Kulağa aslında çok yadırganabilir bir durum gibi geliyor ilk bakışta, hoş, ben hala aynı fikirdeyim ama bu soru üzerine zihin dolaştırıyorum bugünlerde.
Sorumun çıkış kaynağı benim de dinlediğim, Allah ondan razı olsun, çok da şey öğrendiğim bir vaizin, bir din adamının söylemi. Kiminiz gördü, kiminiz görmedi, buranın hiçbir ehemmiyeti yok. Sohbetini de paylaşmayacağım, ama gerçekten merak ediyorum bunu. Bu sorumdaki cümleyi ben değil, hafız olan, ezberindeki hadis adedi bakımından Türkiye'de adı geçen birisi söylüyor. Ben temellendirerek, hadis ve ayetlerle zihin yormanızı, bilen varsa yorum yapmasını istiyorum.Namaz kılmayanın orucu geçerli midir?
Fıkıh eğitimi almadım ve fıkıh bilgisi olmayan biriyim.
Ama genel anlamda bakacak olursam, haricilerin tavrı olan bir ifade gibi geldi. Hariciler de ehli sünnet gel cemaatin hilafında bidat bir gruptur.
Zümer Suresi 53'üncü Ayet, Bakara Suresi 256'nciı Ayet, Miraç hadisesinde gelen müjdeye (şirke düşmeyenin affedilebileceği müjdesi) varken namaz farizasının oruç ile asla ilişiklendirilemeyeceğini ve İslam'ın şartlarından ikisi olan bu konuların teraziye konulamayacağını, konulursa o halde zekât gibi tehlikeli bir ibadetin ve hacc gibi değerli bir ibadetin de kabul olmayacağını, Peygamber Efendimizin hulâsa "az da olsa devamlı olan ibadetin değerli olduğu"nu belirttiği hadis-i şerifi yok saymak anlamına geldiğini söyleyebilirim.
En doğrusunu Allah bilir, benim kıt bilgilerim bunlar.
Allah sizden razı olsun, ya hu, aklın yolu bir değil mi?
Ben gerçekten çok şaşırıyorum.
Şu açıklamayı, şu çıkarımı hiçbir isim ve grup bilmeden söyleseler bize aynen sizin ikinci paragraf cümleniz gibi algılar, '' bunlar şunlar gibi konuşmuş '' deriz ve bu durum çok vahim, çünkü o grupla alakaları yok aslında... Ne kadar üzücü.
Amel gibi, sevapların yorumlanması gibi, niyetlerin asla bilinmeyeceği gibi hususlara, haşa, kul aklı erer mi? Bir alim 50 yıl hizmet ediyor Allah yoluna, ölüm döşeğinde şeytanın fısıltılarına, olacak ya hikaye bu, kulak veriyor. O an elden gidiyor iman, böyle çok tehlikeli bir sahne olan dünyada, bu kadar net ve bu kadar tehlikeli konuşmak yakışır mı hiç Müslümana...
Allah sizden razı olsun, iştirakınız çok kıymetli oldu. Hayırlı sahurlar, akabinde sabahlar olsun.
Estağfurullah üstadım. Ben sadece kıt bilgilerim ile yaşadığım hissi paylaştım.
Ki... Peygamber Efendimiz yine bir hadisinde "korkutmayınız müjdeleyiniz, zorlamayınız, kolaylaştırınız" demiş. Bu hadisle kaç binler Müslüman oldu. Bu hadis varken bu şekilde zorlama bir ifade İslam'ın "Slim" (barış) dini olduğu ile çelişir. Dinimizin en güzel özelliği de gerçek bilgilere kolay ulaşırcasına hayatını baştan sona bildiğimiz bir güneşimizin (Peygamber Efendimizin) olduğunu bilmek ve Hz. Vahşi'ye İslam'a davet çağrısının da güzel bir ikonografi olduğunu söylemek düşer. Hamdolsun ki Müslüman topraklarda doğmak bile büyük bir nimet.
Ama dediğiniz gibi son nefeste bile imansız gitme korkumuz olmalı. Peygamber Efendimiz bile günahsız bir kulken Hz. Ömer'den dua istemesi de O (SAV) bu durumu yaşamayacak da olsa ama bizlerin her an galebe düşeceğimizin bir itirafıdır.
