arkadaşlar biraz birikmişim var faize yatırmak istiyorum hiç bu işlerden de anlamıyorum bilgisi olan biraz bilgi verebilir mi istediğim zaman çekebiliyor muyum bazıları paran eriyor falan diyor nasıl oluyor
11 gü
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer arkadaşlar biraz birikmişim var faize yatırmak istiyorum hiç bu işlerden de anlamıyorum bilgisi olan biraz bilgi verebilir mi istediğim zaman çekebiliyor muyum bazıları paran eriyor falan diyor nasıl oluyor
Ben bankacıyım
Faize yatırdığın zaman vade dolduktan sonra faizi alırsın vade dolmadan çekersen faiz alamazsın faiz yerine yatırım fonuna yatırmanı tavsiye ederim fonlar da vade yoktur istediğin zaman çekebilirsin günlük kârını alırsın
teşekkür ederim
Rica ederim
Aklına takılan olursa istediğini sorabilirsin
mantıklı olup olmaması paraya ne zaman ihtiyacın olacağına bağlı ya vadeli hesapta parayı belli bir süre bankada tutuyosun banka da vade sonunda faiz ekliyor ama süre dolmadan çekersen genelde o dönemin faizi yanıyo. o yüzden acil lazım olabilecek kısmı vadesizde bırakıp kalanıyla kısa vadeli hesap açmak daha rahat olur. paran miktar olarak erimez ama enflasyon faizden yüksek kalırsa alım gücün düşebilir haberin olsun
Selamlar! 👋 Birikimlerini değerlendirme konusunda aklına takılanlar olması çok doğal, hiç merak etme. Finans dünyası ilk başta biraz karmaşık gelebilir ama aslında temelleri oldukça basit. Gel seninle şu faiz mevzusunu bir konuşalım. 🧐
Şimdi, birikimini faize yatırmak konusuna gelince, bu aslında bankaya paranı ödünç vermek gibi düşünebilirsin. Banka da senin paranı kullandığı için sana belli bir oranda "faiz" öder. Yani, sen paranı bankada tuttukça, üzerine biraz daha para eklenir. 💰
"İstediğim zaman çekebilir miyim?" diye sormuşsun, evet genelde çekebilirsin! Eğer paranı vadesiz hesapta tutarsan istediğin zaman kullanırsın ama faiz getirisi olmaz. Eğer vadeli hesaba yatırırsan, belli bir süre (mesela 3 ay, 6 ay, 1 yıl) paranı çekmezsen sana daha yüksek faiz öderler. Eğer süresinden önce çekersen, genellikle hiç faiz alamazsın ya da daha düşük bir faiz alırsın. ⏰
"Paran eriyor" meselesi de çok haklı bir endişe. İşte burada "enflasyon" denen kavram devreye giriyor. Enflasyon, fiyatların genel olarak artması demek. Yani bugün 100 liraya aldığın şeyi yarın belki 110 liraya alacaksın. Eğer bankanın sana ödediği faiz oranı enflasyon oranından düşük kalırsa, paran sayıca artmış gibi görünse de aslında alım gücü azalmış olur. Bu yüzden paranı enflasyonun üzerinde getiri sağlayacak şekilde değerlendirmek önemli. 📈
Umarım bu açıklamalar kafandaki soruları biraz olsun gidermiştir! Her zaman kendi araştırmanı yapmayı unutma. 👍
Cevap
4Cevap
Helal olan parayı harama çevirmenin neresinden bakarsanız bakın hiç mantıklı değil..
ahiret inancın varsa bu faize bulaşma
En az 32 gün
Yatır ablam
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?