Hep duyarız ya büyüklerden, "nerdeee o eski ramazanlar?" serzenişini. Elbette haklılar, eskiden daha güzeldi ramazanlar. Eskiden daha samimiydi. Peki eski ramazanları güzel yapan neydi sizce?
Nerde o eski ramazanlar? Eski ramazanlarla günümüz ramazanları arasındaki fark nedir?
Dini yaşayan halâ yaşıyordur fakat şu an bir çoğumuz ne kadar yaşıyoruz bunlar hep gunahlarımızın sebebidir birbirimize ne kadar saygı duyuyoruz ne kadar kıymet biliyoruz İslam ile sereflendirmemizin Rabbimiz tarafından Allah muhafaza kâfirler topluluğundan da olabilirdik Rabbimiz bizi Müslüman bir ülkede ve anne babamiz olduğu için ne kadar sukrediyoruz bunlarin neticesinde rabbim kıymet bilmeyenin elinden alıp bir kıymet bilene verir oysa ki Rabbim ilmi isteyene zenginliği dilediğine verir biz buna ne kadar inanıyoruz teslim oluyoruz ah bir teslim olsak Rabbimize dünyanın anahtarlarını elimize verecekte bizler dusmusuz dünya telaşına kalplerimiz kararıyor böyle işte yazacak çok şey var da Rabbim bizleri uyandirsin
Büyük büyük iftar çadırlarının uzuun kuyrukları, insanların ramazanı RAMAZAN gibi yaşamaları, iftardan sonra gidilen lunaparklar ve en önemlisi SAMİMİYET. Dinde samimiyet, oruçta samimiyet, insanlara samimiyet.. maalesef artık bunlar yok..
ramazan ruhu daha bir canlıydı, insanlar çok fazla sakınırdı kendilerini. alım gücü zor olan bir gıdadan yemek pişiriliyorsa, koku dışarıya çıkmasın diye çaba verilirdi. teknoloji bu ruhu da öldürdü. ben akşama kim ne yemek pişirmiş öğreniyorum insta'dan. cafe'ler bomboş olurdu. ha mecburlar mı sakınmaya, hayır tabi ki de.. sadece eskiden böyle değildi, şimdi böyle. ramazan eğlenceleri çok daha coşkulu olurdu. iyi sanatçılar getirilirdi. yaşadığım yerde bu tür büyük organizasyonlar artık yok. sıradan basit gösterilerle geçiştiriyorlar ve her yıl bu özen azalıyor.. çok daha şeyler eklenir de...
İnsanlar oruca eskisi gibi önem vermiyor tutmasa bile tutanlara saygı duymuyo koskoca insanlar sokakta ramazan ayında dondurma yiyip su içebiliyorlar kimsenin oruç tutup tutmamasını Yargılamak kimsenin haddine değil fakat artık hiçbir şekilde saygı duyulmadığını sanki normal sıradan bir günmüş gibi yaşandığını bariz görebiliyorum
Eskiden teknoloji bu kadar ilerlememişti yani internet ve cep telefonu gibi iletişim araçları olmadığı için de insanlar birbirlerine daha sık giderlerdi. Vakit geçsin diye ramazanda etkinlik düzenler veya birbirleriyle sohbet ederlerdi ama şimdilerde bunun yerini bilgisayar ve cep telefonları aldığı için ne eaki ramazan var ne o eski bayramlar. Artık bayramlaşmayı da telefondan mesaj göndererek yapıyoruz.
Küçükken babamla ekmek almaya giderdim davulcudan çok korkardım babama sıkıcı sarılırdım sahuru bir başka olurdu şimdi ise bunlar yok sahur kucuklugimdeki gibi heyecan vermiyor bir anlam ifade etmiyor
Ben de diyecektim nerede kaldı bu klişe soru, soran da olunca tamamlanmış oldu. Nasıl bize Yaz'ın geldiğini Cornetto dondurma reklamıyla Yalın abimiz tanıtıyorsa, Ramazan da böyle anılıyor. Yalnız geç kalınmış bir soru 😀😀
ailemiz hep beraberdik. o tek veya az kanallı yıllar zevkle programları seyrederdik. bu yapmacık soru-cevap medya hocaları yerine meddahlar vardı. ailecek gülerdik. gerçi çok daha iyi değildi, trafikte oruçlu diye sinirlenmeyi hak sayan küfürbaz densizler olurdu.
Nerde o eski ramazanlar kücükken hayal mayal hatirliyorum evimiz kalablik olurdu masalar kurulurdu coluk cocuk ne güzeldi ya simdi cok degisik nasil anlatilir bilmiyorum
Eskiden ramazan ayında olduğunu hissederdin şimdi normal gün gibi geliyor çünkü her geçen sene oruç tutan sayısı azalıyor gençler oruçtan bir haber zaten eskiden oruç tutmayanlar dışarda bişey yiyip içmeye utanırdı şimdi oruç tutanlar utanıyor allah sonumuzu hayr etsin
eski islam , eski dogru dürüstlük ve insanlık mı kaldıki herseyin tadı olsun? bir tecavüz vakası yasandı çocuklar kapı kapı dolasıp seker toplayamaz oldu.. ülke battıkca batıyor hep cemaat tarikat ve akp müslümanlıgı yüzünden
Eskiler geçmiş oldular. Ya gelecek olanlar? Onlar gelmeden yok oldular. Artık hiçliğin kalbinde saplantıyız. Çırpınışlar dolu sürse de yaşam, sonu yine koşacak boşluğun olduğu yerlere.
En İyi Cevaplar