Ne hikmet ise kurban bayramına et bayramı sen mez iken özellikle ramazan ayının oruç ile bütünleşen ibadetine bir hediye anlam olarak verilen ramazan bayramına neden bu yakıştırma yapılır
Şu Ramazan bayramına şeker bayramı diyenlere tepkiniz ne olur du?
Son yıllarda adına Ramazan Bayramı demeye başladığımız bu bayrama her millet kendi meşrebince bir isim vermektedir. Bir çok millet hadislere dayanarak "İydü'I-fıtr" yani Fıtr Bayramı derken, bazıları Sadaka Bayramı demektedir.
Osmanlılar ise buna "Şükür Bayramı" adını vermişlerdir. Şükür kelimesi halk içinde "Şeker"e dönüşmüştür ve asırlarca da bu isimle anılmıştır.
Çok manasız bir şekilde son yıllarda adının "Şeker Bayramı"ı mı yoksa "Ramazan Bayramı" mı olması gerektiği tartışması Bizans'ın son günlerinde "Melekler dişi midir, erkek midir?" tartışmasından farksızdır.
Bu tür beyhude tartışmalar bir milletin böğrüne gedik açıp içine fitne sokmak çabasına hizmet etmekten başka ne işe yarayabilir acaba?
Allah onun şeker Bayramı olarak adlandırsaydı biz zaten seker bayramı derdik ama malesef ki bu zihniyetle ramazan bayramına seker bayramı denilmesi pek hoş olmuyor ama kimseye karışmaya hakkımız olmadığı için isteyen istediğini desin ama ben seker bayramı denilmesinden nefret ediyorum
Türk milleti Osmanlı dan gelmedir. TAeih okuyan bilir. Osmanlı oncesi dede orta asyada gol tanrılara tapılırdı. Anadolu ya geldikten sonra arap yarın adası genişlemesi sonrası muslumanligi seçtiler.. MIslumanligin 1 temel şartı olan ramazan bayram ismi değildir. Şaban gibi Ramazanda bir ay ismidir. Osmanlıda bayram ismine ise şükür denirdi. Dil okunuşu arapcadan Türkçeye geçerken şükür 👉 şeker diye geçmiştir. Peki neden şeker dağıtılır ismi için değil 1 ay kaybedilen enerji için.. Bunlar bizim kültürümüz cahillikten değil hatta şükür namazı vardır. çokta önemlidir.. şükür Allaha teşekkür etmek gibi bir şey.. ama malesef okumadan fikir sahibi oliyoruz. Yazik !
Cocukluktan kalma bisey olabilir belki. bir cocuga ramazan bayramini ogretmek guc iken. Ogun boyuna şeker oldugu icin heryerde. Seker bayrami demesi daha kolay gele bilir. Belki temeli burdan geliyordur🤔
Mesheplerin ayrimi ulkemizde malum. Sunniler orucu kabul ediyor tutuyor bayrami kutlarken ramazan diyor aleviler orucu pek anlamli bulmuyor oruc tutmuyor e madem bayram bizde kervana uyalim adi seker olsn diyor. Olay bu inancla alakali seker mi ramazan mi olusu
Bence saçmalamışsınız. İsteyen istediğini der, ben şeker bayramı diyorum çünkü küçüklükten bu yana ağız alışkanlığı olmuş. İsimlere fazla takılmayın küfür değil bir şey değil. Ramazan bayramı demen seni müslüman yapmazken şeker bayramı demen de dinden çıkarmaz.
Neden bu kadar yadırgıyorsunuz ki çocuklara göre şeker bayramı kendi çocukluğunu bir düşün bayram demek yeni güzel kıyafetler sınırsız şeker ve harçlık demek Şeker toplamak diye bir şey var bunu yapmayan çocuk var mıdır bilmiyorum ne sakıncası var ki şeker bayramı demenin çok masumane bir şey bence.
Ben önceden şeker diyordum 😂Hatta üç tane bayram var sanırdim. Şeker bayramı, Ramazan bayramı ve kurban bayramı 😂
Neyseki artık doğrusunu söylüyorum. Hem söylemesem bile bayram bayramdır. Ne amaçla kutlandığını bildiğimiz takdirde kelimeler yer değiştirmişse ne olur ki 😊
Bizde çocukken ikiside denirdi neden diye sorduğumda, Ramazan Bayramı kutlu bayram o yüzden şeker bayramıda deriz dediler. O yüzden bana kötü gelmiyor bu durum.
Dinimiz de nasılsa öyle olmalı. Bayanlara nasıl karı, avrat denilince kızılıyorsa Ramazan Bayramı'nın ismi de değiştirilmemeli. Neden illaha dini böyle şeylere alet ederler anlaşılır değil.
En İyi Cevaplar