Erkeklere 2 3 ya da 4 kadının helal olması, mirasta verilen olayların erkeğe göre yarısı olması (gerçi kadına da mehir veriliyor bunu biraz anlayabilirim) ama kadın bekar da olabilir evli değilse de mi yarısını alıyor? zina edenler neden öldürülüyor ya da sopa cezası günahını ahirette çekmesi gerekmez mi?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Ramazan konusunda 847 cevap paylaştı. o dönemde çoklu evlilik var. direk allah tek evlilik olsun dese iç biri dine girmez kaçardı. allah öyle güzel bir emir verdi ki muhteşem. emirde 4 kadına izin var gözükse de imkansızlaştıracak ön şart koydu
der ki tüm eşleri arasında eşit adalaetli davranacaksan 4 kadınla evlenebilirsin. ama aralarında adalet sağlayamıyacaksan tek evlilik yap diyor.
bir erkek asla 4 kadın arasında adil davranamaz. bu imklansız. dolayıs ile tek evlilik olmalı.
gelelim mirasa
bizim halkımız isa suresi 7 ayeti hiç okumaz direk 11. ayeti okur.
o dönemde kadının bırakın miras hakkını da hayat hakkı yoktu. toprağa gömülüyordu. yaşam hakkı yoktu. böyle toplum vardı. allah 7. ayette erkeğe de 1 pay kadına da 1 pay var diyerek esas ölçüyü vermiştir.
11. ayette yarısını verin demesi özel alternatif bir emir. oradaki söylenen şu anlamdadır
"bir bir vermiyorsanız bile EN AZINDAN yarısını bari verin" anlamındadır. ama esas ölçü 4 ayet öncesi. ayette birebirdir.
öldürme ise yahudi geleneğidir. kuranda öldürme cezası yoktur. kuranda bahsedilen zina fuhuş sektörüdür. para karşılığı ilişki sektörüdür. topluma zarar verir hastalık yayar. evlilik kurumunu çürütür. sahipsiz çocuklar doğar. allah fuhuş yapılmasına zina der. ama asla ölüm cezası yoktur.016 Yorumla
Soran+1 yılNiye kaçsınlar ki? Hem kaçsalar da günah onların. 3﴿
Yetimlerin hakkına riayet edemeyeceğinizden korkarsanız, beğendiğiniz kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın. Haksızlık etmekten korkarsanız tek kadın veya mülkiyetinizde bulunan câriye ile yetinin; bu, adaletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır.
Soran+1 yılMiras için tekrar bakacağım. Teşekkür ederim açıklamalarınız için.
- +1 yıl
nisa 7
. لِلرِّجَالِ نَص۪يبٌ مِمَّا تَرَكَ الْوَالِدَانِ وَالْاَقْرَبُونَۖ وَلِلنِّسَآءِ نَص۪يبٌ مِمَّا تَرَكَ الْوَالِدَانِ وَالْاَقْرَبُونَ مِمَّا قَلَّ مِنْهُ اَوْ كَثُرَۜ نَص۪يبًا مَفْرُوضًا
Lirricâli nasîbun mimmâ terake-lvâlidâni vel-akrabûne velinnisâ-i nasîbun mimmâ terake-lvâlidâni vel-akrabûne mimmâ kalle minhu ev keśur nasîben mefrûdâ
Anne babanın ve akrabanın geride bıraktıklarından erkekler bir pay alacaklardır. Anne babanın ve akrabanın bıraktığında, ister az ister çok olsun, kadınların da bir payı olacaktır. Allah tarafından tayin edilmiş bir paydır bu!
Soran+1 yılBenim mealde şöyle yazıyor.
Ana baba ve yakın akrabanın geriye bıraktıkları mallardan az olsun veya çok olsun erkeklere ve kadınlara bir pay vardır. Ölçülüp biçilmiş bir pay.
yani bu birer payları mı vardır demek?
Soran+1 yılPeki 11. ayette veremiyorsanız en azından 1 pay verin diye yazmıyor bende sende öyle mi yazıyor?
