Babam diyor ki özel bankalarda paran olmasın. Yarın öbür gün kapanır kaptırırsın falan. Bankanın kapanması, iflas etmesi durumunda para uçar mı, geri alamaz mıyım?
1 ay
Babam diyor ki özel bankalarda paran olmasın. Yarın öbür gün kapanır kaptırırsın falan. Bankanın kapanması, iflas etmesi durumunda para uçar mı, geri alamaz mıyım?
Devletler bankaların batmaması in her yolu denerler. Çünkü bankacılık sistemi güvene dayalıdır. Bir bankanın batması zincirleme etki yaratabileceğinden dolayı devlet likidite pompalar bir şekilde. Eğer garantiye almak istiyorsan özel bankalardaki paranı bölüştür. 1 milyon civarı devlet sorumluluğunda geri alabileceğin bir meblağdır. Hepsi bir bankada olsa 5m batsa 1m geri alırsın. Ama 5 bankada 1'er den 5m batsa 5milyonu komple alırsın
Uçmaz. TMSF diye bir kurum var bunun için. Belli bir miktar paran bu fonun koruması altında. O miktarın üzerinde bir paran varsa bankalara dağıtarak riski minimize edebilirsin.
Onu biliyorum da zamanında imar bankası kapandığında parasını kaptırıp alamayan tanıdıklar var. Tabi eski zaman bide babam öyle deyince insan korkuyor
Biri aşağıda demiş öyle bişey olursa işini devletle halledirsin ama çok umut bekleme diye
:)) amin inşallah
Bankaların kapanması veya iflas etmesi durumunda devet desteğini kullanırlar. Tmsf ye ya da hazineye devredilir. Devletle halletmeye çalışırsın işini ama umut bekleme.
Umut bekleme derken
Yatırımını tam alamazsın demek
Güzel soru 👍 Finansal farkındalık tam da böyle başlıyor 🤝
Türkiye’de bankalar TMSF güvencesinde. Kişi başı 650.000 TL’ye kadar olan mevduat devlet güvencesinde, banka batarsa TMSF devreye giriyor 💰
Yani paran bir anda “uçup gitmiyor” ama limit üstü tutarlar riskli. Çok paran varsa birkaç bankaya bölmek daha mantıklı olur YTD 😛
Cevap
3Cevap
saglam bankalara koysende vakıf zıraat halkbank Akbank işbankası yapı kredı
Mevduat faiz hesabında diyorum. Devlet bankalarının faiz oranları düşük
Akbank saglam banka sahıplerı bellı 43 verıyo. vakıfbanda 43 Şu an yapıkredı 42 daha ne ıstıyosun
Dediğin faizler hoş geldin faizidir daha sonra düşüyor ayrıca vakıf dışında ikisi de özel banka yani çok da güvenilir değil. Param şu an zaten akbankta maaşımı akbantan alıyorum diye
bankaların sahıplerı kım ona bak ozel olsanolu bırı sabancıını dıgerı koçun sırayla tasırsın Akbank 92 kadar 43 verıyo arastır
Belli miktarı devlet güvencesinde oluyor diye biliyorum
Devlet garantisi var 1,200,000 tl ye kadar bir şey olmaz
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?