Fakat bizim insanımız da öyle bir anlayış var ki tahammül edilebilir gibi değil.
Kendi oruç tuttuğu için herkese kahır satıyor, dert satıyor, stres satıyor, küfür edeni mi dersin, fitnelik yapan mı dersin. Ulan aç kalmak mı oruç tutmak? Tamam, tuttuğun orucu sorgulamak bana düşmez de milletin tutup tutmadığı orucu sorgulayıp, yargılayıp sana mı düştü tatlı su müslümanı.
Ben tutmuyorsam, ortalık yerde yiyip içsem de (Ki aslında bu yapılmamalı) Gelip bana "-Ben orucum, burada yiyip geçme, utanmaz, ahlaksız, şerefsiz" gibi kalıplarla yaklaşamaz. Ama çıkın dışarı görün, bunun yüzünden adam öldürecekler bile var.
Oruç mu tutuyorsun? Zulüm mü oluyorsun?
Hani derler ya herkesin gücü kime yeterse diye...
Tövbe haşa, ellerinden gelse yaradana güç yetirecekler de, güç yetiremedikleri için kulundan çıkarıyorlar acısını...
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim kesinlikle öyle ağızlarına kilit vuruyorlar yemek yememek için ama hunharca kalp kırıyorlar gıybet yapıyorlar akşamda bismillah deyip oruç açıyorlar Allah herkesi hakkıyla tutmayı nasip etsin
Ayar kaçırma durumu var ortamda. Tutanlar tutmayanları kâfir gibi görüp çok ağır konuşuyorlar. Vesvese yüzünden sanırım. Tutmayanlar ise tutanları zorla ibadet eder gibi görüp (bazıları) kızdırmaya çalışır hareketlerde bulunuyorlar.(Yemek, içmek gibi) Hanifi derler ya, olan var olmayan var. Durum şu:aç olan insanın yanında hiçbir zaman yemek yenmemesi gerekir. Bunlar edep kurallarından sayılıyor bazı kesimlerce. Ki ortalığın hali zaten malum. Dışarda yemek yemek alamayan insanın çok zoruna gidiyor. Düşünsenize, daha elinde var ve bir süre yemesi yasak ve buna rağmen bu kadar sinirli oluyorlar. Olmayan, alamayan, isteyemeyen napsın? Çocuk olanlar için apayrı bir ağır durum bu.
Karşılıklı hoşgörü olması en güzeli olur. Belli bölgeler oruç tutmayanlara, belli bölgelere oruç tutanlara açık olsa bir süre boyunca ve herkes buna riayet etse "yedin, yemedin" sorunu çok rahat çözülür.
Tabii ki de benim her türlü insana saygım var kimsenin dinini sorgulamam kimsenin inancını sorgulamam kim neye inanır neye inanmaz beni ilgilendirmez ben insanın insan olmasını severim karakterini severim kişiliğini severim yani bu din dil ırk meselesi değil benim için kim hayatını nasıl yaşamak istiyorsa öyle yaşasın kime inanmak istiyorsa ona inansın ne yapmak istiyorsa onu yapsın beni hiç ilgilendirmez herkesin kendi hayatı kendi seçimleri ben sonsuz saygı duyarım
Kişinin inancı Allah ile kendi arasındadır. Yaptığı ibadet de aynı şekilde inancı ile Allah ile kendi arasındadır. Ben insanları böyle kıldıkları namaza okudukları Kur'an'a tuttukları oruca göre değerlendirmem. Bana olan davranışlarına genel olarak çevreye olan davranışlarına samimiyetlerine bakarım.
Hayır kim isterse oruç tutar kim istemese tutmaz böyle bir şey ile ne kadar inançlı ne kadar müslüman diye bakılmaz oruç tutmayan kalbi temiz de çıka bilir oruç tutan birinin de kalbi kötülük dolu olur o yüzden hiç kimse kimseyi hor görmesin yani
Gelsinler anlatırım ama böyle insanların beyin fıtratları biraz dar o yüzden anlatsan da bir yere gitmez Sorsan çok moderndir çok akıllıdır ama aslında en cahilidir