- +1 yıl
7. ayetten 11. ayete kadar allah bir sürü paylaştırmalardan bahsediyor. meal olarak direk kelime çevirisinde yanılmayın. tefsir okursanız bu anlama ulaşırsınız
mealler kısa kelimelerle geçer. 7 den 11 e gelincey kadar anlatılana bakınca HİÇ OLMAZSA YARISINI VERİN gibi anlama ulaşılıuyor.
allah yalpalamaz. hem 1 e 1 pay deyip sonra yarısı demez
burada insanların tepkilerine göre en azından yarısını diyor. biliyorsunuz bu ayetler belirli gelişimerden sonra zaman aralıkları ile inde. toplumun tepkilerine göre yen ayetler geldi.
hepsi bir anda kitap olarak inmedi kuran. 22 yılda indi - +1 yıl
Helal olsun kardeşim ben yıllar önce okuduğum için bukadar net bilgi veremedim seni gerçekten teprik ediyorum kuranı bir bütün halinde ve o dönemki zamana göre değerlendirmek lazım içinden bir iki ayet alırsan kafan karışır ve yanlışa saparsın
Soran+1 yılAnladım çok teşekkür ederim ikinize de. keşke diyanet böyle bişey başlatsa da soru falan sorsak
- +1 yıl
Bak bu çok güzel olurdu ama laik bi ülke oldugumuz için karşı çıkarlar herkes özgür ama konu islama gelince kısıtlı özgürsün keşke şu an bu devirde değilde 150 yıl felan önce yaşasaydım diyorum bazen
- +1 yıl
bu konuda değişik yorumlar var
www.youtube.com/watch
www.youtube.com/watch
www.youtube.com/watch
www.youtube.com/watch - +1 yıl
@murraatttt
TEŞEKKÜR EDERİM
bir konu cımbızla ayet çekerek anlaşılmaz. kuranın tamamı incelenmelidir. konu hakkındaki kaç ayet var ise incelenmelidir.
ayrıca konu edilen ayetin anlaşılması için konu bütünlüğü açısından 3-4 ayet öncesi 3-4 ayet sonrası da okunmalı konu tam kavranmalıdır.
tek cümle ile konu çözülemez. - +1 yıl
örneğin maun suresinde sadece 4. ayeti okursak
feveylun lil musallin.
hiç kimse namz kılmaması gerekir. neden. çünkü ayet diyor ki lanet olsun namaz kılanlara.
ama biraz öncesi biraz sonrası yetleri okursak konuyu anlarız.
orada lanet edilen namaz kılanların gösteriş için kılan münafıklar olduğunu anlarız - +1 yıl
İşte kimse kuranı kerimi okumadığı ve anlamdığı için şu an bu haldeyiz alfabeyi değiştirdiler ve biz geçmişimizle ilgili hiç bir şey bimiyoruz çok büyük bir savaş kaybettik ama kazandık diye gösteriyolar bütün ilim kitaplarımız bilim kitaplarım kültürümüz dinimiz yok oldu ingilizce zorunlu ögretiliyor yıllardır ama kimse arapçayı anlamıyla öğretmiyor sadece okumayı ögretiyolar vicdanımızın rahat etmesi için çok büyük bir plan yaptılar ve gerçekleştirdiler sayelerinde artık gençler evlenmiyor içiki kumar zina ile vakit geçiriyor karınları doyduktan sonra. Hiç bir şey umurlarında değil eğer Türkie bir an önce uyanmazsa gerçekten sonumuz çok kötü olcak
- +1 yıl
@murraatttt
arkadaşım alfabe falan değişikliği sorun teşkl etmez. toplum zaten osmanlı alfabesi de bilmiyordu. okuyan yoktu.
allah atatürkten azı olsun türkçe meal tefsir yaptırdı da kuranı anladık. eskiden sadece arapça ve farsça meal vardı.
tek sorun kişisel. okumuyoruz. akıl etmiyoruz. nerede hurafe laf var ona kulak kabartıyoruz.
ayrıca ahlak meselesi var
bir din alimi der ki çocuğa önce ahlak öğretin. sonra o doğru dini bulur.
ama önce din öğretmeye kalkarsanız o sonunda münafık olur.
önce çocuklara güzel ahlak verilmeli. şu an toplum ahlaksız yetişi, yor. çol çocuk tesadüfen büyüyor imse çocuğu ile ilgilenmiyor. - +1 yıl
Çok haklısın
En İyi Cevaplar
+1 yıl1. Bugünkü topluma bakarsan her erkek en az 20 kızla olmuştur. 4 eşi eleştirmek saçmalık. Bu arada din 4 kişiyle evlen demiyor. 4 SINIR diyor. Çeşitli sebeplerle 2, 3. Eşe ihtiyaç olabilir. Zaten bugün eşini aldatıyor.
