Asgari ücret 28 bin 75 tl oldu kiram 10 bin şu anda, Nisan'da artış olacak. Üç tane çeyrek alamıyorsunuz şu anda asgari ücretle. Ben 2016'da sekiz tane çeyrek alıyordum bir aylık maaşımla. Neden bize rahat yaşamayı layık görmüyorlar?
Oysa asgari ücreti çalışmaya alışması için yeni işe başlayanlara verirlermiş galiba başka ülkelerde. Gerçekten ülkenin hali bitik durumda insanların yüzü gülmüyor geçim sıkıntısı maddi sıkıntılar almış başını gidiyor. Öyle deyince trafik tıklım tıklım araba doluymuş bilmem ne insanların arabası da mı olmasın.
Asgari ücreti belirleyenler bize verdikleri maaşı çocuklarına harçlık diye veriyor. Ne olacak insanlarımızın hali düşünüyorum. Gençlerin saçlarına ak düşmüş bu yaşta. Bir evde üç kişi çalışsa bile ucu ucuna anca yetişiyor. Durum vahim.
7 ayHiç bir siyasi lider halka refah bir hayat sunamaz. Asgari ücret vasıfsız personel yani mesleğe yeni başlayan personel maaşı. Ben üç harfli marketlerin ikisinde çalıştım, üçüncüsünde çalışmaya devam ediyorum. Halk a enflasyonu bu marketler yapıyor izlenimi verildi. Devleti yönetenler hatalarını asla kabul etmiyor. Bu marketler kar amacı güden kuruluş arkadaşlar. Bu adamların kaç bin tane çalışanları, şube açtıkları dükkanların kiraları, faturaları, satabilmek için tekrardan aynı ürünleri alması, kısaca giderleri var. Adam tabiki de ticaretini sürdürebilmek için fiyatlara zam yapacak. Çünkü bu bir kısır döngü. Mevcut enflasyonun sebebi arz talep dengesinin sağlanamaması. Bugün Japonya nın para birimi dünyanın değersiz para birimlerinden birisi ama Japonya'da alım gücü yüksek çünkü Japonya önce halkın ihtiyaçlarını karşılamak için temel barınma ihtiyaçlarını üretip, ihracatını sınırlı yapıyor. İç piyasada talep edilen ürünü ya da hizmeti fazlası ile iç piyasaya sunuyor ki halkın seçenekleri çok olsun. Seçenekler çoğalınca sektörlerde üretenler ya da hizmet verenler para kazanabilmek için ürünleri iç piyasaya ucuz fiyatla sunmak zorunda. Devletin çok ince bir matematik hesaplaması ile şirketlere ayda iç piyasaya bu kadar mal sunma zorunluluğu getirmesi gerekli. İhracat içinse bu şirketlere ihracat yapabilmeleri için maddi destek sağlamalı ki adamlar oluşan kur artışı farkını yaptığı ihracat tan kazanıp sattığı ithal ürün veya ham madde ye erişip iç piyasada tekrar ticaret yapabilsin.
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
7 ay20 küsür yıldır ülkeyi bu hale getirenlere oy veriyorlar. Bu para geçinmeyi bırakalım sadece olsa olsa sade bir vatandaşın çerez parası olur. Birikim parası olur, kenara köşeye atacağı harcamadığı bir miktarı olur. 28 bin lira ancak ona yarar. Geçinme parası değil bu. 15-20 yaşındasındır, kütüphanede kitapçıda okul harçlığı çıkarıyorsundur yarım gün çalışarak. Onun parası olur bu. Maaş bile değil. Al bunu, sevdiğin hoşuna giden şeyleri alırsın dediğimiz para var ya.. O sadece bu. Ve bununla insanlar geçinmeye çalışıyor. Bu akıl almaz bir şey. Ben ekonomi mezunuyum. Ülke ekonomisinin ve kalkınmasının derslerini aldık biz. Kriz anlarında uygulanması gereken yöntemlerin sınavlarına girdik biz. Ülkeyi o bataklıktan çıkartmak için ekonomik planlar, projeler ve finansal kaynakları düzenledik biz. Şu hale bak şimdi. Ülkeyi yönetmiyorlar ki. Daha beter hale nasıl getiririz, onun planını yapıyorlar resmen. Hepsi vatana ihanetten tutuklanmalıdır baştakilerin. yapılmaması gereken her şeyi yaptılar. Tarımı, hayvancılığı bitirdiler. Bu ülkenin yüzde 70 i hizmet sektöründe. Akıl alır gibi değil. Hizmet sektörü mü paraya değer kazandıracak? Kim üretecek, ne satacak da paramız değer kazanacak. Bütün teknolojik fırsatları kaçırdılar. Yalanlar üstüne yalanlarla insanları kandırdılar. Bu suçtur. Bu gaflettir. Bu ihanettir. Bir günde gelmedi ülke bu noktaya. İyiye gitmesi gereken hiç bir şey iyiye gitmedi hiç. Her şeyi batırdılar. İnsanlar sefalet içinde şimdi. Tuzu kuru olanlar hemen karşı çıkacaktır bana. Ama sonunuz geliyor kardeşim. Türk milletine hesap vereceksiniz. Bir gençliği yok ettiniz. Bunun bedelini size çok ağır ödeteceğiz biz.
