İmamlık nasıl yapılır?

Aslında 3 kişilik yahut 2 kişilik bir cemaate dahi imamlık etmek mümkünken insanlar genelde çekinirler. Yeni bir dil öğrenirken, ilk kez deneyecekken nasıl çekinirsin, aynen öyle çekinirler işte. Aslında hiç de zor değil, birkaç detayına da dikkat edince, neden zor olsun ki imamlık yapmak? Hem de 27 kat sevap kazanmak dururken...
İmamlık nasıl yapılır?
"Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir." (Buhârî, Ezân 30; Müslim, Mesâcid 249. Ayrıca bk. Nesâî, İmâmet 42; İbni Mâce, Mesâcid 16)

Yalnız birkaç minik detay var, çoğumuz da karıştırırız bunları, olur ya, birisi bunu şimdi görür, imsak girmeden '' hadi cemaatle kılalım son teravihi '' der, vesile olur...

• Bluğ çağına ermiş biri olmak, ama mutlaka arkasında olgun kişilerin olmaması.
    • Mutlaka erkek kişisi olmalı. Çünkü arada duyuyorum ve hayretle karşılıyorum ki bazı cemaatlerde kadınlardan imam oluyormuş, bu caiz bir durum değildir.
    • Fatiha vaciptir, bir başka zammı sure, yani fatiha dışında Kuran'dan başka bir sure bilmek de vaciptir, ikisini bilmesi zaten kafidir asgari oranda.
    • Kıraatı imamın, ardında duran cemaatten kötü olmamalıdır, kıraatı en iyi olan olmalıdır. Kıraatler eşitse, diğer unsurlara bakılır.
    • Mekan aynı olmalıdır, 1 tek daire içerisinde kim olursa olsun, imamı duyuyorsa ardına durabilir, cami gibi yani.
    • İmam mutlaka ama mutlaka bir adım herkesten önde olmalıdır.
    • Cemaatin tamamı erkekse normal şekilde imam niyet edebilir, ama cemaatte kadın varsa '' ben, bana uyanların imamıyım... '' gibi bir niyet etmek durumundadır, hanımların da namazlarının geçerli olması için.
    • Cemaatin imamın ardına duruş sıralaması da çok mühimdir. Bu sıralama, en önde imam, ardına en olgun erkekler, onların ardına daha ufak yaşta erkekler, onların ardına en olgun bayanlar, onların ardına da daha genç yahut çocuk yaşta kızlar durmalıdır. Ardına durmalı ifadesi, bir ayak boyu mesafeyi ifade etmektedir, kesinlikle aynı hizada olmaz saflar. En azından imam, erkekler ve kadınlar arasındaki hizada.
    • Namaz bitiminde imamın, yani aslında hocalık yapanın cemaate dönmesi kuvvetli sünnetlerdendir.
    • Öğlen ve ikindin namazlarında hoca sessiz okuma yapar, sesli bir kıraat söz konusu değildir, ama diğer tüm vakitlerde; teravih dahil; tamamında imamın sesli kıraatı vaciptir.
    • Son detay da, imama uyan kişilerin ''... uydum hazır olan imama '' diye niyetine eklemesi ve namaz başında sadece tekbir getirip sonra da Sübhaneke okuyup sessizce imama uymasıdır eftal olan. Bunun dışında hiçbir şekilde imama uyan bir şey okumaz, yapmaz. İmamın tekbirleriyle ruku ve secde yapar, sessizce dinler.
İmamlık nasıl yapılır?
Rabbim nice nice Ramazanlar'a afiyet ve sıhhatle ulaşmamızı nasip eyler inşaAllah.
Hayırlı geceler ve akabinde dehayırlı sahurlar ^^
İmamlık nasıl yapılır?