Yatırım yapmak istiyorum ama emin değilim?

Selamlar arkadaşlar, çocuğum için bir yatırım yapacağım ama sizin de görüşlerinizi almak isterim. Fuzul gruba ait Fuzul Topraktan diye bir gayrimenkul şirketi var. Bu şirket ödeme kolaylıkları sunarak erişilebilir konutla insanları ev sahibi yaptığının altını çiziyor. Ben araştırdığım kadarıyla bu sistem şu an için Türkiye’de ilk kez hayata geçiriliyor ve şirketin yaptığı açıklamalar ve basındaki haberlerinde de yaklaşık olarak 2500 müşterilerinin olduğunu söylüyorlar.

İyice araştırdım ve sonunda edindiğim bilgiyi sizinle paylaşıyorum. Yanlışım olursa lütfen beni de bu noktada düzeltin.

Daire tipimi seçtikten sonra ilk olarak belli oranda bir peşinat ödüyorum ve 18 – 24 ay arasında da taksitlerimi ödüyorum. Bu kenarda biraz param varsa bana çok mantıklı geldi. Çünkü hem bir yandan yatırım yapmış oluyorum hem de paramın bir kısmını istediğim alanlarda kullanabiliyorum.

Ama burada şöyle bir durum var. İlk etapta herhangi bir tapu almıyoruz. Bunun da sebebi inşaatın sorunsuz bir şekilde ilerlemesi ve süreçlerin tamamen şirket kontrolünde olması gerektiği içinmiş. Biraz düşünceli ama mantıklı geldi. Çünkü geçmiş dönemlerdeki kooperatif mantığından farklı. Ve hatta şirket ceosu bir televizyon programında durumu özetliyor. Kooperatifin iyi yanlarını, diğer uygulamaların iyi yanlarını aldıklarını ve ortaya aşamalı konut sahibi olma sisteminin çıktığını söylüyor.

Konuyu biraz uzattım ama ev sahibi olmak ve yatırım yapmak gerçekten önemli. O yüzden de tüm noktaları dikkatle incelemek ve doğru adım atmak gerekiyor.

İkinci bir konu ise evimize inşaat aşaması. Yine ödemelerimizi aynı mantıkla yapıyoruz. Belli oranda bir peşinat ve ardından da taksitleri ödeyip finalde ev sahibi oluyoruz. Hatta orada şöyle bir şey var. İsterseniz arsa yatırımcısı olarak da kalabiliyorsunuz. Hakkımız firmaya kalıyor ve firma satışı yaptıktan sonra o anki fiyat üzerinden bizim ödememizi yapıyor. Bu süreçte istersek biz de çevremize bu hakkımızı satabiliyoruz. Yani iki türlü de bir yol var. Bu da düşünülünce daha da bir kafaya yatıyor.

Bir önemli konuda dairelerinin belirlenmesi. Geçen haftalarda youtube üzerinden canlı yayınla ilk projelerinin daire belirleme süreçleri vardı. Orada girdiğiniz daire tipine göre bloğunuz ve katınız belli oluyor. Bunun neticesinde de arada bir fark doğa biliyor. Bu fark bazen eksi, bazen de artı yönde olabiliyor. Yani şöyle artısıyla eksisiyle düşününce uzun vaadeli bir yatırım için ilk aşamada bana mantıklı geliyor. Aranızda buraya yatırım yapan, ev alan arkadaşlar varsa konuyla ilgili bana geri dönüşlerini bildirirse çok sevinirim. Umarım bu gruptaki tüm arkadaşlar bir gün güzel bir ev sahibi olur ve aileleriyle birlikte güzel bir yaşam sürerler. Hepinize iyi günler diliyorum.

Yatırım yapmak istiyorum ama emin değilim?