye tekrar tekrar kimyasal işlem yapılması kırılmayı artırır.
Koruma:
Boya/açıcı işlemleri arasında süre bırakın.
Mümkünse sadece dip boyası yapıp boyları gereksiz yere tekrar açtırmayın.
Kuaförünüzden bağ koruyucu sistemler veya daha nazik işlemler hakkında bilgi isteyin.
2. Isı ile şekillendirme
Düzleştirici, maşa ve çok sıcak fön saçtaki nemi azaltır.
Zaten işlem görmüş saçta kırılma riski daha yüksektir.
Koruma:
Her ısı kullanımından önce ısı koruyucu kullanın.
Mümkünse düzleştirici/maşayı haftada birkaç kezle sınırlayın.
Daha düşük sıcaklık ve tek geçiş uygulayın.
3. Islak saçı zorlamak
Islak saç daha esnek ve hassastır.
Sert tarama, havluyla ovalama veya sıkı toplama kopmayı artırabilir.
Koruma:
Saçı ıslakken çekiştirmeyin.
Geniş dişli tarak kullanın.
Uçlardan başlayıp yukarı doğru açın.
4. Saç telinin susuz ve korumasız kalması
Kırılan saç bazen aslında “çok kuru ve sürtünmeye açık” hâle gelmiştir.
Koruma:
Her yıkamada saç kremi kullanın.
Haftada 1–2 kez yoğun nem maskesi uygulayın.
Uçlara durulanmayan krem veya birkaç damla hafif yağ sürün.
Kırılma için pratik bir toparlama planı (4–6 hafta)
Her yıkama: Nazik şampuan + saç kremi
Haftada 1: Nem maskesi
Haftada 1 (gerekirse): Bağ onarıcı veya protein destekli bakım
Her ısı öncesi: Isı koruyucu
Her gün: Uçlara koruyucu ürün
Gece: Saçı çok sıkı toplamamak; sürtünmeyi azaltmak
Bir de önemli bir ayrım var:
Saç ortadan veya uçlardan kopuyorsa: Daha çok dış hasar (boya/ısı/sürtünme) düşünülür.
Kökten dökülme ve incelme varsa: Saç derisi, stres, beslenme veya başka sağlık etkenleri de rol oynayabilir.
saçların kırılmasının birçok nedeni olabilir ama en büyük zarar genelde yüksek ısı işlemleri sık boya ve açıcı uygulamaları oluyor özellikle düzleştirici maşa ve sık fön kullanımı saçın yapısını zamanla zayıflatabiliyor boya ve özellikle açıcı işlemler de saçın nemini azaltıp daha kuru ve hassas hale getirebiliyor bunun dışında saçları çok sıkı toplamak ıslakken sert taramak yanlış ürün kullanmak ve saçlara yeterince bakım yapmamak da kırılmayı artırabiliyor saçlarını korumak için öncelikle en çok yıpratan işlemleri azaltmaya çalışmak gerekiyor mümkünse ısı uygulamalarını sınırlandırmak ve kullandığın zaman mutlaka ısı koruyucu ürün kullanmak önemli oluyor saçlarını yıkarken çok sıcak su kullanmamak saç tipine uygun nemlendirici şampuan ve saç kremi tercih etmek de fayda sağlayabilir özellikle saç uçları daha fazla yıprandığı için düzenli olarak bakım maskesi yapmak ve saç uçlarına uygun bakım ürünleri kullanmak saçın daha güçlü görünmesine yardımcı olabilir günlük alışkanlıklar da çok fark ettiriyor saçları ıslakken sert şekilde taramamak geniş dişli tarak kullanmak saçları sürekli sıkı toplamamak ve havluyla çok sert ovalamamak gerekiyor çünkü fark etmeden yaptığımız küçük hatalar zamanla saçların daha fazla kırılmasına neden olabiliyor bence en önemlisi saçın ihtiyacını anlayıp düzenli ve sabırlı bir bakım uygulamak oluyor çünkü kırılan saç hemen eski haline dönmese de doğru bakım ve biraz zamanla daha sağlıklı parlak ve güçlü bir hale gelebiliyor
Merhaba canım saçlarına en büyük hasarı yüksek ısı veren şekillendiriciler, özellikle de saçın yapını direkt kurutan düzleştirici ve maşalar verir. Bunun yanı sıra yanlış tarama alışkanlıkları ve kimyasal işlemler de saç tellerini zayıflatıp kırılmalara yol açar. Saçlarını kırılmaya karşı korumak için öncelikle duş sonrasında ıslakken asla sertçe çekiştirmemeye özen göster çünkü ıslak saç en hassas olduğu andır ve bu durumda hemen kopabilir. Bunun yerine yumuşak dokulu bir tarakla uçlardan başlayarak nazikçe açıyor ve ısı kullanman gerektiği zaman mutlaka koruyucu bir sprey sıkman gerekir. Ayrıca saç uçlarına düzenli aralıklarla doğal yağlar uygularsan da nem dengesini koruyarak dış etkenlere karşı kalkan oluşturur ve kırıkların yayılmasını büyük ölçüde engeller diyebilirim.
