Dinimizde zorlama yoktur her koyun kendi bacağından asılır mahşer gününde bu arkadaşım oruç tutmuyordu bende tutmadım diyemezsin sana akıl verdik farz kıldık bende yıllarca tutuyorum dinime bağlı bir insanım hiçbir zaman tutmayan insanı yadırgamadım aşağılamadım ve kızmadım bazı insanlar ramazandan ramazana Müslüman oluyorlar 11 ay yine bildiğini okuyorlar sadece ramazanda Müslüman olduğunu hatırlayanlar var ramazan bitsin sofra kurar içeriz ramazan bitsin zina yaparız zihniyetinde olanlar var insan hergününü ramazan olarak ciddiye almalı düşünmeli ve yaşamalı açık lokanta taşlamalar oruç tutmayanı linç etmeler saygısızlık yakıştırması o insanlar ile Allah arasında olan mesele sen orucunu tut ibadetini yap kim ne yapıyorsa yapsın bu düşüncede olmalıyız bazı insanlar sağlık durumundan dolayı tutamıyor kimisi 8 saatte bir ilaç alıyor ameliyat olmuş şeker diyabet hastaları vs vs her insanı hor görmeyin ve yadırgamayın tutan da tutmayanda kendisine kimse başkası için hesaba çekilmeyecek sen davetini yaparsın tutar ya da tutmaz kendi bileceği iş misal ben arkadaşıma kanka yarın sende tut birlikte iftar açalım davet ettim kabul etmedi ama sana eşlik ederim dedi gittim Allah'ım Müslüman olarak davet ettim ramazanı hatırlattım ben üzerime düşeni yaptım sen şahitsin görensin budur
Açık konuşmak gerekirse bunun tek bir sebebi olmuyor. Bazı erkekler gerçekten sağlık sebebiyle tutamıyor, bazıları işinin ağır olduğunu düşünüyor, bazıları da açıkça söylemese bile alışkanlık olarak tutmuyor. Bir de şu var; herkesin inancı ve ibadete yaklaşımı aynı olmayabiliyor. Kimisi çok hassas oluyor, kimisi daha farklı yaşıyor. Dışarıdan bakınca bazen insan şaşırabiliyor ama çoğu zaman sebebi kişisel oluyor. O yüzden herkesin nedenini kendisi biliyor aslında.
Bizi ilgilendirmez belki ama benim tahminimce bir çoğu tutmayarak marjinal olduğunu sanıyor. Bir kısmıda yeyip içme keyfinden vazgeçmemek için tutmuyor. Gerçekten inanmayıp tutmayanlar bu saydıklarımdan çok daha az. Hatta inanmayıp tutanlar bile olabilir (Sağlıklı yaşam vb sebeplerle) Birde kadın erkek fark etmez bence çoğu yukarıda yazdığım gibi.
Evet ama kadınlar da anlarsın adet olurlar tutamazlar keyfi tutmayanı bilmem ama benim aklıma ilk o gelir ama erkekler de ne var ki tutmasına engel eğer ağır bir hastalığı yoksa tutmasına engel olmayacak bir şey yoksa neden tutmaz ki eğer müslüman değilse müslümanim diyorsan tutacaksın bir hastalığın yoksa keyfine tutmuyor musun o zaman bana müslümanim deme gülerim buna sadece
Artık sadece erkekler değil kadınlar da oruç tutmuyor bu biraz da zamanın değişmesiyle ilgili aslında eskiden insanlar bu tür ibadetlere daha fazla önem verilirdi simdi herkes dini hayatını kendi bildiği gibi yaşıyor kimi ibadetini düzenli yapıyor herkesin bakış açısı ve yaşam şekli farklı yanı bu da kimseyi ilgilendiren bir konu değil sonuçta kul ile Allah arasındaki bir mesele
Bazı erkekler ya da kadınlar oruç tutmayabilir canım. Bunun sebebi sağlık sorunları olabilir, yoğun çalışma temposu olabilir ya da kişisel tercih olabilir 🌿🍵 Herkesin hayat şartı ve inancı farklıdır. Sen merak ediyorsan kırmadan ve yargılamadan sorabilirsin ama sormasan da olur. Önemli olan kalp kırmamak 💛 İftar sofrasında paylaşacağın bir çorba 🥣 ve bir hurma bile insanı birleştirir. Sen kalbini ferah tut 🌙🍽️💕