Rabb'im bu faziletli paylaşım sebebiyle cümle inananlardan razı olsun. Güzel temenni ve düşünceler için bilmukabele diyerek hayırlı sabahlar diliyorum. Selam ve dua ile...
Ya benim ağzımdan aldınız, vallahi tam aklımda geçen buydu. Hz Vahşi'yi araştıran, nasıl Müslüman olduğunu, Efendimiz (S. A. V.) in inen ayeti ona paylaşışına baksak yetmez mi? Vallahi yeter de artar bile zihninde zikir olana.
Daha az evvel dinlediğim bir vaiz de benzerini anlatıyordu, çok hoşuma gitti. Hiç bilemeyiz son nefes nasıl gelecek. Burada horlanıp küçük görülene belki de bir şefaat olacak, nereden bilebiliriz ki? Bizlere mi düştü yorumu bu işin...
Allah razı olsun, çok kıymetli oldu iştirak ve paylaşımınız, beni de ziyadesiyle mutlu etti. Bilmukabele ^^
Zilzal 7 ﴾7﴿ Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu (karşılığını) görür. Bu ayete dayanarak oruç tutan birisinin namaz kılmasa dahi orucunu hakkıyla tutarsa kabul olacağını söyleyebilirim. Taki ibadetinde riya karışmasın ya da Allah ''ın rızasını gözetmek dışında başka birşeyler murad etmesin. Eğer ederse geçmiş olsun. O zaman değil oruç tüm dünya kadar Allah 'ın ona verdiği mal varlığını infak etsin. İsterse küffar ordusunun karşısında savaşsın. Boşadır. Şimdi böyle dedik diyede namaz ibadetinin ehemmiyeti yok olmaz sada olmaz diye anlaşılmasın. İslam alimleri de kabul ederki. İmandan sonra en gerekli şey namaz. Namazsız bir iman ne kadar samimi iman olur. İnsanı Allah a secde etmeye götürmeyen iman nasıl Allah ın rızasını kazanıp süratten geçirecek cennete götürecek ve Allah ın cemalini kazanyı sağlayacak. Allah bir ibadette ne kadar kolaylık sağlarsa o konu o kadar önemlidir demek. Oruç mesela sağlığın yerinde değilse birtakım ibadetlerle birtakım iyi işlerle mazur görecektir. Hac ibadeti desende öyle. Ama namazda bir sürü kolaylık sağlanmış. Su yoksa teyemmül var. Bacakların ağrıyorsa oturamadı kıl. Yatalaksan yattığın yerde ama kıl demiş. Gelelim dinde zorlama yoktur olayına. Dinde basbayağı zorlama vardır. Zorlama dine girerken yoktur. Dine girdikten sonra tüm kuralları kabul etmiş olursun ve onlarla mesulsün. Nitekim Allah ta kuranda bir çok ayetinde namaza, iyi işler yapmaya, oruç tutmaya zorluyor.
Yapılan hiç bir farz ibadet zayi olmaz ve geçerlidir.
Bazı hocalarımız bir şeyler anlatırken , yanlış anlamaya müsaid ve eleştiriye açık olarak anlatıyorlar. Tabi, buda pusuda bekleyen din düşmanlarının ekmegine yag sürmeye benziyor. Hemen bir kırpılmış video ve kocaman bir başlık atıyor ve millete servis ediyorlar. Zaten millet videoyu seyretmiyor, sadece başlıgı okuyorlar.
Sözünü ettiginiz hocamızın ilgili videosunu sonuna kadar seyrederseniz, orada"Namaz kılmayanın oruç borcu kabul olur, fakat orucun fazilet sevaplarından mahrum olur "diyor.
Cımbızlayıp da farklı şekillerde demeci servis etme hususunda yerden göğe dek haklısınız, sizinle hemfikirim.
Bahsettiğimiz hocaya da saygım ve hürmetim sonsuzdur, çok şey öğrendim. Sohbeti de iki kez tekrar dinledim, o cümleleri kurduktan sonra sizin bahsettiğiniz farziyetlerin farklı farklı değerlendirileceğinden bahsediyor... Muhtemelen '' ağızdan çıktı '' evhamıyla etti, bilemiyorum, zanda da bulunmak istemiyorum.
Keşke daha yapıcı dillendirseydi, kıymetli hocam birine sinirlenmiş de demiş de olabilir, emin olamadım. Zira önceki sohbetlerinde konuya dair böyle bir açıklama yapmamıştı.