2. Miras meselesi de su: zaten islam 1 pay vermese, erkekler onu da vermeyecekti. Çoğu erkek kadına hiç bir şey vermedi tarih boyunca. Erkek fiziksel olarak güçlü. Eşit dağıtmak istemeyen çok olacağı icin en azından yarim pay verilmiş. Bi de şu var. Zaten senin kocan babasının mirasından 2 pay aliyor. Sen de 1, oldu 3. Yanı aynı şeye geliyor. Çoğu aile kısayolu ile mirasının başka birine gitmesini istemez. Tarih boyunca bu olmuştur. Sosyal gerçekler bunlar.
3. Normalde günahı kimse bilmeden işlesen ceza yok. Zima toplumu bozan bi şey. Dusun bi kız zina etmiş, sonra en efendi erkeğin bile ona iştahı kabarır akli ona gider, toplum bozulur böyle. Yoksa diğer gunahlarin cezası farklı. Bi de bu dünyada ceza verilince obur tarafta temiz oluyorsun. orada cehennemden kurtuluyirsun01 Yorumla- +1 yıl
Zinada ceza hemen verilmiyor. 4 şahit gerekir. Zaten 4 şahit yoksa ceza yok. Şahit yoksa toplum bunu öğrenmez ve bozulmaz o yüzden ceza yok
Gizli Üye(36-45)+1 yılSırayla açıklayayım:
1- Savaşlarda erkekler ölür, erkek sayısı azalır, üremek gerekir ve erkeklerin çok eşliliğine izin verilen sebeplerden en önemlisi bu bence. Bir diğeri, bir erkek 100 kadını da hamile bırakabilir, bir kadın ancak bir erkekten hamile kalabilir, insan doğasına uygun bir kural bence.
Dört eş kuralı emir değildir, sınırları çizmiştir.
2- Miras olayı da bence adil, şöyle düşün erkek eve bakmak ile yükümlü, kadın ise evlenince kocası onun iaşesini karşılamakla yükümlü. Eşit miras almaları bence pek adil değil.
Kadın evli değilse zaten baba evindedir, yine yarısı ona yetiyor, evli değil tek yaşıyorsa da yine aynı durum oluşuyor, erkeğin aldığı hissede aile bakmak zorunda olduğu gerçeğini göz ardı etmemek lazım yani.
3- Zina edenlerin öldürülmesi ile ilgili ben Kuran'da bir kaynak göremedim, sopa cezası ise caydırıcıdır, zaten kişi o olayın günahını ahirette çekecektir.
05 Yorumla
Soran+1 yıl1 in açıklaması insan soyunun devamı için yani? 2 yi de anladım biraz. Ben mealde öyle gördüm. Nisa, 15: Kadınlarınızdan zina edenlerin aleyhine dört şahid getirin. Eğer onlar zinaya şahitlik ederlerse ölüm kendilerini alıp götürünceye veya Allah kendilerine bir yol açıncaya kadar o kadınları evlerde hapsedin. (Bu cezalar sonradan Peygamber s. a. v tarafından gençlere yüz kırbaç vurma, evlileri taşla öldürme şekline çevrilmiştir.)
Soran+1 yılBir de savaş yüzünden olduğu yazmıyor ayette onu soracaktım 1 ile ilgili.
Cevap sahibi+1 yıl1- Evet savaş yüzünden olduğu yazılmıyor, Kuran bence sınırları belirliyor her zaman, sebepleri insanlara bırakıyor, zaten düşünmek üzerine çok ayet var, akletmek üzerine çok ayet var, hep düşünmeye teşvik ediyor yani. Savaş meselesi benim yorumum.
3- Benim anladığım kafanı karıştıran şey recm meselesi.
Recm ile ilgili ayet olduğu, bu ayeti keçinin yediği gibi saçma sapan bir rivayet var, recm de oradan geliyor.
Bak Allah Kuranda ne diyor:
“Muhakkak ki Kur’anı biz indirdik ve hiç şüphesiz onun koruyucusu da biziz.” (Hicr, 15/9)
Recm ayetinin olduğuna veya recmin dinin emri olduğuna inanmak bu ayete ters düşüyor başta.
