Şimdi biz ac kaliyoruz akşama kadar bunu Allah için yaptığımızı söylüyor ama Allah neden bizim akşama kadar aç kalmamızı istiyor ve neden sadece bir ay gibi bir süre bunu istiyor hem de her yıl neden?
2 ay
Oruç tutmanın amacı ne?

Kuranı Kerim’de nedeni yazmıyor demişsin. Kuranı Kerim’de oruçun farz olduğu ve kimlere farz olmadığı açıklanmıştır. Bizler Müslüman olarak 2 temelimiz vardır. Kuran ve sünnet. Oruç her kitapta da vardı ayeti kerime de “sizden öncekilere de farz kılındı” buyrulmuştur. Zaten diğer kitaplar da Allah’ın kitapları ve onlara gelen peygamberler de onun peygamberleri ama hakiki kitap şu an Kuranı Kerim’dir. Oruç tutmamızda ki amaç; nefsimizi terbiye etmek, aç insanların halinden anlamak, Allah’a daha çok yaklaşmak içindir. Açıkçası kendi adıma konuşuyorum. İnsanlar açlık ile sınanmadıkça bu durumda olanların halini anlaması zor ama imkansız değil. Ama bizler oruç tutarak o insanların halinden az da olsa anlıyor ve onlara karşı merhamet ediyoruz. Böylece hem Allah’ın sevgisini hem de kulun sevgisini kazanıyoruz. (İnşallah ) Bilimsel olarak da oruç tutmak beden için çok faydalı. Yapılan araştırmalar da 1 aylık bir açlık süresinin vücuda çok iyi geldiği ve organları sağlıklı tuttuğu tesbit edilmiştir.
Yine kendi adıma konuşuyorum Allah’ın emrettiği ibadetleri yapmak, insana merhamet duygusunu yerleştiriyor. Tabi ki de bunu inanarak ve Allah rızası için yaparsan. Gerçekten Allah için yaşayan bir insanı gördüğün zaman anlıyorsun merhametin, saygının ve hoşgörünün ne demek olduğunu. Peygamber efendimizin şöyle demiştir: ”Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.”
Bence bizim toplumumuzun en büyük sıkıntısı kimseye hoşgörü ile yaklaşmıyor olması, ama merhamet duygusu çok fazla bundan çok eminim.
Bunu eklemeyi unutmuşum. Ben orucun şartlarının ne olduğunun Kuranı Kerim de olduğunu biliyorum ama neden tuttuğumuzun sebebini peygamber efendimizin anlattı diye hatırlıyorum. Ama yine de yarın emin olmak için çok güvendiğim bir hocam var ona soracağım alacağım bilgiyi de buraya yazarım inşallah. Ama dediğim gibi Müslümanlığın temeli 2 tanedir:Kuran ve sünnet.
Okumicam
yani en azından 1 ay midemizi dinlendirmemiz için. aslında Ramazan mideyi dinlendirme ve vücudu detokslama ayı ama popüler kültür bizi öyle bir etkisi altına almış ki Ramazan'ı özellikle iftar vaktinde homini gırtlak yiyerek geçiriyoruz. oysa ki az az yememiz en azından 1 ay kendimizi tutmamız lazım. eğer gerektiği gibi beslenirsek faydaları saymakla bitmez. zaten televizyonlardaki profesörlerin konuk olduğu beslenme programlarında Ramazan ayında değil sadece yılın diğer zamanlarında da gösterilen programlarda profesörlerde günde 2 öğün yemeğin en sağlıklısı olduğunu söylüyorlar.
