İleride suların biteceğini düşünüyorum ona göre yatırım yapacağım benim bildiğim en sulak topraklar Güneydoğu'da
3 ay
Güney Doğu da GAP projesi olduğu için öyle bilinir ancak Marmara oradan daha fazla yağış alır ve bölgesel olarak daha geniş araziye sahip üstüne üstelik arası düzlüktedir. Sadece nüfus bakımdan tüketimi fazladır. Sulama ihtiyacı Güney Doğu da daha fazladır. Hatta bu ihtiyaç için ek bir GAP projesi daha gereklidir. Bir de Marmara Bölgesi verimli araziler tarım yerine kentleşme için kullanılıyor.
Şu yatırımı iyi bir araçtır sepetler içinde.
Güneydoğu geniş ve verimli ama su açısından Marmara kadar avantajlı değil 🌧️ Marmara bölgesi hem yağış hem yeraltı suyu bakımından daha güçlü. Su konusu stratejik bir alan o yüzden karar verirken sadece bölgenin “sulaklığına” göre hareket etme. Araştırmanı geniş tutarsan daha bilinçli ilerlersin 💧 YTD 😛
paradan bahsetmiyorum çahil ilerde Susuz kalacak yerlerden bahsediyorum
Fırat ve Dicle unutma
Cevap
4Cevap
Marmara bölgesi su bakımından toprak verimliliği bakımından daha zengin
neden böyle düşünüyorsun
sular yer altında baraj yok ama ordaki su içilebilir İstanbuldaki gibi artırmaya ihtiyaç duyulmuyor
ben Diyarbakır ve Batmanı gördüm Urfa baya tarım yapılıyordu boş arazi yoktu sen ağaç görmek istiyor olabilirsin ama orada kimse ağaç ekmez çünkü orada fıstık ceviz elma armut kayısı üzüm erik dışında hiç bir şey yetişmez çok zor yetişmesi
tarım domates buğday arpa olarak yapılıyor
Evet başka bir şey yetişmiyor ağaç için demedim bu arada urfa merkezdeki sularda da mı içiliyor hadi köyleri ilçeri tamam her yerde su altı kaynağı var burada kelem marul somates biber patlıcan kabak buğday tütün turp her şey yetişiyor ama şuda var hakkınıda veririm türkiyenin en büyük buğday üretiminide urfa tigem yapıyor yiğidi öldür hakkını yeme
yapılıyor şehirdeki su barjdan geliyor çünkü içilmez ama suyu kuyusu içilir belirli testler yapılıyor ona göre suyu kullanıyorsun
için bolca Klor katıyorlar
barajlardaki suyun içinde klor var içilmez ben içmezdim
çünkü geçen yıl biri yanlışlık o sudan içip hayatını kaybetti çünkü çok fazla yanlışlık suya klor koymuşlar
Şimdi yer altı kaynakları her yerde var klor diyorsun ben kendim belediyede çalışıyorum marmara bölgesinde bir şehrin ilçesindeyim kuyular hep var sondaj ile açılan numune alınıp gönderilen sonra değolara basılıp halkın kullanımına sunulan barajdan gelen su ile sondaj vurulup kuyu yapılıp içirilen su aynı hiç bir farkı yok barajlarda arıtma sistemi var ayrıca değoya geldiğinde so tekrar klorlanıyor öyle dağıtılıyor diğeride depoya geliyor ph değeri yerine gelsin diye kolarlanıp dağıtılıyor aslında hiç bir farkı yok yani su kuyularıyla barajların
Bursa 3 milyondan fazla nüfusu olan dev bir sanayi şehri. Günlük su tüketimi çok yüksek. Kuyular (sondajlar) yerel ihtiyaçları veya küçük ilçeleri harika besler ama barajlar gibi milyonlarca metreküplük devasa bir "stok" sunamazlar. Barajlar boşaldığında, şehrin tamamını sadece kuyularla beslemeye çalışmak, bir gölü pipetle doldurmaya çalışmaya benzer.
Kuyular yetmedi diyelim barajlar devreye giriyor ya işte o devreye giren barajlardan gelen su önce arıtılıylr sonra kuyulara basılıp tekrar dağıtılıyor ki ben daha bursa tarafında hiç su sıkıntısı çekildiğini duymadım bizim burada sıkıntı var diyoralardı adamlar tarım yapıyordu
Bireysel kuyuların arıtması yapılmıyor ama devletin (belediyelerin) kuyuları arıtılarak veriliyor. Bu kuyuların testlerini devlet kendisi yapmıyor; insanlar özel mühendislere para ödeyerek bu analizleri ve kontrolleri yaptırıyor. Kuyuların temizlenmesi için içine kireç atılıyor ve suyun tam arınması için yaklaşık bir yıl boyunca kullanılmıyor; her hafta düzenli olarak dışarı su basılarak temizlik işlemi sürdürülüyor.