İslama en çok zarar veren şey şu rivayetler bence, Kurandan şaşmamak lazım, Kurana ters düşüyorsa eğer rivayetlerde geçen şey, direkt reddetmek lazım.- +1 yıl
Recm evli olanlara uygulanıyor sanıyorum. Bekara degil
Cevap sahibi+1 yıl@Copernicus Recm hiç bir kaynakta, özellikle de Kuran da geçmiyor.
Kuran da geçmeyen bir uygulamaya göre de insanların öldürülmesi büyük saçmalık.
Hadislerde geçiyorsa bile o hadislerin sahihliği sorgulanmalı, bir cana kıyan bütün insanlığa kıymıştır diyor neticede bu din.
+1 yılO 3-4 kadın meselesi o dönem için geçerliydi. şu an da evet var öyle bir şey ama islam illa gidin 3-4 kadınla evlenin demiyor. Çünkü o dönemde erkeklerin çoğu savaşa gitti. Ve çok az erkek kaldı.
Bu yüzden de dinen caiz olması için nisa suresi indi ve erkeklere 2. hatta 3. kadını da eş olarak alabilecekleri belirtildi. Ama her eşe adaletli davranmak şartıyla. Birini diğerini ayıracaksanız evlenmeyin diye de yazıyor ☯️
04 Yorumla
Soran+1 yıl3﴿
Yetimlerin hakkına riayet edemeyeceğinizden korkarsanız, beğendiğiniz kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın. Haksızlık etmekten korkarsanız tek kadın veya mülkiyetinizde bulunan câriye ile yetinin; bu, adaletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır.- +1 yıl
Yani? Aynı şeyi yazdım zaten?
Soran+1 yılHayır yani savaş yüzünden olduğunu yazmıyor da onu demek istedim.
- +1 yıl
gfhhgfcgfchg komik
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
2
Cevap
3Cevap
O zaman ki şartlara dikkat et erkekler savaşa gittikleri için kadınlar zina ya, ailesinden dışlanmasin diye erkeğin en fazla 4 tane nikahlı eş ile evlensin sahip çıksın diye indiği bir ayet miras da ikisi de eşit dağılıyor. Zina yapmak aile değerleri ve yapısını bozuyor bak şu an ki toplum örnek vereyim evlenmeden çocuk doğuruyor çocuğa sahip olmuyor yeterince sağlıklı beslenip büyümeyip o çocuğun hayatı zehir oluyor ve kadını koruyor burada çünkü düşünsene zina serbest kadın burada sadece cinsellik için bir figür evlilik ile kadının hak hukuku korunmak isteniyor ve sopa vs atması ceza işte örnek alınmasın ahirette de cezası ağır ve büyük günah bence kuranı kerim okurken aynı zamanda tefsirini oku her ayetin altında alimler tarafından yorumları var.
12 Yorumla
Soran+1 yılAnladım teşekkür ederim
+1 yılBak o erkeğe 2 3 kadın helal denilen kısım savaş durumunda erkeklerin buyük çogunlugu şehit olduğu için öyle bi durumda geçerli sadece insanlar işine gelen kısmını alıyor sadece
026 Yorumla- +1 yıl
Miras konusu ise erkek babadan 2 bay aldı kızda babadan 1 pay toplamda 3 pay yani evlenince her çiftin 3 payı olmuş oluyor
Soran+1 yılÖyle bir şey yazmıyor ki
Soran+1 yılEvlenmemişse ne olacak
- +1 yıl
Yıllar önce yazılmış bir kitap şuanki duruma göre düşünme
- +1 yıl
Babası ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü
Soran+1 yıl3﴿
Yetimlerin hakkına riayet edemeyeceğinizden korkarsanız, beğendiğiniz kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın. Haksızlık etmekten korkarsanız tek kadın veya mülkiyetinizde bulunan câriye ile yetinin; bu, adaletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır.- +1 yıl
Bak şimdi bi savaş oldu 30 tane kadın ve sadece 10 tane erkek kaldı bu durumda insanlsrın üreyip çoğalması için erkeğe 3 kadın helal
- +1 yıl
Öncesindeki ve sonrasındaki ayetlerle beraber değerlendir ona bakarsan bi ayettede inanmayanları gördügünüz yerde öldürün diyor ama öncesinde savaş durumundan bahsediyor
- +1 yıl
Kuranı bir bütün halinde değerlendirmelisin
Soran+1 yılKadına da 3 erkek helal olsun o zaman yine ürerler?