00 Yorumla
7 ayAsgari ücretle çalışanlar razı olduğu sürece fiyat değişmez, tüm sendikalar toplansa 2-3 gün işe çıkmama kararı alınsa, sektörde gelecek zararı kimse karşılayamaz ücret değişikliğine gidilir. Yarın mazot 500 olsa kim sesini çıkaracak? Avrupada mazota iki cent zam geldi diye millet sokağa döküldü zam geri çekildi. Bizim millet bıkmış usanmış o yüzden ağam ne derse o kafasında artık.
11 Yorumla- 7 ay
Size katılıyorum çünkü çocuğuna oyuncak alamayanlar çocuğuna gemi alanlara oy veriyorsa fakirlik bence bir seçim ama işte tuzu kurunun yanında yaş ta yanıyor
- Para & Ekonomi konusunda 1,1b cevap paylaştı.
7 ayGeçim olacağını zannetmiyorum yani ev kiraları göz ardı edilmiş en azından bir ev kiralarının baz alındığı ığı düşünülürse yani kiranın minimum iki katından fazla verilmesi daha sağlıklı olurdu evde tek kişi çalışıp hem çocukların okuması hem giderler hem masraflar bunlar hesap edince yani adam ne yapsın ya da kişiler neden yuva kursu bu piyasada bu ülkede
02 Yorumla- 7 ay
ya da kiralara da bir el atılsa belli bir yerden sonra artırmak yasak olsa
- 7 ay
Yasak sanmam da denetim vb yok serbest bir piyasa ama çok serbest
Yapay Zeka Cevapladı
Deniz selam 💙
Yazdıkların o kadar gerçek ki okurken içim sıkıştı diyebilirim. Haklısın, 2016 ile bugün arasında uçurum var. Çeyrek altın hesabın da gayet yerinde çünkü alım gücü tam olarak böyle eriyor zaten 💸
Şu anki tabloyu tek cümle özetliyor bence: Problem sen değilsin sistem. Asgari ücretin mantığı başka ülkelerde gerçekten “geçici, başlangıç seviyesi” ama bizde “hayat standardı” gibi dayatılıyor. Bu da insanın hem psikolojisini hem motivasyonunu bitiriyor. Kış da üstüne gelince doğalgaz, elektrik, mont, bot derken her şey daha da ağırlaşıyor ❄️
Buradan sonrası için sana iki şey söyleyebilirim.
Birincisi duygun çok normal yalnız değilsin milyonlar aynı tabloyu yaşıyor bu utanılacak bir durum değil. İkincisi elimizdeki tek gerçek güç bireysel plan ve hareket alanımız. Tüm sistem bozukken “ben ne yapabilirim” demek haksızlık gibi geliyor ama maalesef şu an kontrol edebildiğimiz tek yer orası.
Eğer istersen bir sonraki mesajında bana kabaca
kira 10 bin dışında
fatura + market + ulaşım + kredi / borç
ve gelir kalemlerini yaz.
Ben de sana bu şartlarda nasıl daha kontrollü gidebileceğini ve orta vadede nefes alma planı çıkarayım. Tamamen senin durumuna özel bakarız 📊
Şunu unutma lütfen:
Bugün yaşadığın sıkışmışlık senin kapasiteni, zekanı, değerini göstermiyor. Sadece içinde bulunduğun ekonomik dönemi gösteriyor. Adım adım da olsa planlı giden hep bir tık öne geçiyor. Küçük de olsa her iyileşme uzun vadede çok şeyi değiştirir 💪✨00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
20Cevap
- Para & Ekonomi konusunda 525 cevap paylaştı.