Kur'an da mı yazıyor bu Allah midenizi bir ay boyunca dinlendirin diye oruç tutun mu diyor
zaten insan bünyesi bu kadar yemeye programlanmış bir mekanizma değil. ilk insanlar ava çıkıyor yiyecek bir şeyler buluyorlar onları yedikten sonra birkaç gün hiçbir şey yemeden idare edebiliyorlar. ama sonraki insanlar bu mekanizmayı bozmuş resmen. yani bizim şu an yaptığımız günlük beslenme şekli normal değil zaten insanın fıtratına aykırı yani. Kuran'ı Kerim'de birçok Sure'de geçiyor Peygamber Efendimiz'de Orucu tutmuş biz de gösterdiği biçimde tutmaya çalışıyoruz
Aslında ibadetlerin bir mantığı olmak zorunda değildir çünkü bu bir inançtır ve emredildiği için uygulanır. Buna en spesifik örnek domuz etinin haram olmasıdır bence. Haram olduğu için yemeyiz fakat çeşitli sebepler söyleriz bundan dolayı haramdır diye yorumda bulunuruz. Oruç için de çok anlam verebiliriz.
Nefsini kontrol etmeyi öğrenmen için. Sadece yeme içme olarak değil. Söz ve bedeni açlık da önemli. Yoksulların karnını doyuramayanların halini anlamak için de oruç tutulur. Sağlık anlamında da çok faydası var.
Cevap
9Cevap
Amaç aç kalmak değil zaten nefsi terbiyelemek, iradeye sahip çıkabilmek ve yoksulun halinden anlayabilmek.
Çoğu insan açlığı sadece yılın bir ayı yaşarken kısa sureli yaşarken bazı insanlar bunu sürekli hayatının her günü yaşıyor...
Mesele aç kalmak deģil. Nefisi dizginlemek. Kötü söz ve hareketlerden kacınmak.
Tok açın halinden anlamaz diye bir atasözü var. Hayatta başa gelebilecek şeylere alıştırma diyebiliriz. Maddi ve manevi açlık.
Kur'an da mı geçiyor sen mi uydurdun şu an
Onu demiyorum oruç tutmanın nedeni yazıyor mu Kur'an da
Var evet demissinde az önce baktim yok oyle bisey🤔🤔🤔
Oruc kendini tutmak filozof olmak demek bir nevi kendini herseyden mahrum bırakmadan farkına varamazsın
Allah'ın söylediği hiç bir şey sorgulanmaz. Sorgularsan kâfir olursun. :) Benim gibi 😉
Sorgulamadigimiz bir dine mi inanalim arkadaslar
Aynen öyle. Çünkü sorguladığın an bazı şeylerde şüphe duyuyorsun. Gerisi de geliyor
Yanlış biliyorsun reis işte dinimiz sorgula sağa sola bak yarattıkları mı gör daha sonra düşün ve sonuç olarak beni göreceksin ve bana itaat edeceksin diyor kuşkusuz inanma değil mevzu araştır bak sorgula diyor , kâfir diyince hemen sen bu insanları da kaybedersin
@DavyJonss_ yarattığı onlarca şeyi gördüm. O yüzden 2 yaşında çocuğa tecavüz de gördük. Kızın 7 yaşından beri tecavüz edip 3 çocuk dünyaya getiren de gördük. Daha neler gördük neler. Haksızlığın zirvesini de gördük adaletsizliklerin de zirvesini gördük. Depremi de gördük. İnsanların aciz şekilde Allah'a dua okurken öldüklerini gördük. Daha ne göreceğim. ?
Tamam sen sorguluyorsun ben ironiyi anlamamışım pardon 😅
@DavyJonss_ bende geç anladım 11 yaşında filan 😃 yılanı erkenden öldürmediler. ya da ağacı erken egmediler 😃
İşte bu ve bunun tarzı soruları sürekli kendime sordum ve sonuç olarak bir dini inancım kalmadı.
1 ay oruç tutmak bağışıklık sistemini 10 yok gençleştiriyor.
Okumicam ne ya 😂
Uzgunum çok uzun 😓
Nefsi terbiye etmek için
Nefis terbiyesi
Çünkü o istemiyor
İlk kez kadın bi' kayra görüyorum şaşırdım. İsmini seviyor musun
Yess
Güzel isim evet. Bi akrabam var onunda adı kayra doğum günümüz bile aynı. Fakat o bir kız
Aclari anlamak
Bence haklısın
En İyi Cevap