İlk kez giriyorum. Tek bildiğim hiç bir şey bilmediğim. On bin TL lik bi birikimim var. Ve bazı önemli şirket ve sektörler biliyorum. Ama parayı nasıl dağıtmalıyım. Ve uzun süreli yatırımı düşünüyorum.

İlk kez giriyorum. Tek bildiğim hiç bir şey bilmediğim. On bin TL lik bi birikimim var. Ve bazı önemli şirket ve sektörler biliyorum. Ama parayı nasıl dağıtmalıyım. Ve uzun süreli yatırımı düşünüyorum.
Halka arzlar son 1 yıldır yalan oldu, önüne gelen borsaya girdiği ve halka arz olan her şirketi talep manyağı yaptığı için çok tutarsız ve karsız arzlar oluyor. Bence halka arzdan ziyade büyük veya potansiyeli olan, ama şu an ucuz sayılabilecek şirketlere yatırım yapmak daha mantıklı. F/K ve PD/DD 1-10 arası olan şirketleri inceleyip gözüne kestirdiğin 3-4 şirkete birikimini eşit dağıtarak bir portföy oluşturabilirsin. Kısa vadede kar eder misin bilmem ama uzun vadede kazanırsın ve mutlu olursun büyük ihtimalle.
Bu bahsettiğin " F/K ve PD/DD 1-10 arası" tam olarak ne. Şirketin risk oranı falan mı. Biraz daha açıklar mısın.
F/K şirketin piyasa değerinin karına oranıdır. Eğer çok yüksekse o şirket pahalı olur genelde, ama 1-2 gibi değerlerdeyse ucuzdur. 1'in altında olunca da riskli oluyor mali açıdan sanırım.
PD/DD ise piyasa değeri ile defter değeri arasındaki ilişkiyi gösteriyor. Şirketin varlıkları, borçları... bunlar dikkate alınıyor. Bu değerin aslında net bir anlamı yok, şirketten şirkete değişiyor. Bazı şirketlerde 2-3 değeri anlamlıyken bazı şirketlerde 20-25 gibi değerler anlamlı olabiliyor. Benim de genel olarak çok anlam yükleyebildiğim bir veri değil ama aşırı yüksek veya 0.1, 0.3 gibi değerlerin biraz riskli olduğunu okumuştum bazı uzmanlardan.
Genel tavsiyem şu; sadece bu değerlere bakarak yatırım yapılmaz. Ama büyük ve güvenilir şirketlerde, hisse biraz ucuz ise (önceki aylara-yıllara göre) ve bu gibi değerleri makul düzeylerse ise o şirketlerin uzun vadede kazandırma ihtimali daha iyi oluyor. İstisnalar olabiliyor tabi. Tüm yazdıklarım YTD, sadece fikir ve düşüncelerimdir :)
Çok açıklayıcı oldu. Peki bana önermeni istesem bu şirketler neler olur. Daha önce bildiğim şirketler mi yoksa diğer yorumlarda yazılan ismini nile bilmediğim şirketler mi
Ben garantici biriyim ve uzun vadeciyim. 5-6 yıl önce alıp satmadığım şirketler var. O yüzden benim önerim veya düşüncem sana uymayabilir. Genelde BIST50'deki şirketlerden alıyorum, büyük ve güvenilir yerler, üzmez seni ama çok zengin de yapmaz. Bilinmeyen küçük şirketler ise sürprizlerle doludur, 1 ay %70 kazandırır, sonra 1 ay içinde %80 düşer... böyle maceralarla doludur. Buradan açık açık şirket adı yazmak zaten doğru olmaz.
Bir de sana önerim, kim olursa olsun, şu şirketten al sözünü dinleme insanların. Kendin bak, araştır, güven, sonra al veya sat. Başkasının lafına uyup birikiminin yarısını kaybeden çok insan gördüm duydum.
Ya abi öncelikle açık ve ner yazdıpın için çok teşekkür ederim. Peki ben size dm den dönsem siz bu bahsettiğiniz şirketleri söyleseniz ben de ona göre araştırıp öğrensem olur mu
Valla söz 😁
Cevap
4Cevap
Halk arz 12 bin TL alım yapamazsin zaten , bence yabancı şirketlere yatırım yap , Türkiye'de BIST 100 zor
İşte bu bahsettiğin bist100 nedir. Youtube da o kadar derine inip te en baş terimleri anlatmadıkları için bilmiyorum
Genel olarak şansına güveniyorsan gir, güvenmiyorsan girme.
Piyasaya analizlere ya da mantığına güvenme, tamamı zenginlerin elinde ve istedikleri gi oynuyorlar grafiklere
Öyle çok büyük paraya başlamam, yavaş yavaş ve öğrene öğrene girmek istiyorum. Senin bu bahsettiğin tahtacı olayı galiba
Tahtasını falan bilmem de Türkiyede hiç bir şekilde piyasaya güvenilmez
Öncelikle portföy oluştururken, ne kadar risk alabileceğin ve ne kadar uzun vade tutma niyetinde olduğun önemli. Tüm hisse seçimlerini bunlar belirler
Anketi uzun süreli ve çok riskli olarak doldurdum yani seçimler bu yönde gelir herhalde
O zaman seçimlerin küçük sermayeli şirketler içinden olmalı. Sektörü gelecek vaat eden sektörler olmalı. Mali tabloları her yıl düzenli iyiye giden firmalar olmalı. En önemlisi şirketin harika bir hikayesi olmalı geleceğe dair.
Bu bahsettiğin koç, tuprs, raysg gibi şirketler ama benim anlamadıpım diyelim 1 adet aldın sonra nolacak nasıl kar elde edebilirim aldıktan sonra bırakıp 3 sene mi beklemeliyim
Hayır bu bahsettiğim koç Tüpraş felan değil. Büyük sermayeli firmalar bunlar. Benim babsettiğim büyük olasılıkla senin adlarını henüz duymadığın şirketler.
Bir hisseyi alırken kafanda bir satış fiyatı olmalı. Her bilançoda bu fiyat artabilir ya da azalabilir. O fiyata geldiğinde satarsın. Belki 3 yıl belki 3 ay. Önemli olan şirketin eder değerini hesaplayabilmek.
Söyle ki bileyim. Ben bilen biri yardımcı olur diye sordum zaten soruyu
Hisse önerisinde bulunabilirim. Kendi portföyümden ama işin doğrusu senin öğrenmen daha iyi olur. Hisse önerisinide uluorta yapamam.
Kendi portföyünü paylaşman konusundaki tedirginliğini anlarım. Ama bana burada isim yazsan olmaz mı
Yorumda olmaz etik değil. Hatta aslında yasak.
Sana bu konuda güvenebilir miyim? Malum burada iyi niyeti suistimal edecek her türden insan var. Eğer gerçekten iyi niyetle yardım edersen sana sormak isteyeceğim çok sorular olacak
Ben sorularını cevaplarım, önerilerimi söylerim seçim senin olur.
Dm den döneyim o zaman
Buyrun
anlıyormusun yatırım yapmaktan
Pek değil
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?