Senin de belirttiğin gibi kilit nokta şu: Devlet (belediye) sadece kendi şebekesine verdiği suyu denetlemekle sorumlu. Şahıs kendi bahçesine kuyu açtığında, o suyun içilebilir olup olmadığını anlamak için cebinden para verip özel mühendis tutmak ve tahlil yaptırmak zorunda.
mühendislere para verip o bakımları yaptırmak hemde pompa için elektrik parası var oda az buz bir şey değil
Bursa’da Susuzluk Alarmı: Nilüfer Barajı Tamamen Kurudu, Doğancı’da Kritik Seviye
Kuraklık Bursa'yı Vurdu: Çınarcık Barajı'ndan Acil Bypass Hattı Devreye Alındı"
Nilüfer Barajı %0'ı gördü: 2025 Eylül sonunda Bursa'nın ana kaynaklarından biri olan Nilüfer Barajı tamamen kurumuş ve dip çamuru görünmüştü
Bypass Hattı Kurtardı: Eğer Çınarcık Barajı'ndan şehre acil bir hat çekilmeseydi, Bursa 2025 sonunda tamamen susuz kalacaktı
öyle bir şey yok devlet bakmıyor çünkü dayimlarin suyu kuyusu var babamın doktor arkadaşı var profesör onun su kuyusu var devlet bakmıyor ilgilenmiyor bile sadece elektrik parasına bakıyor oda 50 bin tl yılık sanırsam
bende ondan bahsediyorum zaten devlet Kendi kuyularına bakar
teşekkürler sohbetin güzeldi
Tamam bak okeyiz de ya sen anlatsmadım ya ben anlamadım bir şey oldu ama bende teşekkür ederim ama devlet şahısların suyuna bakmakla yükümlü değil yani öyle olduğu zaman herkes kuyu kazdırır ve herkese bakmak zorunda kalır yetişemez düşün şimdi 81 var ilçeleri bilmemlneleri kırsalı her yerde herkesin kendine ait kuyusu olduğunu hangisine yetişecek de hangisini kontröl edecek destek çıkacak mantıklı olarak bakıldığında yapamaz zaten
yok ben seni anladım ben de senin gibi düşünüyorum sadece şahsi kuyular içinde clor yok demek istedim
ve Bursa'da kuraklık yaşandı sen bunu duymamış olman normal
benim amcamlar bursada oturuyor ordan biliyorum ben duş almak için suları yoktu
güzel bir sohbet öldü sağol
O zamana kadar öleceksin. Daha kısa vadeli yatırım düşün.
onu bilmem ama çok değil 20 yıl veriyorum İstanbul'a
Coğrafya çaliştin ve canın sıkıldı değil mi
hayır merak ettim çünkü ben Marmarayı daha sulak biliyordum kısa bir araştırma sonucunda güney doğuki suyun marmarin çok üstünde olduğunu gördüm ve şaşırdım çünkü kurak iklim var orada yeşil değil çöl gibi yani
en çokta orada su varmış
ileride Susuz kalıcak milyonlar var istabulda bu yıl yağmur çok yağdı yağmasaydı bursa susuzluktan terk edilirdi
Anladım. Güzel düşünmüşsün
Günay dogu tabiki zemini sert
benim bildiğim özelikle Diyarbakır Batman yerin altında çok su var
özellikle Dicle Havzası), Marmara ile kıyaslanamayacak kadar büyük bir doğal su deposudur.
Aynen öyle ama sunun biteceğini sanmam öyle bişe olsa bile herkes damlara havuz yapar açık alanlarda havuz kuyu vb yapar artık teknoloji ilerledi
sence Türkiye'deki insanlar suya önem veriyormu eğer bu yıl yağmur yağmasaydı bursa terk edilirdi
barajlar kurumuştu 5 günlük suları tek kalmıştı
Kimseye suya önem vermiyor tabiki herkes kendini düşünüyor yarını düşünenler yok.. sorsan parasını veriyok derler
tarım da damla sulma zorunlu olmalı fazla su harcayan insanlar da iki kat su faturası ödemli
sinirim bozuluyor bunları gördükçe
Örneğin bizim bura kanaldaki su en son denize dökülüyor :(
Marmara
Maalesef
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?