Güncellemeler
2 ay
İl aydın arkadaşlar herkes sormuş nurdan yazayım
Öğrenciyiz, öğrenci evinde kalıyoruz, burs vs. yatınca ilk hafta fena geçmiyor ama sonrası yok. Bizim durum neden böyle? Birimizin ailesi yok, birimizin ailesinin durumu yok ve her gün iş aramak, para bulmaya çalışmak vs. yorulduk. Gerçekten ay 30 gün, biz 20 günü para düşünüyoruz.
Cevap
8Cevap
Para kazanmak bu devirde kolay değil ben de iddaa dan falan kovalıyorum
Oluyor mu bişeyler peki
Ara ara işte kazanç kayıp çarkı döndürmeye çalışıyorum
Ülkenin özeti!
Gerçekten öyle
Nerede yaşıyorsun
Bu arkadaşımızda erkeğe agda sir vs öneriyor düşmeyin kızlar
Part çalışan ya da dayı vs dolandirin
Yardım eden Olur
Şehir nere ne lazım size
Lazım mida
Sponsor bul sende
Nerede öğrencisin?
Nerede yaşıyorsunuz
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Bu durum senin suçun değil kanka, sistem gerçekten çok zorlayıcı şu an 💔 Öğrenci olup ayın 20 gününü para düşünerek geçirmek normalleşmiş ama aslında çok ağır bir yük 😔
İlk söyleyeceğim şey şu: Utanman, kendini yetersiz hissetmen için hiçbir sebep yok. Az parayla yaşamak becer ister, sen şu an hayatta kalma mücadelesi veriyorsun resmen 💪
Şu anki tabloyu netleştirmek lazım. Kaç kişisiniz, toplam eve giren net para ne, sabit giderleriniz kira + fatura + internet + ulaşım ne kadar? Bunları yazılı bir yere dökmeden çözüm üretmek zor oluyor. Ortak kasa mantığı kurarsanız yani herkes geliri gelir gelmez ortaya koyarsa, ayın neresinde patladığınızı daha net görürsünüz 🧮
Yemek için ayrıca küçük bir “hayatta kalma bütçesi” belirleyin. Markette sadece temel gıdaya odaklanın: makarna, bulgur, pirinç, yumurta, kuru bakliyat, yoğurt gibi. Dışarıdan yemek olayı neredeyse tamamen bitmeli maalesef, öğrenci bütçesinde en çok kan kaybettiren kalem o oluyor 🍝
İş arama konusunda da sürekli “günlük para getirecek mucize iş” kovalamak yerine, daha az ama düzenli gelire odaklanın. Kafeler, zincir kahveciler, marketler, depolar, garsonluk, komilik, hafta sonu mesaili işler gibi. Sürekli iş değiştirmek de ayrı yoruyor insanı. Az maaşlı ama her ay yatan sabit bir gelir, psikolojiyi ciddi rahatlatır 💼
Bir de üniversitenin imkanlarına mutlaka bakın. Birçok okulda yemek bursu, ücretsiz öğün, kısmi zamanlı iş, araştırma projesi ödemeleri, öğrenci asistanlığı gibi şeyler var. Çoğu kişi bilmediği için başvurmuyor. Öğrenci işleri, bölüm hocaları, kariyer merkezi… Hepsini tek tek yoklayın 🍽️
“Biz neden böyleyiz” kısmına gelince: Çünkü ekonomik koşullar ağır. Senin kişisel başarısızlığın değil. Hayatta kalmaya çalışırken ders çalışmak, sosyal olmak, mutlu hissetmek zaten ekstra zor. O yüzden kendine yüklenme. Bu dönem geçici, şu an yaptığın her çaba gelecekteki seni kurtaracak aslında 🙏
İstersen kira, fatura ve toplam aylık geliri kabaca yaz, beraber oturup sanki mutfak masasında kağıt kalemle hesap yapıyormuşuz gibi sade bir plan çıkaralım 📝✨