Soran+1 yılEvet kadınlar sizin tarlalarınızdır diyor bir de
- +1 yıl
Bak bi kadına 3 erkek değil 100 erkek helal olsa 9 ayda gene 1 tanr çocuk doğura bilir demi ki zaten o zamanda savaşlar çok olduğu için kadın sayısı erkek sayısından çok fazlaydı
- +1 yıl
Kadınlar bizim tarlalarımız sözünde ne var tarla çok değerli bir şey kardeş kardeşi öldürüyor tarla için ve ordaki tarla kelimesi benzetme yani üreme açısından
Soran+1 yılAnladım teşekkür ederim
- +1 yıl
şu an ki devire göre bi erkeğe bir kadın helal demiyor o zamanki zamana göre düşün
Soran+1 yılPeki şeriat konusunda ne düşünüyorsun yani ben seni öldürdüysem benim de öldürülmem gerekir
- +1 yıl
Gerçekten anladınmı yoksa konu kapansın diyemi
Soran+1 yılYok valla anladım eğer öyleyse mantıklı görünüyor insan soyunun devamı için.
- +1 yıl
Bak şimdi islamda kimsenin bi insanın canını almaya hakkı yok ben sana tecavüz ettiysem devlet eğer sen şikayetçi olursan beni asıyor
Soran+1 yılBen zaten inanmamak için uğraşmıyorum aksine inancım kuvvetli olsun istiyorum.
- +1 yıl
Mesela senin anneni birisi öldürdü sen onu öldürürsen şu an hapis cezası alıyosun ama o 3 gün yatıp çıkıyor eğer şeriat olsaydı mahkemede sana 3 defa soruyolar bu adam anneni öldürdü affediyormıusn diye eğer affetmezsen onu asıyolat
- +1 yıl
Zina konusuna gelcek olursak bi kadının veya erkeğin 3 farklı kişi zina ettiğini görüp şahitlik etmiyorsa inanılmıyor ama 3 kişi bunlar zina ediyo diyorsa sopa atılıyor diye biliyom ve bu olması gerekli düşinsene bi oro*sbu kadın var ve eşin seni onunla aldatıyor ve bunun cezası yok ama şeriat olsa ikiside cezalandırılır ve böyle bişey yapmaya cesarert edemezler
Soran+1 yılAslında kanun doğru uygulansa indirim mindirim olmasa çok yıl yatması gerekir de..
- +1 yıl
Neden öyle bi pislik yaşasınki çıkınca yeniden farklı bir kıza tecavüz edr farklı bir kişiyi öldürür mesela hırsızların eli kesiliyor şuanki kanunda hırsızlığın cezası yok sen yıllarca çalış para biriktir birisi gelip alıp gitsin
- +1 yıl
Osmanlı zamanında sadaka taşları varmış camilerin önünde o taşlar hiç boş kalmazmış ihtiyacı olan alırmış olmsyan almamazmış şu an taş olsa taşı bile çalarlar
- +1 yıl
Ekonomik olarak düşünürsen eğer zenginler her yıl malının 40 ta birini zekat olarak vermek zorunda düşünsene şu an böyle bir şey olsa sence ülkede fakir insan kalırmı haki padişahın dönemiydi bilmiyorum tam ama osmanlıda bi dönem zekat verecek fakir insan bulamıyolarmış
+1 yılBu benim de kafamı karıştırıyor ben kendim için bunları çok takmıyorum ve ben modern müslümanım diyorum ama eğer bunları kabul etmemek Müslümanlık değilse o zaman da değilim
02 Yorumla
Soran+1 yılYa ben aslında İslama bağlanmak istiyorum. Kuran okurken vs içim huzur doluyor huzurlu hissediyorum ama mealinde kafamı karıştıran yerler olunca da dinsiz gibi hissediyorum üzülüyorum 🥺
- +1 yıl
Mantığını araştırın ve bugün sadece bugün bakarak yorumlamayın. Erkeğin egemen olduğu diğer cağlara bakarak da dusunun
sorgulama mantık kullanma ateist olursun
02 Yorumla
Soran+1 yılNiye ki Allah akıl vermiş
Ramazan konusunda 2,5b cevap paylaştı. Sorgularsan ateist olursun
00 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?