Ulkeler. Uluslararasi ticarette. neden kendi parasini. Kullanamiyor. Dolar kullanildigi icin. dolarin. degeri yuksek degil mi? Adamlar. hergun. merkez bankalarina koyuyor. ve dolar hala dusmuyor. Her ulke. kendi parasini. kullanmayi. " Denese"? ne olur? Neden. kendi paralarini kullanmiyorlar? O zaman dolar unutulabilir ve. degeri. duser mi?
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
Doların değerli olmasının sebebi her yerde doların kullanılmasından değil. İkinci Dünya Savaşından sonra Amerika petrol ihraç eden ülkeleri tekeline aldı onlara dolarla petrol satmalarını söyledi. Enerji zorunlu bir ihtiyaçtır. Petrol zorunlu bir ihtiyaçtır. Petrol almak isteyen dolarla alıyor. O yüzden de dolar dünyada tek geçerli para birimi.
Peki. Petrol ulkelerinin. Uye oldugu. Opet. toplanip. neden. Kendi paralarini. kullanma karari. alamiyor. alsalar Saudi riyal, i. yuksek bir para birimi. olurdu. Su an. Amerika. merkez. bankalarina. Trilyonlarca dolar basiyor. enflasyon olmuyor. Turkiye bassa. Karsiliksiz para eskiden oldugu gibi. korkunc. anilar geliyor akla. bir ekmegin. Bir. Milyar. lira. oldugunu. unutamiyorum. Yasadigim. ulkeye. milyar tl lik paralarini getirmistim. herkes. sasirmisti
Türkiye'de 1 ekmek hiçbir zaman 1 milyar olmadı. Erdoğan'dan önce ekmek 250.000 lira (250 bin lira) falandı. sonra 500 bin lira oldu. Eskiden 6 sıfır vardı. Paradan sıfır atılmasının paranın değerine bir etkisi yok. Şu an 6 sıfır gelse para değer kaybetmez. Yerinde durur halkta psikolojik olarak para temelli değer kaybetti izlenimi oluşur ama paranın matematiksel olarak yani alım gücü olarak değerinde bir değişme olmaz. Arap ülkeleri o dediğini yapsa o ülkelerde bir sürü iç savaş isyan çıkar amerika oraya öyle konardı. Bak mesela Latin Amerika ülkeleri direndi ne oldu halleri ortada. Mesela Venezuela'yı araştır. O ülke eskiden süper güçtü onların da petrolü var. Ama şimdi yaprak kürek adamlar yönetiyor. Amerika bir ülkenin enerjisine doğal kaynaklarına çökmek isterse önce anlaşma yaparak çökmeye çalışır olmazsa orayı karıştırır. Hem ayrıca Arap ülkelerinin modernleşmesini sağladı. Arap ülkeleri Batılılaşmak gelişmek için de Amerikan dolarıyla basmayı kabul etti. Amerika da onları askeri olarak koruyor ya da ülkesinde iç savaş çıkartmıyor böyle yani.
Ha, Orta Asya'da Türk devletleri var onların da maden olarak altın pırlanta kömür doğalgaz petrol çıkanları var çok fazla. Amerika Rusyadan dolayı karışamıyor oralara. Biz Türkler Turanı kurabilsek tek bir para birimine geçsek desek ki Türk Lirasıyla satacağız o zaman olur. Bunun için 1 doların 1 lira 1 euronun 1 lira olması lazım. Ve bu etki kalıcı olacak bunu da Türkiye öz kaynaklarıyla üretim katma değer üretecek ve satacak ki bunlar olsun. Bizde enflasyon çok oynak sebebi hem bölgesel hem de siyasetçiler yönetenler.
Sagol cok guzel hatirlatma. Oldu. En kucuk. Para. Ne Kadar sifirliydi? Yani. Dort ekmek 1.000
000. Liraydi? Ben unuttum. Hic. milyar liralik banknot var miydi?
@NickSevmeyenlerden. Ben. Turanistan diye. bir konu acmistim. Tarihe merakli arastiran. yabanci bir tanidigim. sormustu? Bende. o ne? diye sormustum. Bana. dedigi suydu. binlerce yil once. Turkler. Turanistan adli bir. ulkeye yasiyordu dedi. Bende. Ben. Hun devletini en eski saniyorum? bize ogretilen orta. Asyadayken. Hun devleti vardi. dedim? Turanistan hic duymamistim. Sen. Turandan. bahsedince aklima geldi tekrardan
Dolar rezerv para birimi. Dünya bankası bile dolarla borç veriyor.
Avrupa'da da euro geçerli.
Kısacası güçlü ülkeler para konusunda söz sahibi.
Her ulke. Ticarette kendi parasini kullanabilse. rezervligi. kalmazdi. Simdi. nasilsa degerli diye. mal satmadan. Merkez bankalarina. Baski yolu ile trilyon dolar koyuyorlar. 50. Trilyona yakin butcesi olmali Usanin
Bazı ülkeler kendi paralarıyla yapıyor. Fakat genel durum dolar ve euro. Zaten üretimin ve ticaretin döndüğü ülkeler ABD ve Avrupa ülkeleri.