Yeni 🆕 bence 'mi okumak isteyenler gelebilir. 🌻🎈💞
Sizce, ekonomi düzeliyor diyebilir miyiz?
Yeni 🆕 bence 'mi okumak isteyenler gelebilir. 🌻🎈💞
Selamlar Ekonomi Severler, 💶💰

Son günlerde bazı gazetelerde, ekonomi, düzeliyor ve toparlanıyor diye 📰haberler okuyorum. Sizce , gerçekten ülkece ekonomik durumumuz, olumlu bir seyirde mi ilerliyor, yoksa düzelmeler yok denecek kadar az mı? 💁 💭
Türkiye ekonomisi yaklaşık 21 yıl boyunca ne finansal ne de endüstriyel anlamda yapısal bir sorun ya da topyekûn bir çöküş yaşamadı.
23 Eylül 2021'deki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karar verdiği, dönemin Ekonomi Bakanları Nihat Zeybekci ile Nureddin Nebati ve TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından yaklaşık 1,5 yıl yürütülen, Hacı Baba Tekkesinde yazılmış NASS POLİTİKASI'na dayalı DÜŞÜK FAİZ, YÜKSEK KUR POLİTİKASI sebebiyle enflasyonist ve devaülatif bir kriz yaşadı sadece.
28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinden sonra ekonomi yönetimi değişti. Ekonomi Bakanlığına, iktisat üzerine masterini ABD'de yapmış Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanlığına'da üst düzey şirket ve finans kurumlarında yöneticilik yapmış Hafize Gaye Erkân, yaklaşık 9 ay sonra da Dr. Fatih Karahan getirildi.
Türkiye, bu eşikten itibaren Nebati ve Kavcıoğlu dönemindeki irrasyonel ekonomiyi tümüyle reddedip tamamen rasyonel temellere dayalı Ortodoks ekonomi politikalarına geri döndü.
Politika faizi, açıklanan resmi enflasyonun üzerine çıkarılarak olası devalüasyon riskleri bertaraf edildi. Kamu ve özel sektörde talep düşürücü politikalar hayata geçirilerek, aylık ve yıllık enflasyon verilerindeki ivme geriletildi. 2 yıldır kur istikrarı sağlandı.
12 aylık kümülatif tüketici enflasyonunda da gözle görülür bir gerileme söz konusudur. TÜİK'in açıkladığı rakamlar Mayıs 2024'ten beri %65'ten %35'e, ENAG verileri ise Mayıs 2024'ten beri %115'ten %65'e geriledi. Sadece enflasyon değil büyüme, işsizlik, sanayi ve hizmet sektöründeki arz ve taleplerinde meydana gelen iyileşmeler, halkın dövize olan talebi minimize edildi. Böylelikle reel efektif kur endeksi gerileyerek Türk Lirası, yabancı paralar karşısında değer kazanmış oldu.
Sözün özü şu... Sayın Cumhurbaşkanı, Ekonomi Bakanı ve TCMB Başkanlarının işine müdahale etmediği sürece, onları görevden almadığı sürece bu 2 yıllık normalleşme/iyileşme yönündeki pozitif döngünün devam edeceğinden şüphem yoktur.
Ben somut verilere dayanarak ekonominin düzelmeye başladığı kanaatindeyim. İnşaallah bu kanaatinde beni ters köşe yapacak gelişmeler yaşanmaz.
Her neyse... Çok uzattım. Gelelim sonuç faslına...
Hükümet yıkılır, yeniden kurulur. Ekonomi bozulur, yine düzelir. Doğal afet olur, yaralar bir şekilde sarılır. Amaaaa... İnsan bozuldu muydu işte onun bir daha telafisi yoktur.
Bu ülkede bozukluk, sadece başımızda değil altımızda da var. Bireyler yalnızlaştıkça aileler dağıldı. Aileler dağıldıkça gençler bozuldu. Gençler bozuklukça toplum ifsat oldu. Son tahlilde insanın değeri o kadar düştü ki malların, ürünlerin değeri arttı ve böylelikle enflasyona gark olduk.
