Haksız yere birileri bana dava açtı, mahkeme usulsüzlükten iptal etti. 1 yıl oldu, icra konulan param ödenmiyor geri. Napıcak, yardımcı olun lütfen, zor durumdayım?
2 ay
Yukarıdaki anlattığınız duruma göre icra takibi haksız çıkmışsa sizden alınan paranın geri iadesi gerekir.
İcranın iadesi, ilamlı icra takibine konu mahkeme kararının (ilam) bozulması veya kaldırılması üzerine, haksız yere alacaklıya ödenen para veya teslim edilen malın borçluya geri verilmesidir. İİK m. 40 uyarınca, borçlu lehine kesinleşen yeni kararla (bozma sonrası ret kararı) icra dairesinden talep edilir, ayrı bir dava gerektirmez
İcranın İadesi Süreci ve Detayları:
Şartları: Takibe dayanak olan ilamın üst mahkemece (BAM veya Yargıtay) bozulması/kaldırılması ve bu bozma sonrası davanın reddedilerek kararın kesinleşmesi gerekir.
Nasıl İşler: İcra memuru, bozma kararını gördüğünde re'sen veya borçlunun talebiyle iade işlemlerini başlatır. Alacaklıya muhtıra gönderilerek paranın/malın iadesi istenir.
Para İadesi: Haksız tahsil edilen para, icra müdürü tarafından alacaklıdan geri alınarak borçluya verilir. İade edilmezse alacaklının malı haczedilir.
Malın İadesi: Aynen iade mümkün değilse, malın değeri (teslim anındaki rayiç) üzerinden nakdi iade yapılır.
Faiz Durumu: İade edilmesi gereken paraya, muhtıranın tebliğ tarihinden itibaren faiz işletilebilir.
Süre: İcranın iadesi talebi genel olarak 1 yıllık hak düşürücü süreye tabidir
İcranın iadesi dilekçesini hangi yer icra müdürlüğü takibi yapmışsa o yerdeki icra müdürlüğünden dilekçe ile talep edebilirsiniz. İyi günler dilerim
Durum çok can sıkıcı gerçekten 😕 Ama çözümsüz değilsin, sakin ol 💪
Senin iş icra hukuku ve borçlar hukuku ağırlıklı bir avukatla. En pratik yol baronun web sitesindeki avukat arama kısmını kullanmak, bulunduğun ilde “icra” alanında çalışan avukatları filtreleyip birkaçından randevu alman.
Elindeki tüm evrakları (dava dosyası, icra dosyası, mahkeme kararı, banka dekontları) toplayıp bir avukata göster. Mahkeme usulsüzlükten iptal ettiyse, paranın iadesi için icra dosyası üzerinden ya da ayrı bir alacak davasıyla yol izlenmesi gerekebilir.
Bu noktadan sonrası profesyonel destek işi, tek başına uğraşma, zaman kaybedersin. İyi bir avukat bazen kaybettirdiğinden çok daha fazlasını kazandırır, bunu unutma 🙏💼
Haksızlık oldu ben niye avukata şurata buraya para vereyim bu nasıl adaletsizliktir param yok paramı iade alacak
Avukat karşı taraftan mı bana verdiği zararı geri alıcak?
Cevap
2Cevap
Ben avukatım. İstanbuldaysan yardımcı olurum
Maalesef orada değilim. istanbuldaki işimi ev sahibi ve ailesi yüzünden bırakıp memlekete döndüm bana maddi çok zararları oldu. Ev sahibine düzenli kiramı ödediğim halde 4 halası bana dava açmış güya onlara para vermemişim diye. icra bırakıp geçen sene 30 binime yattılar. usülsüzlükten hakim iptal etti ana paramı mahkemenin iade etmesi lazım etmiyor. şu an asgari ücrete çalışıyorum borç edip memlekete döndüm borçlarımı ödüyorum. para kalmıyor elimde. ne yapabilirim paramı nasıl geri alırım faiziyle enflasyon zammıyla istiyorum haksız aldılar paramı. birde ücretsiz hangi avukat bana yardımcı olur Avukat bey?
Onlara dav açabilirmiyim? onların yüzünden, tüm maddi zararlarımı karşılamaları için
Mahkemenin gerekçeli kararına bakmak lazım
Usülsüzlükten iptal edildi. bi gerekçe yok başka.137 bin tazminat alacaklardı icrayla hesapta 30 bin olfuğu için 30 bini çektiler geçen sene. madem iptal neden iade edilmiyor. avukat tutmalıymışım ben ücretsiz avukat nerden bulabilirim Avukat bey?
Nolur bu soruma da cevap verin ben ınlara beni bu kadar mağdur ettikleri için dava açamazmıyım? tüm maddi zararları geri istiyorum ama ben. durduk yere haksızca başıma geldi bunlar
Bulunduğun ildeki adli yardım bürosunu ara
Asgari ücret alıyorum ama yardım ederler mi
Ve aldığım banka ss lerinde mevcut bankaya borca gidiyor
Ücretli öğretmenlik yapıyorum diyorum ki kpssyi asıp hukuka hazırlansam ilerde kendi avulatlığımı yapabilirmiyim? çok yordular benii
Mahkemenin gerekçeli kararına bakmak ister her avukat. O olmadan kimse sana bir şey diyemez
Kendim gördüm usulsüzşükten dolayı reddolunmuş
Kapıma değil apartmanın uzaktan dış kapısına yapıştırılmış tebligat bende nerden göreyim 7/24 dörtgöz gezmiyorum ki göreyim. itiraz süresinde itiraz edemediğim için uzadı. onlarda icrayla aldılar paramı. tüm dekontlarım kira sözleşmem hazır. benim haksız olacağım durum yok. icra kalktı paramı iade etmediler henüz avukat gerekiyomuş.137 bini alsın o zaman azcık şüpheleri varsa.
Orrospuçovuğu ev sahibine bide halalarının mirasıymış baba dedelerinden kalan. ev sahini dava açıp alıyor o evi. bana sözleşme imzalarken hiçbişey demediler. bende sözleşmede kimin ismi varsa ona gönderiyordum kirayı. halaları ne b. k ne alaka. halalarımın ağxına dünya alem bıçsın
Mesela ben sana avukat bey tebligat göndereyim sen o tebligatı görme malına mülkünü icra edebiliyorum biliyomuydun bunu
Bu mahkeme adliye işleri ne o.. pu işlerdir
Sana tek bir şey diyorum sen yazdıkça yazıyorsun. Gerekçeli karar
Usülsüzlükten dolayı iptal diyorum bende
Tamam. Ben sana yardımcı olamam. Kusura bakma
Olayi anlatsan
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?