7 ayAsgari ücret asgari Nitelikli insan tipinin maaşıdır niteliğini yükselt bebeğim maaşım az diye bağıracağına bu ülkede kendi işini yapıp 300 bin lira 500 bin lira kazanan insanları görüyorum başkasının yanında çalışmaya devam ettiğin sürece asgari niteliklisin kendi işini yap yavrum O zaman seni tutan mı var Madem çok kazanmak istiyorsun
014 Yorumla- 7 ay
Çok kazanmak değil insan gibi yaşamak istiyoruz öyle atıp tutması kolay sizin belli ki arkanızda bir güvenceniz var. Çünkü öyle olmasa böyle kolay konuşamaz sın en azından destek olabilirsin.
- 7 ay
Bebeğim senin boş ve ucuz beynine bir şey anlatacak değilim Senin gibi çöp yaratıkları aydınlatma gibi bir vazifem yok benim sadece sana şunu söylerim insan gibi yaşamak istiyorsan insan gibi eğitim alacaksın bu ülkeyi Beğenmiyorsan bu ülkeyi yetersiz buluyorsan kıçını kaldıracaksın yeterli bulduğun ülkeye gideceksin köpek gibi havlayarak Huzura ulaşamazsın emi çocuğum
- 7 ay
İsminden belli ki diplomalı sın ama insanlık diplomasını geçememişsin empati yoksunu pislik şirret
- 7 ay
Ağza bak ağza kanalizasyon çukuru Hadi çocuğum Hadi asgari nitelikli yaratık hadi
- 7 ay
Memeni yerim bak senin
- 7 ay
Sen köpege de kurban ol defol şimdi sorumun etrafından senin gibi kendini begenmiş tuvalet fırçasına soru sormadım
- 7 ay
Adını sormamistim halbuki
- 7 ay
Zengin nitelikli ama empati yoksunu kibirli yaratık bu ülke senin gibi empati yoksunu gereksiz oksijen israfı yaratıklar yüzünden bu halde anlıyor musun çocuk
- 7 ay
Memnun olamadım ben genelde empati duygusu olan insanlarla muhatap olurum senin gibi baba parasıyla hava basan gereksiz vasıflarla değil
- 7 ay
Dedi çöp ruhlu asgari nitelikli xürtük
- 7 ay
Bak deminden beri alttan aldım Beni zorlama Anayı Babayı karıştırırsan senin kanını s****** bak beni zorlama sütü bozuk dedirtme kendine Anayı Babayı karıştırmadan cümle kur s*****
- 7 ay
Ben insan gibi soru sordum herkes insan gibi yazarken sen neden beni bizi küçümsüyorsun madem bu kadar gururlu ve düzgünsün neden bir tane düzgün cevabın yok pislik asıl ben senin kanını skrm şeref yoksunu defolabşlirsin şimdi
- 7 ay
Ben sana ilk cümlemde hakaret etmedim Ben sana ilk cümlemde küfür etmedim Sadece seni eleştirdim maaşın az olduğunu söyleyeceğine niteliğini yükselt dedim Bunun Tuhaf olan tarafı nedir sütü bozuk a**** Madem eleştiriyi kabul edemiyorsun Sen de bu ülkeyi eleştirmeyeceksin ülkeyi yönetenlere eleştirmeyeceksin madem bu ülkede bir şeyler eksik defol git Türkiye'den seni tutan mı var kalt*ak. Hem eğitimin yok Hem bu ülkeden gidecek g**** yok Sadece eleştiriyorsun sadece köpek gibi havlıyorsun angut sürüsü
- 5 ay
@DiplomalıHavuç ben yabanci ulkede yasiyorum. maalesef. bizim universitelerin diplomatic gecmiyor. iki uc yillik denklik okullarindan believe almak gerekiyor. okula giderken. 3 yil yatacak yer. yiyecek ulasim lazim eger baba parasi yoksa. 3 yil el altindan. Kacak calisip ihtiyaclari gidermek gerekiyor. yani 3 yil kendi bolumuyle ilgili is bulamiyorlar. cok zor. yurtdisi? goruldugu gibi kolay degil. sen hangi uni. bolumundensin?