Ekonomiyi devlet bir şekilde toparlar ama aynı devlet, bu dejenere olmuş toplumu ıslah edip yeniden irşad edebilir mi? İşte orası muamma... diyor ve bitiriyorum. Bugünlük de bu kadar.🙂
https://www.youtube.com/embed/Qz1fNwMdcOwŞu anlık erken konuşmak hata olur. Piyasaları izleyerek bunu söylemek gerçek bir yorum olur. Çünkü gıda, eğitim ve kira giderleri hala yüksek. PMI verileri o kadar iyi değil. Çünkü sanayi sektörü hala faizden olumsuz etkileniyor. Faizler indirilirken üretim artırılmalı ancak piyasa ve fiyat kontrolleri sağlanmalıdır. Medya neye göre konuşuyor acaba. Belki seneye için ise önümüze bakmak gerekir. Sen faizi geçmişteki gibi indirip indirip durursan enflasyonu tetiklersin yine. Bu konuda halk da bilinçli olmalı ancak onlarda fiyat kontrolleri olmadığı için haklı. Çünkü ne olacağını bilmediği için harcamalarını bugünden artırıp enflasyonu tetikliyor. Çünkü döviz de olduğu gibi durmuyor yerinde. Tüm dünyada döviz değer kaybederken bu zamanda. Bizim paramız daha çok değer kaybettiği için bunun önüne geçemiyoruz. Geçmişte yapılan politika yanlışlıklarını halk vergilerle çekiyor. Hükümet gereksiz yatırımları geri çekmeli ve kamu harcamalarını azaltmalıdır.
Çok güzel yorumlamışsınız her zaman gibi 🙏🎗👌
Teşekkürler efendim.
Takipte kalınca bu konuları normal geliyor bana artık. 😀
Sosyal çürüme ile psikolojik konulara girecektim de ekonomi de biraz ayrıntı kalır.
En sevdiğim konu onu da sormuştum geri kalmıyoruz hiçbir şeyden 😀
Elbette. İnsanın kendini geliştirmesi kadar güzel bir şey olamaz yani. 😀
Kesinlikle 😎👌🙏
Her daim.
Gecen güzel olsun. 🌙
🙏senin de 🎗💫
Düzeldiği falan yok nereden uyduruyorsunuz yahu :) Avrupa ülkelerine bakın ürünleri Ayda yılda bir zam gelir bizde sürekli Zam geliyor. maaşlara zam yapılmaya dengelenmeye çalışılıyor Fakat bu zamanla alım gücünün düşmesine sebep oluyor çünkü o dengeleme olmuyor hiçbir zaman. Bu da ekonominin iyi gitmediğini direkt göstergesidir.
5 sene önce veya 10 sene önce bir asgari ücretle kaç çeyrek veya altın alabiliyorsun, bugünün şartlarında kaç altın alabiliyorsun Bu şekilde bakın anlarsınız hanyayı Konya'yı :)
Her konuda algı yapabilirsin ama ekonomi öyle bir şey değil. Ucu herkese dokunuyor. Şahlanıyoruz deyip biraz para dağıtırsın. Kısa bir süreliğine şahlandıklarını sanabilirler. Sonra para biter. Oyun biter.
Senin seçeneğin ne olursa olsun objektif bir şekilde yorumlayacak olursak, her bireyin bu soruya cevabı biraz farklı olabilir. 📈 Ekonominin düzelip düzelmediği kişisel deneyimlere dayanıyor. Örneğin, biri market alışverişinde daha az harcadığını hissettiğinde ekonomi düzeldi diyebilir 🛒. Ancak kur ve enflasyon gibi genel verilere bakıldığında uzun vadeli bir toparlanma sinyali görmek zaman alabilir gibi duruyor.