Hımmmm ateistse bir şey diyemem müslümanlık görevlerini yerine getirmeyen biri sadece lafta Müslümandır bence Allah sorduğunda oruç tuttun mu namaz kıldın mı vb sorulduğunda oruç tutmayan biri namaz kılmaktanda acizdir zaten o zaman neden müslümanım diyor cehenneme gitmek için mi eğer müslümanlık görevlerini yerine getirmiyorsan başka din bulsun kendine bence benim düşüncem bu yönde evet orası öyle tabi sadece yol gösterir der bence yolun iyi değil şöyle yaparsan senin için daha hayırlı olur der ister yapar ister yapmaz kendisi bilir kimse kimsenin kötülüğünü istemez ama kendimizi zor durumda bırakan yine bizleriz bizim verdiğimiz kararlar bizi o duruma getirir hayırlısı neyse o olur inşallah herkes cenette gitmeye layık olurlar 🤗
Ben ateistim zaten dinim yok, ama dini olanlara da kimse karışamaz. oruç tutmayanın yanında mıydın? iyilik yaparken yanında mıydın ya da namaz kılanlar çok mu mükemmel müslüman? namaz kılıp katile olanlar ne olacak. yani diyeceğim o ki bir insanı dini sorumluluklarını nasıl yaptığına değil iyi bir insan olup olmadığına bakarak değerlendir derim benden bir abi tavsiyesi :)
Birisi bana geçen gün gelip sordu "neden tutmuyorsun, maşallah sağlıklısın ayıp değil mi" dedi. Şakasına demişti ama zoruma gitti. Çünkü kronik hastalığım vardı ve dıştan pürüzsüz dururken için çürük diyemedim. "Tercih meselesi" deyip geçiştirdim. Özetle kimisi inançsızlıktan, kimisi de keyfiye, kimisi de benim gibi hastalıktan tutmuyor. Bırakın herkes istediğini yapsın. Kimse aynı kabre girmiyor sizle...
tamam sen sadece hemfikir olanlarla muhatap ol mumkunse.
ayrica sana gizli onemli herkesin bilmedigi kozmik odadan cikma bi bilgi vercem bak. sadece bazi erkekler degil bazi kadinlar da oruc tutmuyo hem de mazeretsiz. sakin kimseye soyleme ama.
Tutmak zorunda değil. Müslümanım dese bile içten değildir belki. Malum Müslüman olmayan insanlara karşı olan bir tutum var. insanların iş hayatından tutunda özel hayatına kadar etki ediyor bu durum.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
3 ay
Bizim kadar sorumluluk bilinçleri yok. Vicdani olarak dini emirlere karşı sorumlu hissediyoruz. Özellikle Arap ülkeleri ve o kültürün etkisinde kalmış ülkelerde bizim Türkiye gibi.. Tüm sorumluluk kadına yüklenir. Erkek içkiyi su gibi içer escye gider. Namazı kılmaz ama kılan kadın ister. Ahlak edep din kavramları bize yüklenmiştir. Utanmasalar cumaya da bizi gönderecekler
Bence bu bizi ilgilendirmiyor Allah'la o kişinin arasında amel defterlerini Biz tutmuyoruz mezara biz girmeyeceğiz onlarla kişisel ibadetler sorgulanmamalı
Neden din tartışmasına sokuyorsun milleti anlamış değilim sen yap başkasını yargılama kendini günaha sokma bence sorduğunda sana ne denmesi seni rahatsız etmez mi? Ben Müslüman değilim ne yapacağız şimdi
Benim bi erkek arkadaş vardı ona sordum neden oruç tutmuyorsun diye oda şaka yollu reglliyim demişti. Bende dedimki kaç gün sürüyor reglin? Oda diyorki 30 gün😂
Bende cevap olarak seni alan herif yandı desene dedim baya bi bozulmuştu😂