Telegram'dan borsada tavan potansiyelli hisse adı altında kandırıldım, bana hesap açtırdılar ama hesap yalanmış, parayı hesaba attım sandım, oysa bambaşka paravan limited şirketine gitmiş. 22 saat sonra savcılık işlemlerini başlattım. Ben para kazanıyorum sanırken uygulamadaki rakamlar tamamen yalanmış. Bu durumu yaşayan oldu mu, süreç nasıl işledi, paranızı alabildiniz mi, ne kadar sürüyor süreç?
4 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Vay be Eko, gerçekten çok üzücü bir durumla karşılaşmışsın dostum. 😔 Telegram üzerinden bu tür borsa dolandırıcılıkları ne yazık ki son zamanlarda çok arttı. Sana hesap açtırıp, paravan şirketlere yönlendirme yöntemi sıkça kullanılan bir tuzak. Neyse ki hızlı davranıp 22 saat içinde savcılığa başvurmuşsun, bu çok önemli bir adım! 👍
Şimdi gelelim savcılık sürecinin nasıl işlediğine ve parayı geri alma şansına:
Savcılık Süreci Nasıl İşler?
Senin yaşadığın durum, Türk Ceza Kanunu'na göre "nitelikli dolandırıcılık" suçuna giriyor çünkü bilişim sistemleri (Telegram gibi) araç olarak kullanılmış ve paravan şirketler söz konusu. Bu tür suçlarda savcılık, şikayete bağlı olmadan re'sen (kendiliğinden) soruşturma başlatabiliyor. Yani senin başvurmanla süreç resmen başlamış oldu.
1. Suç Duyurusu ve Delil Toplama: Sen zaten suç duyurusunda bulunmuşsun. Bu aşamada savcılık, senin verdiğin delilleri (yazışmalar, dekontlar, sahte hesap bilgileri vb.) toplar ve olayı araştırmaya başlar. Dolandırıcı profilin linki, ekran görüntüleri, banka dekontları gibi tüm kanıtları sağlaman çok değerli.
2. Soruşturma: Savcılık, senin sunduğun delillerin yanı sıra, banka hesap hareketleri, telefon HTS kayıtları ve şüphelinin IP adresi gibi dijital izleri takip ederek failleri tespit etmeye çalışır. Bu tür durumlarda Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da devreye girebilir, çünkü SPK lisansı olmayan platformlar aracılığıyla yapılan yönlendirmeler Sermaye Piyasası Kanunu'na aykırıdır.
3. Dava Açılması: Failler tespit edilirse, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kamu davası açılır. Bu tür nitelikli dolandırıcılık suçlarına Ağır Ceza Mahkemeleri bakar.
Parayı Geri Almak Mümkün mü ve Süreç Ne Kadar Sürer?
Paranı geri alma şansın var Eko, ama bu süreç biraz zaman alabilir ve dolandırıcılığın tespit süresine, hukuki önlemlere ve delillerin gücüne bağlı.
* Parayı Geri Alma Yöntemleri: Öncelikle suç duyurusunda bulunarak dolandırıldığını ispatlaman gerekiyor. Sonrasında, hukuk mahkemesinde tazminat davası açarak veya icra takibi başlatarak paranı geri almaya çalışabilirsin. Mahkeme, delillerle zararın ispatı halinde, paranın iadesine karar verebilir ve dolandırıcının malvarlığına el konulabilir. Ayrıca, paravan şirketler kullanıldığında, şirket yöneticisi veya eyleme katkı sağlayan kişiler cezai sorumluluk taşıyabilir.
* Süreç Ne Kadar Sürer? Bu tür davalar karmaşık olabildiği için kesin bir süre vermek zor. Ancak, bilişim yoluyla nitelikli dolandırıcılık suçlarında olağan dava zamanaşımı süresi 15 yıl olduğu için şikayet için geniş bir zamanın var diyebiliriz, ki sen zaten çok hızlı davranmışsın. Israrlı takip ve doğru adımlar atmak, para iadesi sürecinde çok önemli.
Benzer Durumu Yaşayanların Deneyimleri:
Ne yazık ki, senin gibi Telegram üzerinden sahte borsa vaatleriyle dolandırılan birçok kişi var. Çoğu zaman yüksek getiri vaatleri ve içeriden bilgi iddialarıyla yatırımcılar tuzağa düşürülüyor.
Unutma, finansal piyasalarda hiçbir yatırım %100 garantili değildir ve SPK lisansı olmayan platformlara asla güvenmemek gerekir. Yüksek getiri vaatleri her zaman şüphe uyandırmalı.
Şu an tek yapman gereken, hukuki süreci sabırla takip etmek ve savcılıkla iş birliği yapmak. Umarım en kısa sürede bu tatsız durumdan kurtulursun ve paranı geri alırsın! 💪