Ben tek başımayım ama o parayı alsam asla geçinemem, tamam şükredelim ama gerçekler var, o para bazı aylar kart ödemelerime bile yetmez, ben 2026 da enflasyon ile beraber maaş 100 ü bulur, evlensem geçinir miyim düşünüyorum, ülkede mesele miktar değil alım gücü
03 Yorumla- 7 ay
Asgari ücretliyi süründürmek için herkes el ele maşallah markete giriyorsun maaş artmadan fiyatlar artıyor evlenmek çoğu için hayal
- 7 ay
Bilgilenirsen güçlenirsin, kendi çözümüne odaklanırsın, patronları zengin etmek için çalışmasınlar, tamam bizimki de ülkenin 1 numara zengini ama bizim para derdimiz yok. bizde kesintiler çok ve patron brüt ödüyor, tek sorun o, ama ben hala işim garanti deyip durmam, sürekli kendimi geliştirmeye çalışırım, asgari ücret komedi, ama karaktersizlik patronlarda, devlet en az bunu ödersin diyor, adamlar cimri vermiyorlar
Asgari ücretliler için hele büyük sehirse zor benim yaşadığim yerde saat 12 kalk aksam 12 de yat yapıyorum para kazandım artık daha paraya ihtiyacım oldugunu sanmıyorum yasadıgım sehirde oyle kalabalık değil ama güzel dogdugum yer İstanbul falan filan olsa belki benimde daglarımı yer diye dusunuyorum neyse
00 YorumlaAçık konuşmak gerekirse sorun asgari ücrette değil, ahlâksız halk ve esnaflardan kaynaklı. Asgariye zam gelir gelmez daha uygulanmadan 3 isimli marketler öncelikle ve diğer kanı bozuk esnaflar zam yapar, ayların ortasında yine zam yapar, devlet doğalgaza, ona buna zam yapar. Asgariye gelince %27 oranıyla zam yapar.
Gelirim olduğu için karışmıyorum, oy verenler düşünsün hak ediyoruz çünkü.00 Yorumla
7 ayAsgari ücretin önemi yok önemli olan güllüyü öldürenlerin içinde yorunu da var mıydı. Bide hangi zengin ne kullanıp kimle sevişti.
Asgari ücret bu topluma fazla bile 20 bin yeterliydi bence. Hatta evi olup asgari ücret kazanandan ek vergi alınmalı. Böyle malın evi olmamalı01 Yorumla- 7 ay
Haberler de bir kere asgari ücretli konuşulmadı bir tane fakirin evini gösterip durum bu demediler. Kendi maaşları bir gecede artarken bizimkini aylarca konuşurlar dilenciye sadaka verir gibi birde utanmadan halkımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü tuttuk derler bazılarının tuzu kuru olan bizim gibi insanlara oluyor
7 ayŞu ekonomiye iyi diyen ya da asgari ücretten memnun olan varsa zaten gitsin akıl hastanesinde yatsın. Türk olmaktan gurur duyuyorum ama fırsatçı Türk halkından, hükümetten nefret ediyorum ve tiksiniyorum.
11 Yorumla- 7 ay
Tonla vergi kesiliyor ama bize düşen yine çay kaşığı ölçüsü
7 aySanmıyorum. İnsanlar tuhaflar. Hala memnun olan insanlar var utanç verici.
Arabesk kültürü var bizde, hep soğan ekmek de yeriz kafası var genelde bazı insanlarda. O yüzden Türkiye bu halde
02 Yorumla- 7 ay
Öyle bir komşum var soğan ekmek yeriz bazılarını yedirmeyiz diyen onunla irtibatı kestim
- 7 ay
Amaaan, cahillerden uzak sevdiğin şeye yakın olacaksın ben onu öğrendim
bu hukümet sadece kendine kazandırdığı için tüm aile soyunu zengin ettiği için halk böyle açlık çeker sadece hakkım haram zıkkım olsun
11 Yorumla- 7 ay
Ne öldürür ne güldürür hesabı
Gizli Üye(30-35)7 ayAlım gücü yerlerde ki artış oran olarak güzel olsa da yine açlık sınırının altında kaldı. Önceden herkes birikim bile yapabiliyorken şu an borcu olmadan yaşayabilen sayısı çok az. Tamam şükredicez ama biraz insaf biraz vicdan artık.
03 Yorumla- 7 ay
Şükrediyoruz elbette ama bir noktadan sonra gerçek manada yeterlilik olmalı en azından her aile de mutlu çocuklar yetişsin. Para mutluluk getirmez diyen kafalar anlamıyor hiç parası olmayıp mutlu olanı gören oldu mu gerçekten.
Cevap sahibi7 ayHiç öyle bişey yok hadi evinde yemek pişmesin, elektriğin suyun olmasın ya da en basiti çocuğunun istediği şeyi alama eline baksın çocuğun da mutlu ol parayla mutluluk olmaz diyenleri gerçekten anlamam külliyen yalan
- 7 ay
Zenginlerin uydurduğu bir söz bu inan ki parayla saadet te olur her şey olur.
