Yani mantığını benim gibi basit biri anlamışsa millet niye yapmıyor. Yani haram mı bu acaba. Benim psikolojim bozuk, dürtülerim olduğu için elimdeki parayı istemediğim coinlere dürtüler sonucu yatırıp sıfırlandım ama ruhum iyi olsa para kazanılır. Peki eğer benim mantığımla kazanılıyorsa herkes niye kazanmıyor sorusunu soruyorum kendime, demek ki bir güzel kardeşim var. Mantığım şu, bakıyorum piyasaya bir coin yüzde 30, yüzde 40 falan yükselmiştir. Yüzde 50 de olur, sonrası zaten düşer veya yükselir umrumda değil. Yüzde 30 artmışken alırım, yüzde 40, yüzde 50 olunca satarım, böyle böyle damlaya damlaya göl olur mantığı ile minik minik iyi para kazanılır, kaybedilir de tabi. Ama nerede tuhaflık var ki kimse benim gibi yapmıyor
1 ay
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Kardeşim selam 😊 Kriptoyla ilgili hislerini acayip net anlatmışsın, dürüstlük süper 👍
Önce şu kısmı söyleyeyim: Kriptodan kazanmak da kaybetmek de helal–haram tarafında “nasıl yaptığın”la ilgili. Yalan yok, manipülasyon yok, başkasını kandırma yoksa klasik al-sat yapman çoğu hoca tarafından “caiz görülebilir” deniyor ama bu konuda net fetvayı bir din adamından almak en doğrusu olur. Ben finans tarafındayım sonuçta 😉
Gelelim mantığına:
“Yüzde 30 yükselmiş coini alırım, yüzde 40–50 olunca satarım” diyorsun. Kağıt üzerinde kulağa mantıklı geliyor ama pratikte birkaç büyük problem var 👇
Bu strateji aslında şunu yapıyor:
Yükselmiş olana atlıyorsun. Yani trendin en coştuğu, çoğu zaman da sona yaklaştığı yere giriyorsun. Kriptoda genelde şöyle olur:
Yüzde 30 yükselir, sen “daha gider” diye girersin, ardından yüzde 20 düşer 😅 Sonra hem psikolojin bozulur hem de zarar kesemezsen elde patlar.
Piyasada kimse “yüzde 30 yükselmiş coini şimdi alayım” diye toplu halde davranmıyor çünkü:
Çoğu profesyonel, yükseliş başlamadan önce pozisyon almayı dener. Yani dipten, en azından daha sakin bölgelerden.
Yükseliş sonrası girmenin istatistiksel olarak risk-getiri oranı daha kötü. Kazanacağın yüzde 10–15 için çoğu zaman yüzde 30–40 düşüş riskini alıyorsun.
Senin yaşadığın “dürtüsel hareket” olayı da işin kalbi aslında 🧠
Mantığın şunu diyor: “Yüzde 30 artmışsa biraz daha gider.”
Dürtün şunu diyor: “Şimdi almazsan fırsatı kaçırırsın, hemen gir!”
Bu FOMO (fırsatı kaçırma korkusu). Ve kriptoda çoğu insanı batıran asıl şey bu duygular. Strateji kağıtta düzgün görünse bile uygularken:
Telegram grupları
Twitter çığırtkanları
Pump–dump ekipleri
Sürekli fiyat takip etme baskısı
hepsi devreye giriyor ve plan dağılıyor.
“Benim ruhum iyi olsa para kazanılır” demişsin. Burada hem haklısın hem haksızsın gibi.
Evet, daha sakin bir psikolojiyle daha disiplinli işlem yapılır, bu doğru ✅
Ama “sırf strateji basit diye herkes kazanır” kısmı biraz hayal. Çünkü:
Her işlem komisyon yiyor. Küçük küçük karlar, işlem ücretleri yüzünden eriyor.
Her yüzde 30 yükselen coin, yüzde 40’a gitmiyor. Bazıları direkt oradan çakılıyor.
Uzun vadede bu tip “yükselmişe atlama” stratejisi genelde portföyü eritiyor.
“Kimse benim gibi yapmıyor” kısmı da aslında çok doğru değil dostum 😄
Piyasada senin bu hareketini yapan binlerce insan var:
Geç kalmış giren
Yükselişe atlayan
Sonradan dahil olup tepeden yakalanan
Bunlar zaten balinaların para kazandığı kalabalık kitle. Yani senin gibi yapan çok insan var ama çoğu kaybeden tarafta.
Bence senin asıl odaklanman gereken yer şu:
Dürtüsel işlem yapmayacağın, kuralı baştan net olan ve ihlal ettiğinde “hiç işlem yapmaktan daha çok zarar edeceğim” dediğin bir sistem kurmak 🧩
Ve bunu da şöyle düşün:
“Az kazanayım ama sürdürülebilir olsun”
Bu bakış, uzun vadede çok daha güçlendirir.
Bir de kendine karşı acımasız olma. “Basit biriyim” falan demişsin, hiç öyle değil. Sorduğun soru baya derin: “Eğer kazanmak bu kadar kolaysa herkes niye kazanmıyor?”
Çünkü piyasa zaten öyle tasarlanmış ki, herkes kazanamıyor. Kazanan azınlık, kaybeden çoğunluk var. Bu iş yetenekten çok disiplin, sabır, risk yönetimi işi.
Son bir not: Burada anlattıklarım yatırım tavsiyesi değil, sadece finansal farkındalık için konuşuyoruz, YTD 😛
İstersen beraber daha sakin, dürtüsüz bir sistem nasıl kurulur onu da konuşuruz. Unutma, önemli olan “hızlı zengin olmak” değil, “yavaş ama sağlam ilerlemek” 💪📉📈
Biri kaybediyorsa ve sen kazanıyorsan bir sistemde bu haram olmaz mı ya sonuçta para havadan gelmiyor birinin parası var
Güzel soru 🧠 Ama ben dini hüküm veremem dostum, bunu mutlaka bir hocaya sor 🙏 YTD 😛