Benim kişisel cevap hakkımı kullanmam gerekirse, şu an hayır derdim (👎). Göstergeler biraz karışık ama iyileşme çabalarına dair umutlu olmak da önemli! 🎗
Evet kişisel bir konu bu eko bu sebeple bu konuda düşünceleri merak ediyorum 🤔🥂
Valla Bihter, düşündüğün gibi ekonomi gerçekten kişisel bir deneyime dayanıyor. 📊🏦 Kimin cebi rahatladı, kimin boşa gidiyor, ona bağlı. Ama gerçekçi olmak gerekirse şu an "düzeldi" demek bence biraz Polyanna'cılık olur. 😅 Yine de hepimizin umudu bol olmalı, belki güzel günler yakındır! 🌈✨
Cevap
46Cevap
Bugun 400 den fazla ekonomist amerika merkez bankasinin yani fed in şeffaf olmadigini oyladı. Ulkemizde ise tamamen tüik verileri doğru değil. Hal böyleyken madalyonun iki tarafınıda göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ben ekonomi iyileşmesine bağli sadece haberler goriyorum baska birsey goremiyorum
Ben de yanıltmaca haberler 👌💁
Tüm olaylar zincirin her bir parçası gibi birbirinden bağımsız değil hepsi birbirini etkiliyor aynen o da var daha etkileri nasıl yansıyacak kim bilir 🤔
Ekonomi müqqo Avrupa bizi kıskanıyo aşko shsjs
Ayyy o kesimin ortak cümlesi ahahah jkkk
😀😀😀😀
Hayır daha da kötüye gidiyor zenginden almayıp fakirden alan bir sistem oldu gadası
Vergi adaleti şart
Evet ya maalesef gada.
Hayırlısı bakalım
Aslında ekonomi kötü değil reel ekonomiye baktığımızda rakamlar gayet iyi seviyede zaten bu verilere dayanarak yetkililer ekonominin iyi olduğunu söylüyor doğru!!! Fakaaat öyle büyük bir sorun varki buda gelir adaletsizliği buda alım gücü düşüklüğü ve toplumsal kirlenme ve dejenerasyon olarak karşımıza çıkmakta eğer bir yönetimde çalışıp üretmeden kazananların kazancı üretenden fazla ise üretenin kazancı az ise üretici üretmekten vazgeçerek daha kolay kazanmanın peşine düşer ve üzetim azalır diğer üretenlerin ürünü pahallanır ve piyasa tekelleşmeye gider ki örnekleri ülkemizde çokça mevcuttur etrafımızda bize göre tırnak içinde lüks yaşayanlar görürüz ama toplumun geneli açlık sınırında yaşar deli gibi çalışır gelir adaleti sağlanmadığı için kazancı zenginlerin cebine girer onlar kazandıkça halk fakirleşir bu zenginler kendilerini enflasyonun altına gizlerler halkta zanneder ki enflasyon yüzünden kazanamıyor katiyen değil sorun gelir adaletsizliğidir mesela 1000 kişinin hakettiği parayı 1 kişi kazanıyorsa kalan 999 kişi kazanmaktan ziyade hayatta kalmaya çalışır ve o 1 kişinin verdiği maaş ile yaşamaya çalışır bunadada sebep enflasyon der çünkü öyle gösterilmek istenir bilmem nacizane anlatabildimmi
Ekonomi çok iyi olsaydı Daha Yıl Bitmeden Damga Vergisi artırılmazdı.
Bununlada kalmadı.
Her ay sigara alkol benzin mazot otogaz artışları devam ediyor.
Dolar Kur 41.20 seviyelerinde
Gram 4.800 TL olmuş
Sterlin Ve Euro El Yakıyor.
Mevduat Faizinde Stopaj %17.5 olmuş
Arac Ötv %80 olmuş
Cep Telefonu Ve Tablette Kdv Ötv Devam
Çaya %7.5 Zam geldi
Ekonomi nasıl iyi olabilir ki?
Artık Ev i bırakın ! Araba almak Hayal !
Bu maaşlarla bu stresle yaşamak çok zor.
İnsanların kavgaları gürültüleri stresleri tamamen ekonomik nedenlere dayılıdır.
Bir Ülkede Adaleti Ekonomiyi Ve Eğitimi Dar a Düşürürseniz Zorlaştırırsanız Dengeyi Sağlayamazsanız O Ülkenin Gidişatı Hayr-ı Alamet Değildir.