Saça en çok zarar veren şeyler yüksek ısı, kimyasal işlemler, sert tarama, ıslak saçı çekiştirmek, sıkı toplamak ve sert havluyla kurutmaktır. Kırılmayı önlemek için saç kremi ve maske kullan, ısı koruyucu uygula, düşük ısıyla şekillendir, ıslak saçı nazikçe tara, mikrofiber havlu veya pamuklu tişörtle kurut, çok sıkı toplamaktan kaçın ve dengeli beslenmeye özen göster.
Bence saç kurutma makinesi yani fön, saça zarar veriyor. Kafatasını yani saçın derisini yakıyor. Saçları hem döküyor, hem yakıyor, hem de kelleştiriyor. Fönü ile saç şekillendirme aletlerini bir tutmamak gerekiyor. Fön sıcak olduğu için direkt saç derisine nüfuz ediyor. Saç derisini yakıyor ve yeni saç köklerinin çıkmasını engelliyor. Lazer gibi düşün tüyleri yakıyor.
Senin saçların da çok kullanacağınsız bu özellikle depresyonudeyken de olabilir olmuş gerçekten saçlarımızı nasıl hissettiğimiz le bir alakası var zeytinyağı çok iyi geliyor saçlarına eğer güzel bir şekilde arındırabiliyorsan kullan derim doğal yağlar Argan yağı Hindistan cevizi yağı çok güzel besliyor ama bunları devamlı yapman lazım Ben bir ara ara verdim tekrar eski haline aldı bunun yanı sıra fazla boya da saçı yıpratabiliyor !
Saça en büyük zararı sıcak su ve saç boyama ürünleri verir. Sağlıklı beslenip ılık suyla başını yıka. Banyodan sonra da saçını nazikçe kurulayıp fönleyebilirsin. Fön makinesini yakından tutma. Yoksa saçın yanar veya yıpranır.
Saçlarını yanlış toka takmak da etkiliyor bazen saçını düzenli ama saçının büyüme aralığını etkileyecek yanlış yıkama zamanlamalarına dikkat edersen ve saçını belli aralıklarla da kesim yaparsan süper olur 🤗
Neleri kullandığına göre değişir sadece normal şampuan kullanıyorsan başka şampuan deneyebilirsin veya saç bakım ürünleri kullanabilirsin. Ama en mantıklı seçenek bir dermatoloğa gitmek onun tavsiyesiyle doğru ürünleri kullanmaktır.
Isı verir saçımı kuruturken bile ılık soğuk hava ile kurur saten bone yastık kılıfı saç tokası da kırılmayı önler ısıdan uzak tut illa kullanacaksan ısı koruyucu sprey kullanabilirsin ve bakımına özen göster mentollü arındırıcı şampuanlarda saçı kurutur
Çok sık topuz yapma özellikle duştan çıkar çıkmaz saçlarını toplama, lastik toka yerine mandal toka tercih et onlar saçları bir arada tutar ama lastik toka şeklini ve yapısını bozar sürekli sleek bun yapma evdeyken en azından rahat bırak saçları bırak yağlansın sık duş alırsın :) en önemlisi yine diyorum ıslakken sıkma, bağlama!!
En çok zarar veren şey kuru taramak ve ısı işlemleri uygulamaktır bunları yapmayıp bakım uygularsan ve saçını iyi tanıyıp ona göre bi bakım rutini oluşturursan saçların ram olması gerektiği gibi olur
Isı koruyucu kullanın en çok hasar verenler arasında ısı var. Ardından lastikli tokalarla sıkı toplanan saçlar , ıslakken taramak ve havlu ile çitiler gibi kurulamak.
Isıtıcılı şekillendirme yerine saç sosisi kullanabilirsin. Acil durumlarda ara sıra saç şekillendirici kullanılabilir ama her gün ısıya maruz kalan saç ne yaparsanız yapın yıpranır
Fön falan yapıyorsanız bir de kuruyken tarıyorsanız krem falan sürüyorsanız ondan dolayı zarar veriyor olabilirsiniz
Her şey saçlarımı kırıyor sanki. Düzenli saç kestirmek ve bir sürü ürün kullanmak ama ne yaparsak yapalım kırılmayı engelleyemiyorum sanırım
Saçlara en büyük hasarı, saç şekillendiricileri verir. Zarar görmemesi içinde, işlemden önce saç kremleri uygulanmalı.
Genelde kullandığınız şampuana falan dikkat edin çok sık yıkamadan da oluyor aşırı kuruluktan da oluyor
Saçın tek besin kaynağı doğal yağı
Sık sık yıkama
Bikaç ayda bir ucundan kırıkları aldır
Yüksek ısıl işlemler çok zarar veriyor, ayrıca içeriğinde zararlı bileşen olan kimyasallarda aynı.
