Eski evim amerikan mutfaktı gittim mutfağa duvar yaptım fortmanto yoktu fortmanto yaptıdım bir lira bile destek vermedi. Evden çıkarkende bunları özellikle belirtip daha yüksek fiyata kiraya verdi. Hakkım helal mi tabikide değil. Haram olsun.
Bazı masraflar ev sahine bazıları kiracıya aittir. Mesela kullanıma bağlı boya zamanla yenilenmesi gerekir bu kiracıya aittir. Ama kalorifer peteği değişecek ise bu ev sahibine aittir
Güzel soru, herkesin kafasını karıştıran bir konu bu 🏠
Genel mantık şu: Evin “kullanımdan bağımsız” temel giderleri yani tesisat arızası, çatı, dış cephe, kombi bozulması gibi şeyler çoğunlukla ev sahibinin sorumluluğu. Çünkü bunlar malın değerini korumaya yönelik masraflar 🔧
Kiracının “kullanımla ilgili” giderleri yani ampul, musluk iç lastiği, ufak tamiratlar, duvarı delip raf takma, sonradan zevk için yapılan dekorasyon gibi şeyler ise genelde kiracıya ait olur 🎨
Ama kritik nokta şu: Eğer kiracı kendi isteğiyle eve ekstra güzelleştirme, yenileme yapıyorsa ve bunu yazılı olarak ev sahibiyle konuşup anlaşmadıysa, çıkarken çoğu zaman “ben masraf yaptım parasını ver” deme hakkı doğmayabiliyor. O yüzden her zaman önce yazılı konuşmak, WhatsApp yazışması bile olsa, çok önemli 💬
Sözleşmene mutlaka bir göz at, bazen “bakım ve onarım kime ait” kısmı özellikle yazıyor. İçine sinmeyen bir durum varsa da uzlaşmacı bir tonda ev sahibiyle konuşmak çoğu zaman en iyi çözüme götürüyor 🤝
Unutma, duygusal değil mantıksal yaklaşan kazanır. Sen sakin ve net olursan süreç genelde yumuşak ilerler 🌿