Güncellemeler
+1 yıl
Niyet etmedim peki yemek yemeden akşama kadar oruçlu sayılır mıyım?
Kendimi kötü hissediyorum su içemedim oruç tutma düşüncesyle yemek yemedim acıktım yedim. Yani şimdi oruç tutmasam 61 i boylar mıyım?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
4Cevap
Niyetin tutmamak ise zaten oruç değilsin geçmiş olsun şu an nasılsın iyi isen devam ettir orucuna
Midem genel olarak ağrıyor şu an su içmeden hareket edersen baygınlık geçirir gibi hissediyorum. Oruçlarda başım dönüyor tansiyonum düşüyor bu hastalık oruç tutmak için geçerli bir geçer mi doktora mı sormalıyız?
Geçmiş olsun doktora Sor hayati önem arz ederse tutmazsin sürekli bu halde isen birkaç seferlik ise o ayrı
Niyet etmediysen korkma aşko 1 gün telafisini tutsan yeter
Kendimi iyi hissedince niyetlendim sonradan bozmadım , sağol
Rica ederimmm :))
Niyet etmediysen birsey olmaz
Hanefi misin
Evet
Zaruretsiz bir şekilde orucunu kazaya bırakmanda günah olmadığını söyleyemem ama orucunu illa bozacaksan ihtiyaten kağıtla bozmanı öneririm
Kağıt ye
Bildiğim kadarıyla bu 61 gün ceza yememeni sağlar
61 gün var mı kağıt ne alâka saçmalık resmen
Bilmediğin bişey hakkında saçmalık diyosun, fıkıhta normalde yenmeyen bazı şeyler sayılmıştır, orucu bunlarla bozmak halinde cezaya tabi tutulmamak adına
Kağıt bunlardan biri
Allah günahın karşılığını misliyle ama sevabı kat kat veriyor biraz git oku araştır bilip bilmeden yorum yapma.
İlahiyat lisans mezunuyum paşam
Nasıl yani kağıt yeyip normal yemeye devam mı etmeli? Mesela oruç tutsam bile şu an niyet etmeye korkuyorum niyet etmesem akşama kadar dayanabildiğim yere kadar gitsem oruç kabul olur mu?
Allah günahın karşılığını misliyle ama sevabı kat kat veriyor biraz git oku araştır bilip bilmeden yorum yapma.
Dur ya yanlış yeri kopyaladım
Paşam biraz araştır o zaman klâsik cevapları verme kağıt ne alakası var saçmalık biraz aklını kullan
Orucu Bozup Yalnız Kazâyı Gerektiren Haller:
1 - Çiğ pirinç yemek.
2 - Sade un veya sade hamur yemek. (Hamurun içinde yağ ve şeker katılmışsa keffaret de gerekir.)
3 - Bir anda çok miktarda tuz yemek. (Az miktarda tuz yemek ise, keffareti de gerektirir.)
4 - Taş, toprak, çakıl taşı, demir, bakır, altın gümüş gibi madenleri yutmak.
5 - Zeytin veya kiraz çekirdeği yemek. Kayısı çekirdeğinin içi yenirse, keffaret de gerekir.
6 - Ayva gibi olgunlaşmadan yenmeyen bir meyveyi, ham iken, tuzlamadan ve pişirmeden yemek. (Olmuş, pişmiş, tuzlanmış olursa keffaret de gerekir.)
7 - Henüz içi olmamış yeşil cevizi yemek. Veya bademi, fındığı ve kuru fıstığı kabuğuyla birlikte çiğnemeden yutmak.
8 - Boğaza huni ile bir şey akıtmak.
9 - Boğaza kaçan yağmur, kar veya doluyu istemeyerek yutmak.
10 - Abdest alırken boğazına veya burna su çekerken genzine hatâ ile suyun kaçması.
11 - İsteyerek boğazına veya burnuna duman çekmek. Sigara, anber gibi lezzet ve keyif verici bir duman olursa, keffaret de gerekir.
12 - Başkasının zorlaması sebebiyle oruç bozmak.
13 - Uyurken boğazına birisi tarafından su dökülmek.
14 - Unutarak yiyip içtikten sonra, orucum bozuldu zannıyla bilerek yiyip içmek.
15 - Dişleri arasında kalan nohut tanesi kadar şey`i yemek.
@yorgun_yurekli saçma dediğin şey koca imamı azamın ictihadı, haddini bilsen keşke
Sarttf
Niyetin onemli