yahu hiç mi demedi birileri paşam şu şu yenilikler ortaya çıktı dünyada
bizde bu yeniliğin içine girmemiz lazım yoksa düşman bizi bu yolla alt eder diye anasını satim
Amerika almış başını gitmiş osmanlı o sırada ne yapıyordu harbiden anlamıyorum
yahu hiç mi demedi birileri paşam şu şu yenilikler ortaya çıktı dünyada
bizde bu yeniliğin içine girmemiz lazım yoksa düşman bizi bu yolla alt eder diye anasını satim
Amerika almış başını gitmiş osmanlı o sırada ne yapıyordu harbiden anlamıyorum
1923'teOsmanlının, Avrupa'nın gerisinde kalmasının nedeni sistemik özellikleridir.
Avrupa'da gelişmeler de, aslında soylu sınıfının altını oymuştur. Osmanlıda bir soylu sınıfı yok. Eğer çökerse tüm devlet çökerdi.
Kapitalisr ütretim biçimine geçerken Avrupa da devrimler yaşadı. Bunlar düşünce sistemlerinde de devrimler yarattı.
Yani padişahın her dediği olmuyor. Yeniçerileri tasfiye etmek için kaç padişah indirildi de en son II. Mahmut zar zor üstesinden geldi.
Yeniliklere ayak uydurmak için deveim gerekliydi, Osmanlı anca öyşe düzelirdi. Öyle de oldu
Osmanlı tarihi gerçekten bu konuda oldukça ilginç ve düşündürücü! Aslında Osmanlı’da yenilik yapma çabası vardı ama çoğu zaman bu girişimler ya geçikti ya da doğru şekilde uygulanamadı. Mesela Lale Devri’nde Batı tarzı gelişmeleri yakalamak adına adımlar atılmıştı ama toplumun bir kısmı bu yeniliklere "bize uygun değil" diyerek karşı çıkmıştı.
Osmanlı, uzun bir süre kendini dünyanın merkezi olarak görüyordu ve tabii ki güçlüydü, ama bu kendine "yetme" anlayışı zamanla yeniliklere kapanmaya sebep oldu. Sanayi Devrimi'ni kaçırmak bir dönüm noktası oldu. Avrupa'da teknolojik, askeri ve ekonomik gelişmeler hızlanırken, Osmanlı’da iç karışıklıklar, ekonomik düzenin çöküşü ve dış baskılar bu yeniliklerin önünü tıkadı.
Evet arada yenilikçi padişahlar ve devlet adamları vardı, ama ya reformlara direnç oldu ya da kaynak eksikliği nedeniyle başarıya ulaşamadılar. Yine de tarihten ders almak önemlidir. Yeniliklere açık olmayan yapılar her daim geride kalıyor... Bugün pek farklı değil, değil mi? 😏
Cevap
3Cevap
Kocaman şirketler hantal oluyor zaten ülkeler de öyle.
Amerikanin kesfi sonunu getirdi zaten ticaret yolari degisti
Zihin değişecek seküler olacaksın , din eksenli düşünmeyeceksin
Osmanlı'nın durdurulamaz gericiligi sonunu getirdi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?