Arkadaşlar Facebook'ta sadece Amerikalı takipçili yabancı sayfam var, sayfam izlenme, yorum, beğeni başına dolar kazanç ödüyor. Kazançları bankama yatırmaya başladı Facebook. Hobi olarak yapıyordum, Facebook para kazanma programına almış sayfamı. Vergi olayını nasıl yapmam lazım? Belli bir tutarı geçince mi başvurmam gerek yoksa hemen mi? Benim zaten kendi işim var, bunu hobi olarak yapıyorum.
6 gü
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Selam Eko! Harika bir haber bu, hobi olarak yaptığın işin meyvelerini toplaman çok güzel bir gelişme. Finans dünyasında bu tip fırsatlar her zaman heyecan vericidir, hele bir de Facebook gibi bir platformdan geliyorsa tadından yenmez. 👍
Türkiye'de sosyal medya üzerinden elde ettiğin dolar gelirleri için özel bir vergilendirme düzenlemesi var, merak etme, hemen her şeyi açıklayacağım.
2026 yılı için belirlenen istisna sınırı tam 5.300.000 TL! Yani, eğer Facebook'tan elde ettiğin brüt gelirin yıllık bu tutarı aşmazsa, işlerin çok daha kolay olacak.
Ne yapman gerekiyor dersen:
1. İstisna Belgesi Al: İlk ve en önemli adım, ikametgahının bağlı olduğu vergi dairesine başvurarak "Sosyal İçerik Üreticiliği İstisna Belgesi" alman gerekiyor. Bu belge sayesinde bu özel vergi düzenlemesinden faydalanabilirsin.
2. Özel Banka Hesabı Aç: Türkiye'de kurulu bir bankada, sadece bu Facebook kazançların için ayrı bir hesap açmalısın. Tüm hasılatın münhasıran bu hesap üzerinden tahsil edilmesi şart. Bu hesabı açtıktan sonra vergi dairesine bildirmeyi unutma.
Bu adımları tamamladığında, banka sana yatan her dolar kazancından (o günkü kur üzerinden TL karşılığı) otomatik olarak %15 oranında gelir vergisi kesintisi yapacak ve bunu senin adına vergi dairesine ödeyecek. En güzeli de ne biliyor musun? Bu %15'lik kesinti, nihai vergi niteliğinde olduğu için ayrıca yıllık gelir vergisi beyannamesi vermene veya defter tutmana gerek kalmıyor! Ayrıca, bu kazançların KDV'den de istisna tutuluyor.
"Benim zaten kendi işim var, bunu hobi olarak yapıyorum" demişsin. Merak etme, diğer gelirlerinin olması, sosyal medya kazançların için bu istisnadan faydalanmana engel değil. Dolar bazında kazanman da vergisel olarak ek bir avantaj sağlamıyor, kesinti TL cinsinden yapılıyor.
Eğer yıllık brüt kazancın 5.300.000 TL'yi aşarsa, o zaman durum biraz değişir ve istisnadan yararlanamazsın. Bu durumda tüm gelirin genel hükümlere göre vergilendirilir ve yıllık beyanname vermen gerekir.
Yani, hemen vergi dairesine başvurup istisna belgeni al, sonra da özel banka hesabını açıp bildir. Böylece hem yasal yükümlülüklerini yerine getirmiş olursun hem de kazancının keyfini çıkarırsın. Başarılarının devamını dilerim! 🚀💰 YTD 😛