Rahmetli S Demirelin Enflasyon Yorumunu Bırakıyorum…
https://www.youtube.com/embed/Dy_IToTFowwGüzel 💫😎
Tskrler💫😎
Lafı olmaz rica ediyorum 🙏🎈😎
Aslında arka planda evet ekonomi bazı verilere göre toparlanma sinyalleri veriyor. Büyüme devam ediyor ve enflasyonun hızı yavaşlamış durumda. Ancak bu olumlu gelişmeler halkın günlük yaşamındaki alım gücüne henüz tam olarak yansımış değil. Dolayısıyla toparlanma yolunda olsak da, ekonomik zorlukların tamamen ortadan kalktığını söylemek için henüz çok erken.
Tam olarak değil aynen şekerim 👌💁💞
Diyelim ki düzeliyor gerçekten ekonomi eskiye göre iyi olmasa bile şu an mevcut duruma göre daha iyi hale geldi göstermelik belirli süre kalır yine acısını çıkarırlar ki
Düzeldi yalanı nereden çıkıyorsa artık kafasına indiresim geldi diyenlerin 1 ver 10 al şeklin de ilerler durum 🙄
Düzelmedi gazeteler hep yalan dolan ddf
Klasik 😅 asla ilerleme yok hep geriye ekonomi tek ilerleyen dolar
Trajikomik ülkemin hali
😞🥀
bence su anda yeni bi enflasyon dalgası geliyor haffiten. buna ekonomik düzelmemi deriz bilemedim. ama fiyatlar yukarı cıkıyor fiyatlama konusunda stabilite yok. 200 lira cop oldu. 3 basamaklı manav reyonu artık cogu üründe marketlerde. ben acıkcası düzeliyor diyemem. ama olay enflasyonmu işte ekonomist değilim. belkide enflasyon eksi bile olsa ekonomi kötü olur. ama ben su anda enflasyonu tüm ekonomi finans işlerini kapsar olarak algılamak istiyorum sade vatandas olarak
Evet çok doğru bence düzelme diyemeyiz dediğiniz gibi fiyatlar hala çok yüksek. 💫🤔
Kesinlikle öyle fiyatlar hiç bir zaman stabil olmadı. Doğru✅👌
Düzeliyor diyebiliriz evet.
Araç fiyatlarında ciddi bir düşüş var.
Düşüşe rağmen piyasa hareketsiz.
Fakat genel beslenme maddelerinde hareketlilik yok.
Düşüşten ziyade sabit kalması bile düzelme işareti nezdimde.
Eh işte biliyorsun burası türkiye o araç indirime girer vergide patlamalar olur 😂
Olan yine dar gelirliye oldu.
Yüksek fiyata aldığı arabalar,
insanların elinde kaldı.
Mecburen düzeliyor demek zorundayız :)
Zaten çoğu kullanmıyor araçlarını
Henüz değil. Aslında siyasetteki yaşananlar olmasa zor kısmı geride kalmıştı diyebilirdik. Ancak siyasi kırışıklıklar ve sıkı ekonomi politikalarının doğru şekilde uygulanmaması nedeniyle 2027 den önce bir düzelme beklemiyorum kendi adıma.
Katılıyorum doğru bir yorum teşekkür 🌟💁🎈
İphon 17 pro max fiatı açıklandı 170 bburada in civarı
aynı telefon burada 61 baht yani yaklaşık 78 bin Tl als ana ekonomi aradaki fark nereye gidiyore?
Hiçbir yere gittiği yok yerinde sayıyor çoğunlukla kötüye bile gidiyor.
Aslında devletin malı deniz mantığındam vazgeçilse zengin bir ülkeyiz de işte küpler büyük olunca dolmuyor bir türlü 😡😡😡😡
Bu soruya evet diyen karbonhidrat beyinli olmuş olabilir.
Gerçi sağ olsunlar sayelerinde “flasyon” ile biten acayip kavramlar öğrendik.
Milletçe ekonomist olduk hamdolsun!
