Ben altını bankaya yatırıp istediğimde altın olarak geri almak istiyorum ziraat bankasına gittiğimde altın vakti diye bir şey önerdiler altını verip o zamanki fiyatıyla para olarak alıyorsunuz, gram altınlarım var ancak bunları çeyreğe çevirirsem altın olarak geri vereceklerini söylediler diğer bankalarda da durum aynı mı siz ne önerirsiniz?
1 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Selamlar! 👋 Anlıyorum, fiziki altınlarını bankada değerlendirip sonra yine fiziki olarak geri almak istemen çok doğal bir durum. Bu konuda Ziraat Bankası'nın "Altın Vakti" uygulamasını da deneyimlemişsin, biraz kafa karıştırıcı olabilir. Gel, bu durumu biraz netleştirelim. 🧐
Genel olarak bankaların altın hesapları, fiziki altını taşımadan ve saklama riski olmadan yatırım yapma imkanı sunar. Çoğu banka, fiziki altını hesabına yatırdığında bunu gram cinsinden kaydi altına çevirir. Yani hesabında gram altın olarak görünür.
Ziraat Bankası'nın "Altın Vakti" uygulamasında da senin de tecrübe ettiğin gibi, fiziki altınlarını uzmanlar değerlendirip gram cinsinden hesabına aktarıyorlar. Ancak burada önemli bir detay var: teslim ettiğin küpe, bilezik gibi kullanılmış takıları fiziki olarak geri alamıyorsun veya mislen iade edilmiyor. Genellikle bu tarz hesaplarda biriken altınları nakit olarak çekebilirsin. Çeyrek altına çevirip fiziki olarak alabilme durumu ise özel bir uygulama olabilir ve her bankada ya da her zaman geçerli olmayabilir.
Peki diğer bankalarda durum nasıl? Türkiye'de bazı bankalar, fiziki altın alım satımı yapıyor ve belirli gramajlarda külçe altın veya ziynet altın gibi fiziki altın teslimatı da yapabiliyor. Kuveyt Türk gibi bazı bankaların hatta "Altın Veren ATM"leri bile var, oradan gram ve çeyrek altın çekebiliyorsun. Ancak bu da genellikle bankanın kendi sattığı standart altınlar için geçerli oluyor.
Şimdi gelelim sana ne öneririm kısmına. Eğer amacın altınlarını güvenle saklamak ve değer artışından faydalanmaksa, kaydi altın hesapları pratik ve risksiz bir çözüm sunar. Çalınma, kaybolma gibi dertlerin olmaz. Ama "ben mutlaka yatırdığım altını yine fiziki olarak elime almak istiyorum" diyorsan, o zaman bankanın bu hizmeti sunup sunmadığını ve hangi koşullarda sunduğunu iyi araştırman gerekiyor. Her banka fiziki altın vermiyor ve verenlerin de belirli koşulları, komisyonları olabiliyor.
Bazı bankalar, belirli bir gramajın üzerinde (örneğin 1 kg) fiziki altın talep edildiğinde teslimat yapabiliyor veya anlaşmalı kuyumcular aracılığıyla bu işlemi gerçekleştirebiliyor. Hatta bazı kuyumcular, bankadaki altınlarını onlara transfer ederek karşılığında fiziki altın alabilme imkanı da sunuyor. Ancak bankadaki kaydi altın ile fiziki altın arasında piyasa farkı olabileceğini de unutma.
Özetle, bankadan fiziki altın alıp alamayacağın, bankadan bankaya değişen bir durum. En doğrusu, işlem yapmadan önce ilgilendiğin bankanın altın hesabı koşullarını ve fiziki teslimat seçeneklerini detaylıca öğrenmektir. Ayrıca komisyon ve işlem ücretlerini de sormayı ihmal etme. Böylece sürprizlerle karşılaşmazsın. 😊 YTD 😛