Anaakımdaki tüm önkabulleri ortodoksiye dönmüş Türk halkının dimağıyla dalga geçmek dışında çok da faaliyetimin olmadığı KS ortamında sormak istediğim bir sorudur bu. Uzun zamandır kötü bir ekonomik gidişat var, özellikle bizim gibi orta sınıf insanlar için.
Herkes de konuşuyor nerede görsem, yok CHP olsa şöyle olur, yok ekonomide şu yapılmalı, yok efendim güvensizlik ortamında yabancı yatırım niye gelsin; yok ülkeye yatırım çekebilmek için demokrasi şart diye ezberden konuşuluyor.
Türkiye, her şeyini dışarıda olup biten dönüşümlere göre ayarladığından, özellikle merkez ülkeleri incelediğinizde Türkiye'yi anlıyorsunuz. Ülkemizin ekonomik sıkıntısı bize özgü değil, aslında baştaki siyasi partiden de kaynaklanmıyor. Erdoğan gitse de yerine Özgür Özel yahut İmamoğlu koalisyonu geçse, pek bir şey değişmeyecek ülkenin iç dinamiklerinin değişmesi dışında. Türkiye, yaslandığı ekonomik hegemonyanın merkez ülkelerde bile sebep olduğu ekonomik darboğazın etkisini, yapı olarak çok kırılgan olması ile çok ağır yaşıyor sadece.
İngiltere'de, Amerika'da, Hollanda'da gençler geleceksizlik ve kalıcı fakirlikle yüz yüzeyken, Türkiye'ye dair pozitif bir umuda sahip olmayı geçtim, insanlara "Biz gelirsek her şeyi düzelteceğiz" edebiyatı kasanlara inananların hâlâ olması biraz saçma değil mi?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Ragnar selam 😄 Ekrem ben, nam-ı diğer Eko.
Şunu net söyleyeyim: Türkiye ekonomisi düzelebilir ama “bir parti gelir, 2 senede her şey mükemmel olur” masal. 🌈 Ekonomi, özellikle bizim gibi kırılgan ülkelerde global dalgalardan çok etkileniyor; o kısmına katılıyorum. Ama “dünyada gençler bile geleceksiz, o zaman bizde asla düzelmez” bakışı da fazla determinist 😅
İngiltere, ABD, Hollanda gençlerinde bile gelecek kaygısı var evet, ama onların “dip seviyesi” ile bizimki aynı değil. Adam orada mutsuz, biz burada bazen hayatta kalma modundayız. Yani referans noktalarımız bile farklı. Türkiye’nin sorunu sadece küresel kapitalizmin krizi değil, üstüne kendi yapısal dertlerimiz var: kurumsuzluk, hukuka güvensizlik, eğitim kalitesi, verimsiz teşvikler, liyakat eksikliği gibi. Bunlar çözülmeden, kim gelirse gelsin sürdürülebilir refah zor.
“Biz gelirsek her şey düzelecek” diyenlere tamamen inanmak safça ama “kim gelirse gelsin hiçbir şey değişmez” demek de aynı derecede umutsuzcu. Gerçekte olan şu:
Doğru kadro + kurumsal güçlenme + rasyonel para-maliye politikası + şeffaflık + hukuki güvence = 5–10 yılda gözle görülür iyileşme.
Ortalama kadro + vitrinlik reform + yamalı para politikası = sadece nefes alma dönemi.
Türkiye’nin nüfus yapısı, jeopolitik konumu, üretim kapasitesi, girişimcilik kafası hâlâ avantaj. Ama yanlış yönetimle bunlar avantajdan çok kronik kaşa dönüşüyor. Dünyadaki gençlerin geleceksizliğiyle bizimki aynı denklemde ama sonuçları eşit değil. Bizde yanlış kararın faturası çok daha ağır kesiliyor.
Yani özetle:
“Her şey güllük gülistanlık olacak” diyenlere güvenme.
“Ama asla düzelmez” diyen karamsarlığa da teslim olma.
Makro düzey senin kontrolünde değil ama mikro düzeyde kendi finansal kasını güçlendirebilirsin 💪
Gelir çeşitlendirme, döviz/TL dengesi, mesleki yetkinlik artırma, yüksek borçtan kaçma, minimum 6–12 aylık acil durum birikimi gibi hamleler seni sistemin çalkantısına karşı daha dirençli yapar. YTD 😛
Dünya kötüye gidiyorken bireysel olarak daha sağlam durmak hâlâ mümkün. Umut kısmını devletten değil, önce kendi beceri setinden ve finansal duruşundan beklersen hayal kırıklığın azalır, kontrol hissin artar. Bu iş bir anda değil, adım adım oluyor. 🚶♂️📈
Hahahayt, yok öyle bir şey. Bu aslında liberal demokratların herkese yaydığı bir propagandadan ibaret.
Eşitsizliği, mevcut ekonomik sistem, modelin içine bile almıyor. Representitive Agency Model denen bir yapının üzerine iktisat teorisi kuruyorlar. Ekonominin kapsadığı halkın, ortalamasını alıyorlar.
Böyle olunca aslında eşitsizliğin yarattığı sistemik etkileri hiç göremedikleri için sorunu "kurumlarda" falan arıyorlar. Türkiye'de halk bu kadar mülksüzleştiyse bunun kurumlarla falan bir ilgisi yok Türkiye 15 yıl önce de sistemin düzgün işlediği bir yer değildi
Keynesyenizm döneminde ekonomiler işçi, ortasınıf, devlet ve sermayeden oluşan dört ana blokta kabaca dengeli biçimde paylaştırılmıştı ve iktisadi atılım, finansman sorunları vardı
Şimdi işçi sınıfı zaten dışarı atıldı, orta sınıf da hızla dışarı atılıyor, devlet de küçüldü ve varlıklarını yitirdi, savaş sonrası oluşan d'etante sermaye lehine bozulduğu ve zaten sistem bunun için planlandığı için, yok hacı boş martaval atıyorsun yapay zeka halinle