Katılıyorum 👌💖
Diyebiliriz.. Benim Brad pitt olduğumuzda diyebiliriz.. Demek kolay.. Gerçek mi ona bakmak lazım.. Sanmam :))
Güzel bir şaşırtma oldu 😂
Bilmiyorum ama durum kötü Allah ev gecindirenlerin çocuk okutanlarin yardımcısı olsun
Amin bebeğim çok doğru dedin 🙏❤
Tam düzeltiyom bi gülme geliyo :) oturup bakınca, ilkbahar yaz fatırası kabarık :) bi 4 ay hayır yok benden :)
Ülkeyi bilemem
Hiçbir şey düzelmiyor vallahi görünür de öyle bir şey indirime giriyor diğer şey zamda rekor kırıyor ne anladık bu işten fgg
İşte, benim gibi, çok gezecen haberin olcak aşko onun için.
Mion'dan 9 tane dove şampuan stokladık, bi kış uğramam daha o reyona :) traş malzemelerimii öyle almıştım yine. Hayat böyle.
Sen bana takıl, mağaramızı doldurururz kışlıklarla :) yazın da gelsin kamp, ada, boğaz ;)
Bunu demek için henüz çok erken. Enflasyon hızı azalmış olsa da, bu, ekonominin düzelme yolunda olduğunu tek başına gösteremez.
Kesinlikle
A haber izleyenler zaten ekonominin bozuk tarafını hiç hissetmedi hep kıskanıldıklarını sandıkları için gözleri kapalı bakıyorlar hayata
O kadar doğru ki :)))
Ne yazık ki gerçekler :))))
Maalesef canım, zor zamanlardan geçiyoruz Allah yardım etsin darda olan kim varsa 🙏🏻
Aminn canım inşallah Allah kimseyi darda bırakmasın. 🙏🌻💞
Aminn 🌸💖🙏🏻
Kiralar bu kadar artmış her şey zamlı ve asgari ücret çok düşük zor gibi.🥲
Evet geçim gerçekten zor özellikle kiradaysanız asgari ücret zaten başlı başına bir sorun :/
Allah herkesin yardımcısı olsun.😔
Ne düzelmesi ekonomi ülke daha kötüye gidiyor gidecek
Aynen öyle düzeldiği yok ggg
Bu hükümet olduğu sürece ben bir şeylerin düzeleceğine inanmıyorum
Aynen gitseydi millet rahat nefes alırdı 🥂🎗🎈
Dua seansına çıkalım onların silahıyla onları vuralım 😄
Hayır demem fghg
Biraz biraz ama faizlerin daha inmesi lazım hala çok yüksek
Maalesef
O, Kredi öyle kolayca verilse keşke:)
Şans kkll
Tabii ki diyebiliriz ama bu gerçekleri değiştirmez 😅.
Çıksss ghhjj
Kesinlikle hayır. Düzeldiğini söyleyen makarna kafalıdır
Bence de dfgg
😄😄
Evet düzeliyor dünya lideri Hz receep Tayyip Erdoğan sayesinde hdhdhd
Sesli güldüm dcg
😂😂😂😁
Git gide daha berbat oluyor. Her gelen gün geçen günü aratıyor
Bence de idare.
Yaaa bıraksınlar o işi. Yıllardır hep aynı masallar. Bizim akkoyunlar yer ancak bunları.
:))) biraz öyle.
Ekonomi düzelmiyor yalan haberler düzeltemezlerde düzeltecekleri de yok limon olmuş 150 tl her şey zam üstüne zam katlanıyor marketler kafasına göre fiyat koyuyor ürünler her yerde başka fiyat bu ekonomi nerde düzelmiş de düzelecek allah aşkına..
Evet aynen öyle 🎈
Ne yazık ki düzeldiğini söylemek mümkün değil.
Evet ✅💁
Ne demezsin, Ehhonomi çohhk eyyi yienn demek zorunda bırakılan bizler bunu iyi biliriz yaşayarak. Kendi sözleri ile "lafa değil icraata bakalım", icraat? Sadece taraflı, yandaş medya haberlerinde
Düzeliyor da yansınalarını çekeceğiz mecburen. Hop demeye olmuyor
Tepemizdekiler değişse bile en az 50 yıl toparlanamayız.
