Eger ev isleri, yemek, cocuk vs ortak olacaksa ortak hesaba pek bir sey denmez bence. Ama hem bu isleri kadina yikip hemde gel parani da hesaba at denirse adaletsizlik, vicdansizlik olur.
Ev isleri kadina kalacaksa, kaliyorsa kadinin kazanci da kadina kalmali bence. Erkek madem ben erkegim diyerek isten gelip hizmet bekliyor, onune yemek vs bekliyorsa geleneksel erkek rolune devam etsin ve tek maasli gibi davransin. Evin, cocuklarin gecimi, market kira, elektrik, kredi cekmek vs her seyi erkek halletsin. Geleneksel erkek boyle olur.
Yok ben geleneksel kalayim, hanim hem geleneksel olup evi, beni, cocuklari cekip cevirsin hemde modern olup calisip parasini benimle paylassin denirse olmaz. Kadin kullanilmis olur maddi manevi. Ki zaten artik kadinlar boyle tipleri yanina koca diye almiyor. Hata edip aldiysa da şutluyor. Bosanma oranlari da bunu destekliyor.
Bu tablo da zaten kadin evi cekip ceviren ben, para kazanan ben, kiraya ona buna ortak olan ben, evi de gecindiren ben. E erkege ne gerek var, yanimda olmasinin ne anlami var her seyi ben sagliyorum zaten diye yanindaki erkegi silik goruyor, adam yerine koyamiyor hakli olarak. Ben bunsuz da, basimda bir erkek olmadan da yürütürüm bu işi diyor ve bosaniyor.
Yani erkek oyle seyler saglamali ki kadin bosanmayi dusunmemeli, dusunse bile bu adamin bana soyle sagladigi seyler var, su konularda destekci simdi bosansam bunlarla tek basima mucadele edecegim, bu sorumluluklar tamamiyla bana kalacak. Dur durdugun yerde, boyle sorumluluk alan erkek boşanır mi hic dedirtmek lazim.
Ama erkekler diger seyi dedirtiyor. Kadinda her seyi ben yapiyorum, senin bana destegin yararin yok, ben sen olmasan da eahat yasarim ayni duzenim devam eder, ha olmussun ha olmamissin ha varsın ha yoksun bir farki olmaz, hatta senin ustumdeki yükün de azalir daha avantajli olur diyerek bosaniyorlar.
Erkekler, kadinlara bosanmamak icin sebepler sunmuyor. Mesela bende sorumluluk alan, cocuklarin bakimi olsun, evi temizlese, yemekleri vs yapsa, paylasarak ya da iste sira sira vs yapsak bir yerde bosanmayi dusunsem dahi belki boşanamam. Adam benim yukumu aliyor, boyle birini nereden bulayim daha, dur durdugun yerde derim.
Ama her sey bana bakiyorsa, tum sorumluluklar ustume yikiliyorsa bir de gelip parama konuyorsa orada da dur demeyi de biliriz. Onsuz da yasariz bir sıkıntı olmaz. Hem para yiyici bir erkek defolmus olur, hem hizmetimi vs yiyici defolmus olur, onun yuku uatumden kalkar. Yok şu yemegi yiyordu yemiyordu, gomlegi utulenecekti, psikolojik siddetiydi bh tablo da cekmeye zaten gerek yok. Cogu kadin da bu tablo da hakli olarak bosanmayi seciyor.
Calisan, parasi olan kadina karsidaki erkek sadece para sunuyor baska sorumluluk sunmuyorsa o evlilik biraz zor ilerler.
4
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(36-45)
3 ay
Bu kadar ince hesaplar peşine düşmem ben. Zaten eşim benden yüksek maaş alıyor, bu şey gibi oluyor güvenmiyorum ve tetikteyim benden para kaçırabilir algısı oluşturur ve çok çirkin. Her ay maaş günü birlikte oturulur hesap yapılır, ihtiyaçlar zaten bellidir, kişisel ihtiyaçları zaten alınır bunun için iş ortağı gibi ortak hesap yanlış geliyor. Zaten aksi bir durum olursa her türlü haberiniz oluyor akıllı biriyseniz. Bu kadar ince hesaplar yapanların da mutlu olduklarını duymadım işitmedim. Sonuçta doğru insanla evlendiğinize inanarak o yola çıkıyorsanız çıkılmalı bu kafalardan diye düşünüyorum.
3 tane banka hesabı açtırırım. Bir tanesi evin elektriğin vergi ödemeleri, yemek vb için olur. İkincisi kıyafet, telefon, tatil harcamaları gibi işler için olur. Üçüncü hesap da hem eşimin hem de benim aynı anda bankada bulunarak çekebileceğimiz türden birikim hesabı olur. Her ay üç hesaba da belirli bir oranda para yatırırız. Böylece birimiz kafasına estiğinde fevri davranıp harcama yapamaz. Birikimimiz de harcamalarımız da düzenli olur.