Gizli Üye(25-29)7 ay3 ay markette calısırken bile 29 alıyordum ben dayanamadım cıktım asgari ücretle sürünmemek icin kpss calısıyorum yoksa ki cok kötü hayat bekliyor beni
01 Yorumla- 7 ay
Benim de kız kardeşim hem okuyor hem çalışıyor sırf bu yüzden erteledi okulu da çünkü ailemin durumu ortada Allah bu milleti bu duruma koyanları asgari ücrete muhtaç etsin
- Para & Ekonomi konusunda 1,2b cevap paylaştı.
7 ayAllah'tan Kiran Çok uygun İstanbul 'da böyle bir kira bulmak çok zor
04 Yorumla- 7 ay
Antalya da yaşıyorum ev sahibim anlayışlı Allah tan yoksa geçinmek çok zor
- 7 ay
Yalnız yaşayan birisi misin
- 7 ay
Ailecek yaşıyoruz ablamın engelli maaşı var bir tane asgari ücret geliyor eve geçen ay kiranın 2 binini veremedik
- 7 ay
Durum o kadar sıkıntılı diyorsun yani
Gizli Üye(30-35)7 ayYakında büyük şehirlerde ev kiralama devri bitecek ve oda kiralama devri başlayacak. İstanbul'da zaten bu uzun zaman önce başladı.
01 Yorumla- 7 ay
Ülkenin gidişat korkunç bir hal alıyor cidden
7 ayşu an 50 bin tl ile bile geçinemezsin ülke zaten felakete gidiyor gittikce gençler olarak mutsuzuz hep umudumuz yok geleceğimizi umutlarımızı çaldılar zaten
02 Yorumla- 7 ay
En çokta gençlere üzülüyorum daha hayatın baharında maddi sorunlarla cebelleşiyorlar çiçek gibi gençlerimizin yüzü gülmüyor gerçekten Allah sonumuzu hayretsin
- 7 ay
gençliğimiz bitti artık nefes alıp veriyoruz buna da yaşamak denir mi bilmiyorum Allah büyüktür hayırlısı
Para & Ekonomi konusunda 341 cevap paylaştı. Bence iyi benim asgari ücretli işim olsa daha ne isterdim ki
00 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 1b cevap paylaştı.
7 ayŞimdi az desem hain yazacak insanlar var burada yorum yapmamayı tercih ediyoruma
00 Yorumla
7 aybugün kurye işi için 70 yaşında bi amca geldi söyleyeceklerim bu kadar
00 Yorumla
7 ay13 bin köşeye atıyorum. Gayet yeterli elhamdülillah
00 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 748 cevap paylaştı.
s 7 ayGeçinilecek gibi değil hele ev kiraysa çok zor
14 Yorumla- 7 ay
İnsanların yüzüne yansımış gerçekten maddi sıkıntı
- 7 ay
Evet sokakta anlaşılıyor maalesef. Pazar yerine yakın çalışıyorum daha hiç dolu dolu alışveriş yapan görmedim. Çok üzülüyorum ama elden de bi şey gelmiyor yani elimizden gelen yardımı yapıyoruz ama yeterli olmuyor
- 7 ay
Değil mi ama önce millet pazar arabasını doldururdu şimdi iki üç poşetle dönüyor oda temel ihtiyaçlar
- 7 ay
maalesef öyle ama kimin umrunda işte
- Para & Ekonomi konusunda 2,3b cevap paylaştı.
7 ayVar akepeli seçmenler. Onlara çok bile.
02 Yorumla- 7 ay
Akp ye bir kere bile oy vermedim bu yüzden içim rahat ama olsa ne hepimiz yanıyoruz başkasının hatası yüzünden
- 7 ay
Anlamıyorlar işte. Onlar için amariga bizi gısganıyoooo
7 ayvardır mutlu bir azınlık.
00 Yorumla
7 ayEh işte idare eder
00 Yorumla
7 ayAllah kolaylık versin
00 Yorumla
7 ayBenim sorumluluğum yok bana yeter
01 Yorumla- 7 ay
@tinkerbelll07 bunlar yüzünden düzelmiyor işte ülke yeter diyor hala inşaallah kirada yaşar ve yetinemezsin ağlarsın
Gizli Üye(25-29)7 ayfazla bile 25 yeterdi
00 Yorumla
7 ayGünde 1000 lira harcasan yeter
00 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 2,6b cevap paylaştı.
7 ayHarca harca bitmez.
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler