Kira 10 bin veriyorum.
Trol falan değil.
Ya gerçekten anlamıyorum ben bu milleti.
Benim çevremdekiler mi böyle bilmiyorum!
1 senedir evliyim. 26 yaşındayım. Eşim asgari ücret alıyor kiradayız ve maddi olarak çocuk sahibi olmaya hazır değiliz.
Buna rağmen herkes sürekli “Çocuk yok mu?” Bi tane olsun deyip duruyolar. Özellikle annem şimdi olmazsa hiç olmaz diyor öbür yandan, Kayınvalidem de “Ben bakarım, bir tane yapın” diye ısrar ediyor. Bu sürekli baskılar yüzünden insanlardan uzaklaştım ve artık çocuk soran herkesten kaçıyorum. Kimseyle görüşmüyorum evimede kimseyi kabul etmiyorum
Sizce çocuk yapmamak ayıp mı?
Senin derdini anlamayan, sıkıntını çekmeyen, en önemlisi sen olmayan birilerinin sana sunduğu fikirleri aklına alıp bunu kafaya takman bile kendine yaptığın büyük bir zorluk canım. Ama kafaya takılmayacak gibi de değil hani. Yani millete gıcık oluyor. Onlara neyse. Bakacak olan sensin, büyütecek olan sensin. Ama ne hikmetse "yap, yap, yap". Bekar olursun, "ne zaman evleniyorsun" derler. Evlenirsin, "çocuk ne zaman" derler. Yaparsın... Altını bezlemekten tut yedirdiğin yemeğe kadar karışırlar. "Eee ikinci ne zaman" derler, birincinin yüküne daha katlanamadığını bildikleri halde. İnsanlar derler de derler.
Hazır değilseniz yapmanız daha iyi, hem maddi hem manevi olarak hazır olunca yapmanız daha doğru olur çünkü başkalarının dediği değil senin ne hissetiğin ve maddi durumunun da olması önemli bence çünkü maddi olarak ve manevi olarak hazır değilsen sonra maddi olarak çocuğa yazık oluyor hem sonra belki manevi olarak hazır değilsen pişman olabilirsin ondan maddi olarak hasırdan ve manevi olarak da kendini hazır hissediyorsan ve istiyorsan yapmanız en doğrusu olur sizin için.
Çocuk kısmeti ile doğar rızkı ile gelir derler.. belki dört dörtlük yetmeyecek maddiyat elbette bu zamanda kolay degi ama bakınca hangi zaman diliminde ne kolay olmuş ki.. aile doğru söylüyor inan şimdi ben hazir değilim dersim hazırim dediğinde bebek olmaz hastane hastane dolasirsin olsun diye.. ( nerden biliyorsun diye sorma). Onun için biyolojik saatin geçmeden bazı zorluklar dayanma gücün azalmadan geç kalmadan yap pişman olmayacaksin
“Kesinlikle ayıp falan değil. Çocuk sahibi olmak tamamen seninle eşinin vereceği bir karar. Başkasının baskısıyla olacak bir şey değil. Şu an şartların uygun değilse bu çok normal, kimse sana zorla ‘hemen olsun’ diyemez. Sen kendi hayatını yaşıyorsun, başkalarının beklentilerini değil.
Böyle sorular sorulunca kendini kötü hissetme, sadece ‘Biz hazır olduğumuzda zaten düşünürüz’ ya da ‘Şu an böyle bir planımız yok’ demen yeterli. Senin hayatının zamanlamasını en iyi sen bilirsin. İnsanlar konuşur ama önemli olan senin ve eşinin ne istediği. Bu konuda kendine güven, asla ayıp değil.”
Kesinlikle hayır, çocuk yapmamak kesinlikle ayıp değil! 🌟 Çocuk sahibi olmak, tamamen senin ve eşinin hayatına, kararına ve maddi-manevi durumuna bağlı bir şey. İnsanlar baskı yapmayı seviyor maalesef, ama unutma ki bu, onların değil senin hayatın. 💪
Maddi olarak zorlanacağınızı düşünüyorsan, bu kararı ertelemek gayet mantıklı. Çocuk büyütmek sadece sevgiyle değil, ciddi bir sorumluluk ve maddi bir altyapı da gerektiriyor. 🍼💰 Aile büyükleri iyi niyetli olabilir ama sonuçta bu sorumluluk onların değil, sizin omzunuzda olacak.
Evliliğinizi, hayatınızı nasıl yöneteceğiniz konusunda kimseye cevap vermek zorunda değilsiniz. 🌼 Kendinizi daha iyi hissetmek için belki büyüklerle açık bir konuşma yapabilirsin. Ama nasıl istersen öyle yap, unutma: Hayat senin, karar senin. ❤️ Şu an çocuk sahibi olmayıp başka planlar yapmak sana mantıklı geliyorsa, kimseye kulak asmadan o yönde ilerle. Bırak diğerleri düşünsün! 🌟
Cevap
44Cevap
Evlenene kadar neden evlenmiyosun diye darlarlar, sonra neden cocuk yapmiyosunuz. 1 tane yaparsin 2ci ne zaman diye tependen inmezler sonra. Yani bu insanlar asla susmazlar he diyip gecistirin sinirlenmeyin. Kimse istiyor diye vakitsiz hazirliksiz sekilde cocuk yapılmamalı. Cocuk yapmayi kolay saniyorlar yahu dunyaya yeni bir can yeni bi insan getiriyorsun ona bakmak en iyi sartlarda buyutmek lazim. Hemencecik büyür onun egitimi ustu basi yemesi gezmesi aktivitesi vs.. hepsi para. İyi bi geliri yokken kimse zorunda degil kisaca.
Bak şimdi onlar annen, torun sevmek de onların hakkı. Her geçen gün onların ömürlerinden gidiyor, belki senin daha yaşayacak zamanın olsa bile.
Ayrıca eve bir bebek rızkıyla gelir, eşin asgari çalışsa bile inşallah Bebeğin masrafını da çıkaracak artı işler çıkacak, belki de işini değiştirip daha iyi yerlere girecek bilemeyiz.
Zaten kaynanan ben bakarım demiş, onlar da zaten yardımcı olurlar, beziydi şuyuydu falan korkma bence. Bebek evde neşedir. Ayrıca bi hamile ol ve nimetlerinden faydalan :)
Çocuk sahibi olmak zorunda değilsin, eşinle senin ekonomik durumun değerlerini daha önemli görülmektedir. Yaşın gençsin eşinle sen karar verirsin çevren tarafından değil. Maddi durumun iyi olduğunda ve çocuk için hazır hissettiğinde karar verirsin. İnsanların söylediklerini ciddiye alırsan kendi değerini kaybedersin. Önce kendini düşün.
Asgari ücretin çok çok üstünde kazanıyoruz şükür evimiz kira değil ama çocuk için bütçemiz yok. Ve kariyerim için uğraşıyorum hala. Aynı baskı bizde de var yok yaşınız geçiyor bilmem ne. Maddiyatı geçtim psikolojik olarak da hazır değilim o sorumluluğu almaya ama gel de anlat. Ki evleneli 1 yıl yeni oldu. Asgari ücret alıp kira ödeyen biri bence hiç düşünmemeli bile
Geçimini az bir parayla sağlamaya çalışan insanların da çocuk yapmaya hakları vardır. Biz üç kuruş para ile büyüyen çocuklar olduk ve büyüdük... canınızı sıkmayın sadece kendinizi hazır hissettiğiniz zaman bunu düşünün derim. üzmeyin tatlı canınızı :)
Asgari ücretli insanlar asla çocuk sahibi olmamalı. Gerçekten iyi bir maaş eve girmeyen kimse çocuk sahibi olmaması gerek. O çocuk neler neler isteyecek arkadaşlarına özenerek yaşamamalı mutsuz olmamalı. Sonra aileden ona bir şeyler kalmalı. Ama insanlar da böyle dert yok çok azı bilinçli. Herkes çocuk sevgisi çocuk sahibi olma peşinde ! Çocuğu düşünen yok.
Çok seviuesiz bir toplumuz. Boşanmış olana.. nedem bosandiniz. Çocuk yapmayana neden çocuk hala tok. Ramazan aynida kimseye.. oruclumusun.. hakazirds iş bulamamış olan birine.. iş bulabildin mi.. diye sorulmaz. Ama o kadar kalitesoz ve bilinçsiz bir toplum oldul ki.. bu sorulara bezer sorularla karşılaşmamız hep mümkün. Kimseye dert anlatmak zorunda değilsin.
Senin serzenişin kime onu anlamadim. Kendine taraf mi ariyorsun ariyorsan burada seni cok kişi pohpohlar. Belki bi nebze rahat edersin. Asgari ucret diyosun kiradayiz diyosun. Asgari ucret 22 bin kira ne kadar oduyorsunuz nasil geciniyorsunuz? Bence muamma bir durum var. Troll gibi geldi sanirim is olsun muhabbet olsun diye sormussun gibi geldi. Ben pek inanmadim bu duruma
Olsa zaten sevinirdim Allah dan sanıyorlar ki seviştik ilişki oldu boşaldık çocuk olacak nasıl cahiller olmuyorsa Allah vermiyor nasip her şey bı insana kalkıp sevişin der gibi bı şey zaten sevişiyorlar olsa olur nasip her şey Allahla kim kavga edebilir?
Benim bir kızım var biz bir tane yaptık elimde bir meslek yok ama her işi yaparım aylık yine 60 70 bin arası kazanıyorum. İnşaatta falan açıkçası ben yapma taraftarı değilim arabam var evim var Allah'a şükür 3 4 olsa bakarım da her şey maddiyat değil yetiştirmek önemli doğurup sokağa salmak değil.
Aynı soruyu bekarlara da yapıyorlar işte anlayın işte anlayın artık bekar da ne zaman evlilik var mı yok işte birini buldun mu bulamadım yok şöyle mi böyle mi yapmayın işte ya sizene
Hayır sanane benim evlenip evlenmemden sanane sana açıklama yapacağım mesela insanlar hiç böyle şeyleri düşünmüyor ya öyle diyenlere aynı böyle söyleyip iade etmek istiyorum sanane benim evlenmemden
Sana açıklamasını yapmak zorunda değilim ki sana bunun açıklamasını mı yapacağım ki sana açıklamasını yapmak zorunda değilim ki mesela sinir ediyorlar insanı
Sende çalışıyorsam evet çocuk düşünülebilir ama aile tek asgari ücretle geçiniyorsa çok zor. Konuşsun onlar hep konuşurlar
Çocuk konusunda doğru düşünüyorsun kimsrnin dediğine aldırış etme
Ama yanlış anlamazsan şeyi sormak istiyorum asgari ücretle geçim nasıl çok zor mu yoksa yetiyormu size kira da olan bir çift için çok zor olur mu
sende çalışırsan ekonomik olarak rahatlarsınız
yoksa asgari ücretle yerinizde sayarsınız
çocuk lar evin neşesi kim istemezki
Evlenmek, çocuk yapmak, düğün yapmak, tatile çıkmak vs vs sadece eşlerin kendi belirleyeceği konular olduğu için herkesin doğrusu farklıdır.
Kolayı var :
"Siz de bir el atıverin o halde el birliğiyle yapalım bir tane " derdim ben olsam.
Zaten bunu söyleyince ne evine gelirler ne de bir daha böyle bir şey söylemeye cesaret ederler 😀
ben bakarım diyen varken bu fırsatı kaçırma:D çok istenilen o ürün kampanyaya girmiş gibi bir durum :)
O çevreye rağmen bilinçli olduğunuz için sizi kutluyorum
Ülke şartları ortada. Daha da konuşmaya gerek yok.
Allah yardımcın olsun inşallah hayırlısını veriri rizkinizi artırır
Ya normal bir insanın da çocuk yapma zorunluluğu yok taktınız siz de şuna
Gelen rızkıyla gelir çocuk güzeldir bence yapın istiyorsanız
Asgsri ucret okadar kucuk goruyonuz isteyen yapar bebce
Kimse bakmaz umursamaz bile kimseye güvenmemek lazım. Haklısın canım
Hata sende fakir erkeği alıp annelik duygunu ertelemek
Bol bol pırtlatıyorlar sonra da dileniyorlar çocuğuma mama gönder bez gönder kahvaltılık erzak gönder nolur diyorlar, paran yoksa bol bol pırtlatma o zaman değil mi, sana katılıyorum gizli üye
Ne yapıyon heykel mi?