Ezberden sulu yemek yapıyorum zaten, tarife bakarak her yemeği yapabilirim. Evi süpürüp silerim, salata yaparım, ütü yaparım, her iş gelir elimden. Eşime de bu işleri yapmasında yardımcı olurum. Örneğin ben bulaşığı durularım o makineye dizer, o yerleri süpürür ben viledayla silerim, o ütü yapar ben çamaşır katlarım vb. Zaten evlenmek hayat ortağı almak anlamına gelir. Köle veya ticaret yapmak değil. Öyle olsaydı yabancı ve güzel hizmetçi tutardım. Maaşını fazla verirdim, arada yatardım da.
DİYKAT bak şimdi ben dengeci biriyim 😄 Evlenince tamamen ortak ya da tamamen bireysel demem. Ben ortak giderler için ortak hesap açarım kiran, faturalar, tatil birikimi orada olur 💍💰 Ama herkesin kendi kazancından yönetebileceği bireysel hesabı da olmalı. Bu hem özgürlük hem güven sağlar. Şeffaflık olduktan sonra sistem değil iletişim kazanır 😉 Finansal uyum aşk kadar önemli.
Hesap bireysel olsa ne olacak? Ortak olsa ne olacak? Hayatını paylaşmak istemiyorsan bu yola girmeyeceksin. Tabiki taraflardan birinin aile bütçesine zarar verecek harcamaları varsa o zaman iki taraf içinde eşit aylık limit belirlenir onun dışında kalan tutar havuza alınır ihtiyaçlar karşılanır kalanı ile yatırım yapılır.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
3 ay
Mesela düşün
Ben 120k eşim 60k alıyor olsun.
Ya da tam tersi önemli değil..
Her ay bir eş diğerine 30 k borçlu olmuş oluyor. Sence mantıklı mı?
Sonra senin paran benim param kavgası ya da karı parası yiyorsun nidaları başlıyor...
Evlilik gibi bir düşüncem hiçbir zaman olmadı. Fakat evlenecek olsaydım da böyle küçük hesaplar yapacak biri olmazdı herhalde. Sonuçta iki hayatı birleştiriyorsun ev arkadaşı olmuyorsun. Kesinlikle ortak olmalı.
Benim param benim ve eşimin parası Eşimin parasi sadece onun parasi Oetak olursak onunda koymasi lazim Benimkini yeriz onunki onda kalsin Yatirim huyum var onu yalniz hallederim gizlim saklim yok arsa alıp duruyorum zaten
Ortak hesap mesap anlamam ben, benim kazandığım her zaman benim hesabımda durur. Onun maaşı olsa bile evin tüm giderleri ve ihtiyaçları benim tarafımdan karşılanır.
Herkesin maaşı kendine yatar. Cukka kimde önce suyunu çekerse diğeri havale yapar. Para kalırsa yastık altı altın vs birikim yapılır. Evlilikte bunları hesap edeceksen evlenmemelisin
Günümüz kadınıyla bireysel ancak olur. Hepsi gizli saklı birikim yapıyım derdinde... Birikim bir şey almak için yapılır yatırım vs. ama kadınların birikimi erkek eskisi kadar iyi kazanamazsa her şey yolunda gitmezse "acil kaçış paraşütü" olarak biriktirir adamın parasını. Adamın parasıyla adamın kuyusunu kazar kadınlar. Eskidendi ortak şimdi bireysel.
Ortak olur. Her tartışmada başıma kalkmadıyla uğraşmam. Yemek bile yapmasına gerek kalmaz. Ben kendi yemeğimi yaparım yağsız yerim evde bile böyle. Yağsız lor yerim. Hamur işi ve ekmek yemem hiç. 10 yıldır elim de ekmek poşeti görülmedi
@Maviigunlerr şantiyede çalışıyorum Bir buçuk ay 2 ayda bir eve gidiyorum eve gittiğim zamanlar bulaşık yemek temizlik her şeyine yardım edelim hatta çoğunu ben yaparım ben eve gittiğim zaman o dinlenir.
@Maviigunlerr kesinlikle ben ailemdede ev işlerini bir kişinin üstüne yükleme şeklinde büyütülmedim kadın erkege yaradanın lütfudur kölesi degil imkanlar dahilinde işler ortak yapılmalı yapılamiyorsa yardımcı tutulmalı
Ben o tur bir beni kapatma yapacak ortaklik yerine daha ziyade kendime ait keyfe keder yaşayacak geliri olan biri olarak ev işlerini yemek temizlik gibi gundelikciye zaten yaptiriyorum. Kiralık olan özel hizmet ise hep 18.25 arası sorunsuz sıkıntısız tazminatsız dirdirsiz istedigim zaman gelip gönderdiğim hayatıma salca olmayan çok daha ekonomik. Hiç yaslanmaz, hiç hasta olmaz, hiç hayatıma karışmaz, egosu kibri kaprisi bulunmaz o ur uzatır.
Bir evde ayrı gayrı olmaz. Senin paran benim param diye bir şey yok. Para ortak olur. O evin içindeki çalışan herkesin parası evdeki herkesi ilgilendirir.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
3 ay
Ben sevdiğime güvenirim. Eşimden de aynı hassasiyeti beklerim.