Sürdürülebilir finans hayatımızı nasıl etkiliyor, VakıfBank SU1 notu bu işin neresinde?

Son zamanlarda sürdürülebilir finans kavramını daha sık duymaya başladım ve açıkçası ilk başta bunun sadece çevre dostu yatırımlarla ilgili olduğunu düşünüyordum. Biraz araştırınca aslında hayatımızdaki yerinin düşündüğümden çok daha büyük olduğunu fark ettim. Bankaların sağladığı finansmanın hangi alanlara yönlendirildiği, desteklenen projelerin çevresel ve sosyal açıdan nasıl bir katkı sunduğu, kullanılan kaynakların nasıl yönetildiği ve bu süreçlerin ne kadar şeffaf yürütüldüğü de sürdürülebilir finansın önemli bir parçasıymış. Yani konu aslında sadece bugünü değil, finansal kaynakların gelecekte nasıl bir ekonomik ve toplumsal yapı oluşturacağını da ilgilendiriyor. Bu açıdan VakıfBank’ın Sürdürülebilir Finans Çerçevesinin JCR Avrasya Derecelendirme tarafından bağımsız olarak değerlendirilmesi ve sürdürülebilir finans ilke ve prensipleriyle “çok yüksek düzeyde uyumlu” olduğunu gösteren SU1 seviyesinde derecelendirilmesi bana önemli geldi. Özellikle değerlendirmede fonların kullanım alanları, proje değerlendirme ve seçim süreçleri, fonların yönetimi ve raporlama gibi farklı başlıkların dikkate alınması, sürdürülebilir finansın ne kadar kapsamlı bir konu olduğunu da gösteriyor. Bana göre artık finans sektörünü sadece kredi, yatırım veya bankacılık işlemleri üzerinden değerlendirmek yeterli değil; sağlanan finansmanın nereye gittiği ve uzun vadede nasıl bir etki oluşturduğu da en az finansal sonuçlar kadar önemli. Yeşil dönüşüm, enerji verimliliği, sürdürülebilir üretim ve sosyal kalkınma gibi alanlarda ihtiyaçlar arttıkça finansman tarafının da bu dönüşümün içinde olması gerekiyor. Bu nedenle sürdürülebilir finansın zamanla sadece finans sektörünün konuştuğu bir kavram olmaktan çıkıp hepimizin günlük hayatında daha fazla karşılaşacağı bir konu haline geleceğini düşünüyorum. VakıfBank’ın bu alandaki çerçevesinin bağımsız bir değerlendirmede SU1 seviyesinde bulunmasını da sürdürülebilir finansın hayatımızdaki yerinin giderek güçlendiğini gösteren dikkat çekici bir gelişme olarak görüyorum.

Sürdürülebilir finans hayatımızı nasıl etkiliyor, VakıfBank SU1 notu bu işin neresinde?