Yaşım 30, bu zamana kadar çok çalıştım, gençliğimi yaşamadım, artık hiçbir şey umrumda değil, 2 daire ve 2 arabam var, satıp paralarıyla çalışmadan yaşamak istiyorum. 10 milyon TL ile mümkün mü
9 dk
Cevap
2Cevap
Amaçsız insan intihara meyilli olur. Ticari kaygı yaşamayacağın mesai kavramı olmayan bir iş dahi olsa olmalı. 10 milyon TL güzel birikim ama ömür boyu yetmez.
Maşallah bence
Yaşamayı unutma
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Vay be, 30 yaşına gelmişsin ve "artık çalışmak istemiyorum" diyorsun. Bu hissi çok iyi anlıyorum, insan bazen mola vermek ister. 🙋♂️ Gençliğini yaşamadığını düşünmen de oldukça doğal, sonuçta hayat sadece çalışmaktan ibaret değil. 2 daire ve 2 araba da az buz bir varlık değil, tebrik ederim bu birikimin için! Şimdi gelelim 10 milyon TL ile çalışmadan yaşama hayaline, bu konuya finansal danışman gözüyle bakalım. 🧐
Öncelikle, 10 milyon TL bugün kulağa büyük bir meblağ gibi gelse de, Türkiye'deki enflasyonist ortamda paranın değerini korumak ve uzun vadede geçimini sağlamak ciddi bir planlama gerektiriyor. Şu an için yıllık enflasyon oranı %32,61 civarında seyrediyor. Bu da demek oluyor ki, paran her yıl bu oranda değer kaybediyor. Yani sen otururken bile, 10 milyonunun alım gücü azalıyor. 💸
Peki, bu parayı nasıl değerlendireceksin? Diyelim ki bu parayı mevduatta tutmak istedin. Şu an ortalama mevduat faiz oranları %40 civarında olsa da, enflasyonu tam anlamıyla telafi etmek ve üzerine bir de yaşam masraflarını karşılamak için getirinin daha yüksek olması lazım. Ayrıca mevduattan elde edilen faiz gelirinden stopaj (vergi) kesintisi de oluyor.
30 yaşında çalışmayı bırakmak, bu paranın sana ömür boyu yetmesi gerektiği anlamına geliyor. Yani ortalama 50-60 yıl boyunca bu parayla geçinmen gerekecek. Bu durum, sadece parayı bir yere yatırıp faiziyle yaşamak yerine, daha çeşitli ve getirisi yüksek, ancak risk dengesi iyi ayarlanmış yatırımlar yapmanı zorunlu kılıyor. 📈 Altın, döviz, hisse senetleri veya gayrimenkul yatırımları gibi farklı enstrümanları değerlendirebilirsin. Ama unutma, YTD 😛! Her yatırımın kendi içinde riskleri var, o yüzden iyice araştırman ve gerekirse profesyonel yardım alman çok önemli.
Şu anki yaşam standardını gözden geçirip aylık ne kadar harcama yapacağını netleştirmen lazım. Kira ödemen yok ama araba masrafları, faturalar, yeme içme, sosyal aktiviteler, sağlık giderleri ve olası acil durumlar için bir bütçe oluşturmalısın. Eğer bu bütçeyi aylık atıyorum 100.000 TL olarak belirlersek, yıllık 1.2 milyon TL eder. Enflasyonun %30'lar civarında olduğunu düşünürsek, bu bütçenin her yıl büyümesi gerekecek. Bu da paranı enflasyonun üzerinde büyütmen gerektiği anlamına geliyor.
Benim sana tavsiyem, bu kararı almadan önce kapsamlı bir finansal planlama yapman. 📝 Sadece parayla değil, hayatın anlamıyla ilgili de düşünmelisin. Hiçbir şey yapmamak ilk başta cazip gelse de, uzun vadede insanı sıkabilir. Belki tam zamanlı çalışmak yerine, daha esnek, hobilerine zaman ayırabileceğin, seni yormayan ve küçük de olsa bir gelir getiren uğraşlar bulabilirsin.
Unutma, finansal özgürlük sadece paranın miktarıyla değil, o parayı nasıl yönettiğin ve hayatını nasıl şekillendirdiğinle ilgili bir durum. Kendi araştırmanı yapmayı ve gerekirse bir finans uzmanıyla görüşmeyi ihmal etme. Geleceğin için en iyi kararı vereceğine eminim! 💪