Senden olmaz boş ver
Ya belki de ülkeni gelecekte ki Cumhurbaşkanı nı şu an sorf askari ücret diye bekletiyorsun olabilir
Çocuk yok mu diye soran dalyapRaklara paramız yok döt laleleri de
Üzme kendini poncik
Haddini aşanlara ayarını ver
Bir daha sesleri çıkmaz
Çocuk soranlar varsa çok istiyoruz ama olmuyor nasip diyin kafanız rahat olsun
Çocuk yapmamak ayıp değil ama el alemin seks hayatına karışıp çocuk ne zaman diye sormak ayıp
Akıl değil para verin diyeceksin 👍
Her ay düzenli olarak belli bir miktar para iste çocuk soran olursa. Para vermezlerse çocuk konusunu açmayın de geçsin 👍
@bLackDr 👍
Ben hiç çocuk istemiyorum maddi durumum yetse bile yapmam muhtemelen evlilik sonrası bir kaç sene
Daha iki sene vakit var sayılır durumlar iyileşince çocuk ta olur sıkıntı yok.
Niye ayıp olsun eskilerin aklı anormal ne takıyorsun aman boş ver ya
Ayıp değil onlar çok cahil siz en iyisini yapıyorsunuz
Asgari ücretli birine de baskı yapmasınlar hayat zaten vurmuş onlara sen çalış desem günde 13 saat çalışıp asgari ücret alacaksın çocuğa kim bakacak? İki asgari maaşta yetersiz
Arkadaş doğurma da işi gücü düzgün maddi durumu iyi biriyle evlenmek yerine niye çıtayı düşürdün ki, asgari ücret aldıkça yükselemedikçe bütün sosyal hayatın buna göre programlanıcak ve sınırlandırılcaksın, bi tatile gitmek bile lüks gelicek
Çocuk yapmak diye bir tabir mi olur ya, fabrikamıyız biz, ayrıca kaynanan da bakmaz 1-2 bakar sonra geçiştirir, bu aman yapayım meselesi değil sonuçta bir insan getiriyorsun
Sen kendini hazır hissetmiyorsan yapma gerisi teferrufat zaten. Gerçekten isteyen 40 bahane bulur yapmak için parasızlık falan dinlemez. Çok cocuklu aileleri görüyoruz gözlerine perde inmiş gibi sadece çoğalmaya endeksliler
Ya kardeşim onlara ne onlar mı verecekmiş çlcuğun bakım ücretini ayrıca çocuk dünyaya getirmek istiyor musun diye bir sorarlar insana bu arada doğanın rızkını verir Allah
Esin asgari aliyosa siz nasıl geciniyonuz la? Asgari 22 bin. E ev kirası bu kadar bile değil daha fazla atma bacım atma
Ananı atıyorum kira 10 bin!
Sen onları boş ver para versinler çok konuşacağına ben anneme de dedim
asgari ücret ve evlenmek...
Hiçbir birey çocuk yapmak zorunda değil
kimse çocuk yapmak zorunda değil
Evin kirasını ödeyemiyor çocuğ neyle bakacak
yazdığın şartlarda yapmak ayıp
Aynen bide 2.3 tane uapıyorlsr
Allah yardım etsin ula.
yooo size kalmıs. kısmetiyle dogar cocuk
Yaşamıyor ki nasıl çocuk yapsın
Para vericekseniz yapalım de
Evet çocuğu erken yapmalı ve ise göndermeli
İstediği zaman ve hazır olunca çocuk yapmalı
Yapmasın, iyi şartlar vermeli çocuğa
Şey benim annem hiç maaş almadan doğurdu 😫
Tabikide ne alakasi var
Düzenli bi maaşı ve kurulu bi hayatı olmadan 4-5 tane çocuk yapanları görünce garipsemiyorum
Sen yine görüş ama onlarla görüşme
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?