Düzeliyor mı? Daha beter oluyor her geçen gün. Ekonomi iyi diyenlerin aklına s*kamm…
Haberlere göre ekonomi toparlanıyormus gibi anlatılıyor da günlük hayatta kiralar, market fiyatları ve faturalar hâlâ çok yüksek Alım gücü neredeyse hiç artmamış; fiyatlar gün geçtikçe yükseliyor. Ekonominin duzeldigi yok duzelmezde artık
Dolarla tl aynı seviyeye gelirse inanırım
Mümkünatsız bence hjkk
Diyemeyiz çünkü ekonomimiz zaten düzgün 😂
Evet çok düzgün ggghj
Evet fggg
Hiç bilmiyorum hala aynı sanki znzj
Benceme bak o moda konusu anlarsın dfghh
cok iyi olmuş modadan anlıyorsun bence o alandanda soru bence atabilirsin
Evet ilk kez bu yönde yazdım güzel olmuş mu 🙂
Olmuş tabii👌🏻 çok beğendim birkac tüyo aldm tesekkurler bal💝👏🏻
Sabah körü yazdım dfghjkldfgş güle güle kullan aldığın önerileri 💖❤😎
sağol canım kalemine sağlık..
arada konuyla ilgili sorularına bence linklerini de eklersen daha çok kişi görür faydalanmış olur
Sen söylemeseydin fark etmezdim bildirimler arasında gözden kaçırdm
Aa olabilir görmeyenler oluyor 😎🎈💖
Sen öyle diyince güncellemeye attım 😂
İyi yaptın😊
Daha da kötüye gidiyor.
Bence de 😎💞
Maalesef hayır
Aynen öyle ne yazık ki 💁
Ekonomi mi düzeliyor nesi düzeliyor Allah aşkına
Düzelmiyor bence 🎈
Çok zor verginin vergisi çıktı ekonomi diye bişey yok ki zengin temelli zengin oldu
Evet bitmek bilmiyorlar
Adaletin eşitliğin sağlanması dileğiyle
Üst sek ent için bozulmadı zaten aynı hızla vade, repo, koin devam ama halk millet için çok ama çok zor görünüyor
Ne desem nasıl desem bilemiyorum ben kendi ekonomime dikkat ediyorum iyiye gidiyorum şimdilik 😄
Bu hükümet bu mülteciler gitmeden bok düzelir
Ekonomi düzelmiyor her geçen gün daha kötüye gidiyo, bunları görmemek için kör olmak lazım...
Evet düzeliyor Almanyada fiyatlar düşüyor. Maaşlara da zam yaptılar ☺️
Ekonomi ne düzelmesi uçuyor uçuyor 🤣🤣🤣
Dff
Düzelir. Düzelir deeee 100 yıl kadar vakit alır.
Hahahah bence de
Ekonomi her gün biraz daha iğrenç oluyor
Evet hiç iyiye gittiği olmadı eğitim sağlık ekonomisiyle şahane..
Sorma sorma uçuyoruz
Yudum yağ reklamı gibi fhhh
Yahya sorma Avrupa bizi kıskanıyor
Hayır zor düzelir
Evetttt 👌🌻💞
Daha kötüye gidiyor
Aynennn 👌
Hepimizin umudu bu😇
Evettt❤🙂
Hayır.
Aynen 🌻
Henüz değil
Bence de 😎🌻
Hayır tamamen yalan
Ben de öyle düşünüyorum. 💁
Gittikçe kötüleşiyor
Yani
Hangi gazeteler 😂😂
Objektif olmayanlar ghhh
Yorumsuz.. yorumada gerek yok bence.
Hahahah
)))) anladın sen, akıllı insan başka oluyor tabiii
Diyemeyiz
Evet
Eh işte idare eder
Katılıyorum 🥂
İşçiler için aynın
Hayır
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Merhaba, anketinizin sonucu olumsuz çıkacak gibi :) Burada herkesin aklına ekonominin en büyük sorunu olarak enflasyon geliyor. Aslında ekonominin tek sorunu enflasyon oranını düşürmek olsaydı, bu işin içinden çıkmak çok zor olmayabilirdi. Ne var ki bugünkü ekonomik sıkıntıların çoğu aslında ekonomik olmayan nedenlerden kaynaklanıyor. O nedenle çözüm de oralardan başlamak zorunda.
Evet evet evet, tahmin ettiğimiz gibi 🤔🌟 teşekkür ederim güzel yorum için 🙏🎈