Hocanın biri çok güzel bir kıstas sunmuştu. Eğer iftarda ezan okunur okunmaz su içiyorsan, aynı saygıyı sabah ezanında da göster, sahurda da ezan okunur okunmaz su içmeyi bırak demişti. O günden beri iftarda ezanın bitmesini bekliyorum oruç açmak için 🤣
Su içiyoruz evet, gayrimüslimler dünyasını güzelleştirmeye uğraşırken, Uzay, evren, veya metafizik gibi alanlara kafa yorarken biz hala bu zamanda sahurda su içmeyi tartışıyoruz..
bazen diyor ya bazıları bunlar batının oyunu mu diye gerçekten batının oyunu olabilir, bizleri uğraştırdıkları şeylere bak :d ben din karşıtı değilim ama bu kdr da olmaz
Kimisi ezan bitene kadar içince bir şey olmaz diyor, kimisi ezan okunmaya başlandığı an içmeyi falan bırakmak gerek diyor. Ben ezan başlamadan içip kapatıyorum su içme faslını.
Bazıları hangi mezhepti bilmiyorum ama sabah gün ışığı açana kadar yiyorlarmış. Akşam da tamamen kararınca açıyorlarmış orucunu. Ne kadar doğru bilmiyorum
He valla eski iş yerimde öyle birileri vardı. Hani yalan mı atıyor acaba tutmuyor da böyle mi yapıyor diye kontrol ettim gerçekten gün ışığı gelince yemeyi bırakıyor, akşam tamamen karanlık olana kadar da yemiyordu. 😅
Diyanetin imsakı yaklaşık 50 dakika erken toleranslı okunuyor. İçebilirsiniz sorun yok. Allahın belirlediği Vakitler gözle seçilebilir gün ışığına göredir. Kronometrik saniyelik hassasiyet aramayın.
@narinbirbey ben dini hassasiyetimi kaybetmiyorum. kendi kendine yorum yapma. ortada bir gerçek var. önce kuran okuyun sonra konuşun. hayatınızda kuranın kapağını açmayıp ahkam kesmeyin. ben 35 yıldır kuran okuyorum. arap ülkelerinde projeler yaparken islam tarihi meal kültür araştırması yapmışım onca emek harcıyorum dinim için. senin ne çalışman var cahil
kuranda oruç konusu bakara suresi 183 - 187. ayetler arasıdır. 187. ayette şu cümle zamanı belirler. "Tan yerinin beyaz ipliği (aydınlığı), (gecenin) siyah ipliğinden (karanlığından) SİZE GÖRE (tamamen) ayırt edilinceye kadar yiyin, için; sonra da geceye kadar orucu tamamlayın! burada fecr denen vaktin gören kişiye göre algılandığı anı tarif ediyor. size göre fecr vakti tamamen ayırt edilinceye kadar diyor. her insan farklı görebilir. bunu insanın kendi algısına bırakmış. yani saliselik hassasiyt yok. faecr anı şak diye birden olmuyor. yavaş yavaş oluyor. en son anını tespit kişiye göre değişkendir. göz yapısı ile de alakalıdır. size göre ibaresi kişinin kendisine bırakılmış. ve diyanet bu anın çok erkeninde ezan okuyor. mesela bu gün İstanbul'da diyanete göre fecr vakti 4:43 tür ama gerçek açılara göre gözle görülebilir açıda 4:43 fecri kezib tir. yani yalancı kebir. esas fecr 5:36 gibidir yaklaşık. arada 53 dakika fark var. kurana göre diyanetin ezanı çok erken okunuyor. oruca erken başlamak sorun değil ama millet namazı vakitsiz kılıyor bu sakıncalı. çünkü namaz vakitli bir ibadettir. diyanaete göre sabah namazı kılan sabah değil gece namazı teheccüt namazı kılmış olur
İftarda nasıl ezanın bitmesini beklemeden yemek yiyorsak , sahurda da ezan okununca biter yemiyorum sadece eğer hap falan atacaksam ve mecbursam bı yudum su ile ilacımı atıyorum.
İçilmesi doğru diil, ezan okunmaya başladığı anda oruç başlamıştır, kesinlikle ezan bitene kadar süre var diye bişey yok buna dikkat edilmesi gerekir
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Yazmışlar içilir sikinti yok diye. Arkadaşlar bu yanlış bir bilgidir. Allahuekber dendiği anda yeme içme bırakılır ve iftarda Allahuekber dendiği anda yemek yenmelidir (bu iftarda ezanin bitosine kadar bekleyenler için.)