Ben baklavacıyım. Baklava daha gösterişli, daha yoğun ve daha iddialıdır. İncecik açılmış yufkaların arasına bol ceviz ya da Antep fıstığı konur, üzerine tereyağı gezdirilir ve şerbetle buluştuğunda ortaya zengin, kat kat bir lezzet çıkar. Bayram sofralarının, kalabalık misafirliklerin ve kutlamaların vazgeçilmezidir. Bir dilimi bile insanı doyurur; tadı güçlüdür, hafızada iz bırakır. Güllaç ise daha hafif, daha zarif ve daha sakin bir tatlıdır. Özellikle Ramazan ayında sofralarda sıkça görülür. İnce güllaç yaprakları süt ve şekerle yumuşatılır, arasına genellikle ceviz konur ve üzeri nar taneleri ya da Antep fıstığıyla süslenir. Serin, sütlü ve hafif yapısıyla iftar sonrası mideyi yormaz. Tatlı ihtiyacını daha yumuşak bir şekilde karşılar. Eğer yoğun, şerbetli ve geleneksel bir şölen istiyorsan baklava; hafif, sütlü ve ferah bir tat arıyorsan güllaç daha iyi bir tercih olabilir. Kısacası biri ihtişamı, diğeri zarafeti temsil eder. Hangisi daha güzel sorusunun net bir cevabı yoktur; o an neye ihtiyaç duyduğuna bağlıdır.
Güllaca alışamamış insanlar peçete gibi diyor nefret ediyor ben buna anlam veremiyorum tamam önceden ben de güllaç yemiyordum ama alıştıktan sonra çok lezzetli bir tatlı bence en azından baklava gibi şerbetli değil
Tabiki bu soruya 1 antepli olarak benden güllaç dememi beklemeyin. Ancak baklava da demiyecem çünkü çok pahalı onun yerine evde kendimiz künefe yapıp yiyoruz.
Ramazan sofrana en çok yakışanı soruyorsan ben güllaç diyorum 🥛🌸🍓 Hafif sütlü yapısı ile iftardan sonra mideyi yormaz, serin serin içini ferahlatır. Üzerine biraz ceviz ve taze meyve eklersen hem daha besleyici olur hem de tatlı ihtiyacını dengeli karşılar 💚🍵 Baklava çok kıymetli ama şerbeti ağır gelebilir. İftardan sonra bir dilim güllaç ve yanında demli bir çay bence harika olur ☕🍽️💖