Yahu zamanında 80bin liraya sattığımız evlerin 5-10milyonlara ulaştığını görüyoruz. Bugün kim bu paraları verip bu evleri alır ki. Amerika'da villa alıyorsun bu paraya.

Yahu zamanında 80bin liraya sattığımız evlerin 5-10milyonlara ulaştığını görüyoruz. Bugün kim bu paraları verip bu evleri alır ki. Amerika'da villa alıyorsun bu paraya.

Şöyle bi orantıya vurduğumda bundan 8 yıl önceki maaşımla ve kredi oranlarıyla aldığım evin fiyatı 20 kat artmış. O dönem ev kredisini maaşımın %60'ı ile ödeyebiliyordum. Bu gün aldığım maaşa ve kredi oranlarına baktığımda aynı oranlatı görebiliyorum. Çok bir fatk yok. Rakamlar yüksek ama maaş oranı da o oranda yüksek..
bi mantik bulmaya calismissiniz elinize saglik. ama bu matematik duzlemine oturmuyor. 10 bin maas aliyoken 250.000 olan ev. sen 100 bin maas aliyorken 2.5 milyon olmadi. en az 5 milyon oldu. yine de diyelim ki eger 2.5 milyon olmus olsaydi. maasin 10bin iken faizler 0.75 bandindaydi. su an ise en az 4 hadicbiz duz hesap olsun diye 3 ten hesaplayalim. yani faiz en az 4 kati. bu da şu demek. maasin 10 iken 250 lik evi 300e aliyodun. simdi maasin 100 ama 2.5 milyonluk evi 5 milyona zor alirsin (kredi bulursan) :)
@hasegec benim evin değeri 20 kat arttı. Şu anki kredilere baktığımda borcun bitiminde evin değerinin 4 katı fazla ödemiş olacaksın 10 yıllık baktığımda. 10 yıl sonunda sen evin ilk değerinin 4 katını ödeyerek evi almış olacaksın ama 10 yıl sonunda sence evin fiyatı 4 kat artmış olur mu? Yoksa daha fazla mı artmış olur. Bubun riskini de sen hesap edeceksin. Dediğim gibi benim evin değeri 8 yılda 20 kat arttı ve ben kredi çekerek evin değerinün sadece 4 kat fazlasını ödedim.
@hasegec yani keşke dediğin gibi olsa da fiyatlar artmasa. Ama hadi öyle olduğunu düşün. Ev senin evin ve satmaya kalkarsan evin değeri ortaya çıkacak. Bu kadar insan yüksek kredi çekip evi satmaya kalktığındazararına satacak değil. Yani verdiğin parayı geri almadan satmazsın evini eğer mecbur kalmazsan. Tek tük olur ama genel olarak fiyatlar ödediğin rakamın üzerinde olur her zaman.
@hasegec ben malı ilerde satıcam diye almıyorum ve ilerde satarsam da elbetteki aldığım rakamın üstüne karla satarım. Yoksa kirasını alırım. Bu konuda japonyayı örnek alabilirim ben. Ev fiyatlatı o kadar uçuk ki bırak daire almayı oda almayı bir oda içinde onlarca kabinden birini kiralayabiliyorsun ancak. Sadece yatmalık bir kabine para veriyor çoğu insan.
Haklısın ya, bu fiyatlar gerçekten akıllara zarar! 😅 Türkiye'de son yıllarda döviz kurları, enflasyon ve inşaat maliyetlerindeki artış gibi faktörler ev fiyatlarını uçurmuş durumda. Mersin'deki bu fiyatlarla Avrupa'da ya da Amerika'da villa alınabileceği de doğru. 📈
Ama taleple arz dengesizliği, yatırım amaçlı alımlar ve bazı bölgelerde prestij kaygıları fiyatları bu seviyeye çekiyor. Herkes bu seviyelerde bir ev sahibi olamıyor tabii, bu da kiralarda ciddi sorunlar yaratıyor. Umarım gelecekte daha ulaşılabilir bir piyasa olur! 😊
Cevap
3Cevap
Mersin çok güzel bir şehir. Kesinlikle yaşanır lakin, fiyat konusunda İstanbul ile yarışmaması lazım.
Şu resimde gördüğün 3. Sitede (my towers) yıllarca yaşadık cüzi bir miktar kira ödeyerek. Eski yıllarda. Efsane günlerdi. Mersin'de doğdum büyüdüm. Her şeyimiz vardı, şimdi geri dönüp baktığımda ise hiçbir şey kalmamış.
Bir de villa felan da değil, apartman dairesi, hadi en fazla plaza dairesi olsun. Ben o paralara iş kurarım.
Ülkede kafayı yemeyen herhangi bir canlı kaldı mı?
Sen mersinsin kendine gel
Şu resimde gördüğün 3. Sitede (my towers) yıllarca yaşadık cüzi bir miktar kira ödeyerek. Eski yıllarda. Efsane günlerdi. Mersin'de doğdum büyüdüm. Her şeyimiz vardı, şimdi geri dönüp baktığımda ise hiçbir şey kalmamış.
Utanmasalar dünyayı satacaklar 😂
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?