Dün bununla ilgili bir yazı okumuştum.. Sizin için şu an araştırıp buldum..
Namaz kılmamak büyük günahlardan olsa da orucu bozmadığından veya oruç tutmanın bir şartı olmadığından, namaz kılmayanın tuttuğu oruçlar geçerlidir.
Ancak, orucun bir manası da kişinin kendini bütün haramlardan uzak tutmasıdır. İnsan orucu midesine tutturduğu gibi diğer uzuvlarına da tutturması gerekir. Gözün orucu harama bakmamak, dilin orucu yalan ve gıybet gibi şeylerden uzak durmak vs. İşte en mükemmel oruç hem madden hem de manen oruç tutmaktır.
Dün bu yazıyı görmenizdeki sebep, önceki gün 2 Nisan 'daki bir sohbette geçip, önceki gün haberlere yansımasıydı. Haberlere yansıyınca da bazı dini siteler, sizin de sorularla islamiyet sitesinde gördüğünüz üzere, maalesef bu duruma yazı yayınlamak zorunda kaldılar. İşin en kötüsü nedir bilir misiniz? Bunu söyleyen kişi, aynen ısrarla devam ettiriyor söylediğini. Yahu, onca da severim kendisini... Ne üzücü.
Ayrıca yorulup, kıymet vermenizden ötürü araştırıp bulmanıza da çok teşekkür ederim.
Doğrudur. Haber izlemediğim gibi Tv pek açmıyorum. Sorularla İslamiyete son derece güveniyorum ve oldukça da istifade ettim. Dün Sorularla islamiyet de gördüm direk :)
Yapılan her ibadetin Allah katında yeri ayrıdır.. Namaz kılmayanın orucu kabul mi değil mi bunu da yalnız Allah bilir. Ahirette kimin nerden kaybedip kimin nerden kazanacağını da yine Allah bilir. İnsanları namaza teşfik namazı sevdirmek güzel bir davranıştır. Fakat Cübbeli Ahmet Hoca tavrı ile değil.. Bu şekilde bir davranış ile bir insanı yapıcağı ibadetten bile soğutabilirsiniz. İslam Dininde zorlama korkutma gibi dayatmalar ile ibadete zorlama yoktur.
Namazın sevabını da orucun karşılığını da verecek olan Allah'tır Bu meselede hüküm vermek kulun 2 gramlık kıt aklına düşmez O yüzden kimse kuş beyni ile hüküm vermesin Sorunun cevabı kısacası Allah'tdır Herkes işine baksın Din adına fetva patlatmayı ne çok biliyorsunuz be...
Herhangi bir ibadetin kabulünü bizler bilemeyiz. Ancak Allah bilir ve yalnızca O karar verir. Ama namaz kılmayanın orucu kabul olmaz diye bir şey yok yanılmıyorsam. Çünkü her ibadet diğerinden bağımsız değerlendiriliyor. Bu soru genelde bize şeytanın vesveseleri yüzünden aklımıza gelir. Ama kapalı olmadığı halde namaz kılan kadınların, namaz kılmadığı halde oruç tutan insanların ibadetleri kabul olabilir. Bir ibadetin kabulü için hepsini yapmak şart değil. Ama farz elbette ☾
@Bluedreams29 namazın önemli olduğunu biliyoruz orasına bir şey demedik! Hemen atlama ordan, ben dostumun sorusuna cevap verdim. Öyle kesin kimse konuşamaz. Peygamberler bile konuşmamış, insanlar için kesin hüküm vermemiş O kim ki her konuda kesin dini hüküm verip, insanları dinden soğutuyor. Hakkımı helal etmiyorum böyle hocalara. Allah’ın huzurunda görecekler
@Bluedreams29 git yorumunu ortaya yap, benim yorumun altına yorum yapmak zorunda değilsin. Soru ortaya sorulmuş. Senin gibi bir zihniyetle muhatap olmam
@Bluedreams29 Merhaba, hakkınızı helal edin. Lütfen kendi fikrinizi kendinize ait bir şekilde, ayrı olarak yorum yazar mısınız? Sizin yazdığınıza binaen de ben cevap yazacağım. Münakaşa olmasın hiç ^^
İnşallah Allah bir tane namaz kılmayan kulunu en güzel cennetine koyarken böyle kesin hükmü veren cahil kullarını cehenneme postalarda herkese orada kapak olur! Amin sahur ezanında dua ettim valla