Siz de eski ramazanı özlüyor musunuz? Eski ramazanlar çok başkaydı. Şimdi aynı tadı vermiyor. Eski bayramlar da öyle. Acıkmadan iftar yapıyorduk neredeyse 😅😅eski gelenekler
Merhabalar. <3 Her Ramazan ayı geldiğinde bu soru hepimizin aklına gelir. Nerede o eski ramazanlar? Hepimizde geçmişe dair derin bir özlem var. Nostaljik olan insanoğluna daha çekici geliyor. Büyüyen ve gelişen dünya, teknolojik gelişmeler ne kadar önemli olsa da eskinin saflığı ve temizliğinin yerini tutmuyor. Özellikle Ramazan ayında ya da bayram gibi özel günlerde eskiyi özlüyoruz. Ramazan ayında ve bayramlarda yaptığımız çoğu geleneği günümüzde devam ettirmiyoruz. Şimdi zaman tünelinde bir yolculuğa çıkalım ve Ramazan ayında gerçekleştirdiğimiz eski gelenekler nelermiş bir göz atalım.
Nerede O Eski Ramazanlar? Nostaljik Yolculuğa Hazır mısınız?
Hacivat ve Karagöz
Ramazan deyince benim aklıma ilk olarak Hacivat ve Karagöz gelir. Eskiden Ramazan ayında sokaklarda kukla gösteri ile sahura kadar eğlenceler yapılırmış. Panayırlar düzenlenişmiş. Genç, yaşlı, çocuk, herkes birlikte zaman geçirir Ramazan ruhunu sonuna kadar yaşarlarmış. Şimdi hangi sokakta bu geleneği devam ettiğini görüyoruz ki? Ne eski bayramlar kaldı ne de Ramazanlar.
Ramazan davulcusu
Ramazan davulcusu geleneği hala devam ediyor ama her mahallede değil. Ben uzun süredir bizim buralarda Ramazan davulcusu görmüyorum. Ne davulcuyu görüyorum ne de manilerini duyuyorum. Eskiden bayramda kapımızı çalar harçlık isterlerdi. Artık bu gelenek de eskiye karıştı.
iftar topu
İftar topu geleneği de tarihe karıştı. İftar zamanında patlatılan topu duymadan iftar açılmazmış ama artık iftar saatini televizyondan takip ediyoruz.
iftar çadırı
İftar topu geleneği gibi kalabalık iftar sofraları da mazinin tozlu sayfalarında yerini aldı. Annem hep anlatır eski Ramazanları. Her mahallede toplu iftarlar yapılırmış. Şimdi sadece şehrin belirli noktalarında toplu iftar yemekleri veriliyor. Ona da herkes katılamıyor.
Ramazan pidesi
Ramazanın vazgeçilmesi pideyi sevmeyen yoktur. Çok şükür hala pide geleneğini sürdürüyoruz. Ama pide kuyruğu oluşmuyor artık fırınların önünde. Çünkü her köşe başında bir fırın var. Talep o kadar hızlı karşılanıyor ki kuyruklar oluşmuyor. Bu iyi bir şey olsa da insan pide kuyruğunu bile özleyebiliyor.
bayram namazı
Bayram sabahı namazına giden çocukların sevinç dolu kahkahalarını anlatır babam hep. Amcamla birlikte dedemin arkasına takılır zıplaya hoplaya bayram namazına giderlermiş. Peki ya şimdi? Çocuklara bu gelenekleri aşılayamadığımız için erken kalkıp babalarıyla gitmek istemiyorlar. Eskiden babalar götürmediğinde çocuklar ağlarmış. Şimdi ise çocuklar bayram sabahı uyandırılınca ağlıyor.
Nerde o eski Ramazanlar bilmiyorum ama çokkk eskide kaldığı kesin. Benim çocukluğumda bile çoğu yoktu. Hepsini annemden babamdan duydum. Peki bu kimin suçu? Buna da pek emin değilim. Ama yine de Ramazan ruhunu hala az çok yaşıyor olmak gurur verici. Hepimize şimdiden Hayırlı Ramazanlar.
Eski ramazanlar nerede diye sormayın.. Nerede o eski gerçek iman sahibi, sakallı şeytan kulu olmayan , dini gereği gibi yaşayan, savsatalar ile milleti aldatmayan ve Atatürke her namaz sonu dua eden insanların olduğu toplum ramazanı yaşayan?, diye sorun. Çünkü artık kula kulluk yapan köpeklerin din ürettiği bir zamandayız.. Muaviyenin mezarına tüm köpekler sıçsın inşallah kadir gecesi.
Merhaba, Eski ramazanlar köy yerlerine hâlâ var. Bizim köyde her iftara bir başka komşuya gidilir bütün köylüler, kadın erkek ayrıdır. Daha sonra Kur'an okunur, ilahi söylenir, sohbet edilir. Hep birlikte teravih namazı kılınır. Bu her sene böyledir.