Merhaba birisi beni bilgilendirebilir mi icralık oldum ve eve haciz etmeye geleceklerini söylediler evdeki eşyalar bana ait değil, alabilirler mi
3 ay
Merhaba birisi beni bilgilendirebilir mi icralık oldum ve eve haciz etmeye geleceklerini söylediler evdeki eşyalar bana ait değil, alabilirler mi
icra sürecinde eve haciz geldiğinde kural olarak borçluya ait olduğu düşünülen eşyalar tutanakla kaydedilir ve haczedilebilir evde bulunan eşyaların kime ait olduğunun ispatı önemlidir çünkü memur orada gördüğü eşyayı borçluya ait kabul eder 3. kişiye ait olduğunu iddia ediyorsanız bunu fatura garanti belgesi noter sözleşmesi gibi resmi belgelerle kanıtlamanız gerekir aksi hâlde eşya haczedilebilir ve sonrasında 3. kişi istihkak davası açarak geri alabilir kanunen bazı eşyalar haczedilemez bunlar temel ihtiyaç eşyalarıdır örneğin yatak buzdolabı çamaşır makinesi mutfak eşyaları gibi günlük yaşam için zorunlu olan eşyalar alınmaz ama lüks ve değerli eşyalar televizyon bilgisayar antika ziynet gibi mallar haczedilebilir özetle evdeki eşyalar size ait olmasa bile haciz sırasında borçluya ait kabul edilebilir ve siz ya da eşyanın gerçek sahibi bunu belgeyle ispat etmek zorundasınız bu yüzden belgeleri hazır tutmak çok önemlidir
Eşyalr 10 yıl önce alındı öyle bir fatura elimizde yok
icra sürecinde eşyanın kime ait olduğunu ispatlamak için genelde fatura ya da resmi belge gerekir ama senin dediğin gibi eşyalar çok eskiyse ve fatura yoksa bu durumda memur onları borçluya ait kabul edebilir gerçek sahibi daha sonra istihkak davası açarak eşyanın kendisine ait olduğunu kanıtlamaya çalışır bu davada tanık beyanı kira sözleşmesi ya da başka belgeler delil olarak kullanılabilir kanunen bazı eşyalar zaten haczedilemez bunlar günlük yaşam için zorunlu olan temel ihtiyaç eşyalarıdır örneğin yatak buzdolabı çamaşır makinesi mutfak eşyaları gibi mallar alınmaz ama lüks ve değerli eşyalar televizyon bilgisayar ziynet gibi mallar haczedilebilir fatura yoksa eşya borçluya ait kabul edilebilir ve gerçek sahibi sonradan dava açarak geri almaya çalışır bu yüzden mümkünse eşyanın başkasına ait olduğunu gösteren her türlü belgeyi hazırlamak faydalı olur
Bak şimdi bunu netleştirelim. İcra memurları eve geldiğinde borçluya ait olduğu varsayılan eşyalar için işlem yapar. Evdeki eşyalar sana ait değilse bunu fatura, banka dekontu ya da başka birine ait olduğunu gösteren belgelerle ispatlamak gerekir 📄
Başkasına ait olduğu kanıtlanırsa genelde alınmaz. Temel ihtiyaç eşyaları da çoğunlukla haczedilemez 🏠
Panik yapma. Süreci bilmek insanı güçlü kılar 💪 Haklarını öğren, mümkünse bir avukata danış. Kontrol sende olsun.
Cevap
6Cevap
Sana ait olmayan eşyaları alamazlar eğer kanıt gösterirsen. Zaten temel ihtiyaç malzemelerine dokunmazlar.
Temel ihtiyaç dışında evde olan her şeyi alabilirler Eger ev sizin üzerinize ise
Kira ailemin üstüne
Kira da mı kalıyorsun ev sahibine bilgi vermelisin eğer ona ait ise alamazlar
Ailem ile kalıyorum
Aile evi ise alabilirler de chatgpt ya da avukata sormak gerekli
Eşyaların faturayla ispatlanması lazım birde borç miktarı önemli tabi. Toplam borç ne kadar peki?
kanunda yok alamazlarrr
istersen uygulamada para kazana bilirsin
Eve haciz kalktı
Onlar öyle söylemiyorlar
Onları boş vr
Yarın geleceklerini söylediler
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?