Sürekli duzlestirici kullanmak, Sürekli saç boyamak zarar verir. Bir de duşta saçları yikarken yavaş bir şekilde yikanmali
Bence en büyük zararı ilk olarak saç açma işlemleri sonra da ısınan plakalar veriyor maalesef
Stres, susuzluk, güneş, sıcak su, sıcakla kurutmak, gerekli bakımı yapmamak, gerekli takviyeleri almamak. Bunların tersini yaparsan düzelir.
-birguzellikuzmani
Havluyu sürtmemek lazım. Kuru saçı taramamak biraz nemlendirmek iyi oluyor bir damla saç yağı ile.
Pamuk yastık kılıfları saçı kurutuyor kırıyor bu yüzden saten yastık kılıfı kullanmanı öneririm
Saçını yıkamaktan başka ne yapıyorsan eğer inan ki zararlı.
Görsel ürünleri kullanmayı bırakarak saçlarını kurtarabilirsin
Maşa veya düzleştirici kullanıyor isen onlar olabilir.
İçselll duygular stres kaygı bunları bir çoğu saçları öldürüyor elbette beslenmek bakımıda önemli
Duşta tarama, güneşte çok durma suyunu da bol bol iç arada bir az bir şey de olsa uçlarından kes
Zaman veriyor. Çözümü yok yaşın arttıkça kötüleşecek.
Çok sıcak sudan ve kuru bir şekilde taramaktan kaçın.
Kadınlarda saç düzleştirici ve kullanılan kremler çok veriyor
Isı, kuru ve çok ıslakken hunharca taramak, güneş, rüzgar, boya gibi kimyasal her şey
Yaş yaşam ve beslenmeyle alakalı düzenini normal yapamadikca engel olman mümkün degil
O tür konulardan anlamam. Yıkamamak veriyordur sanırım
Saçlarınıza en büyük zararı psikolojiniz verir
Isı saç düşmanı, sımsıkı toplamak saçı kırıyor, havluyla hırpalayarak kurutmak da kırıyor
bilmiyorum Bir beriye çayı kullan hastaneye git cildiyeye
Benim o derdim yok kelim hiç kırılmıyor tek sorun kelim 😃😃
Bol bol yağ bakımı biberiye yağı falan karşıtır kullan
Şampuan aslında sadece diplere uygulamak en iyisi
Düzleştirmek maşa yapmak çok zararlı bundan uzak durmak lazım
Az buz önleyebilsekte saçlar genetik bence.. yani hiç bakmayan dikkat etmeyen bazı insanların saçları çok gür ve az kırıklı olurken üstüne düşen birinin çok cansız, kırık dolu olabiliyor
Deniz ve güneş kırar bide çok sıcak suyla yıkama sıkı toplamayın şampuan hariç saç krem kullanın
Fön Güneş toz kir kimyasal ürünler boya saçlar için zararlı
Çok fön çektiriyorsan ya da kimyasal kullanıyorsan geçerli sebepler..
Kalbindeki kırgınlıklar saçına en büyük hasarı verendir.
Bence en çok ısıyla şekillendirmek ve saçı ıslakken sert taramak zarar veriyor. Kırılmayı azaltmak için ısı koruyucu kullanıyorum ben, saçımı nazikçe taramaya çalışıyorum, düzenli nem maskesi yapıyorum ve mikrofiber havlu kullanıyorum
Tabii ki en büyük hasarı saçına saç düzleştiriciler veriyor yüksek ısıya maruz bıraktıkları için
Isılı şeyler yapar, ısı önleyici sprey maske muske cart curt kullanırsan karşısınl alırsın. Hayırlı günler efenim
Saç düzleştirmek kadar hasar veren bişey yok ondan dolayı ısı koruyucu kullanmak şart ve saçın yapısına uygun yağlar kullanman gerekli duştan bir gece önce veya birkaç saat önce sürersen çok faydalı oluyor
Keratin yüklemesi yap, kimyasal katkısız doğal şampuan kullan, çok fazla ısıya maruz bırakan aletlerle işlem yapmayı bırak.
ben artık saç kurutma makinesi bile kullanmamaya çalışıyorum. zorunda kalırsam ancak. normal günlerde zarar gelmesin diye yanına yaklaşmıyorum makinelerin
Isı veriyordur. Uzak dur. Yapabilirsen tabi. Ben yapamadım.
Güzel bir çalışma ve paylaşım olmuş emeğine sağlık.
kaliteli saç açıcı ve boya kullanmanı öneririm ayrıca duştan çıkınca saçını sıcak değil soğuk ayarda kurutursan saçların yanmaz sıcaktan ayrıca serum vb kullanabilirsin
Sıkıntı stres olabilir diye düşünüyorum. Beslenmeylede alakalı olabilir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?