AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
Temettü kar payı demektir.
Elindeki parayla şirketin kaç hissesini alırsan sermayesine göre oranda ortağı olursun.
Temettü yaninkar payı dagitacaksa ortaklarina oranlarına göre dağıtır.
Dağıtacağı miktar buna göre belirlenir.
Sermayesi ne kadar ise 100 bin TL o sermayenin kaçta kaçı oluyor.
Ona göre ortak olursun.
Dağıtacağı kar payı / ortaklık oranin = temettü payın.
Temettü ödeyen şirketler güvenli limanlardır. Şirket içindeki kazançları yine ortaklarına dağıtarak güven duyulmasını sağlar. Eğer temettü ödemeleriyle tekrar şirketin hisselerine ekleme yaparsan bileşik getiri ihtimalin artar. 1930 yılından bu yana sp500 fonuna 10000 dolarlık yatırım yapan birinin ana parası bugün birkaç milyon dolar iken, temettü ödemelerini her sene yine fona ekleyen birisinin bakiyesi 10 kat daha fazladır. Yani temettü= bileşik getiri. Ayrıca temettü ödeyen şirket büyüme hikayesini minimize etmiş şirketlerdir. Yani borçlanıp büyüme ihtimali azdır. Bu yüzden büyüme şirketlerine göre daha az kazanç sunarlar. Yatırımcının beklentisine göre anlam kazanır yani. Ben yatırımlarımı büyüme şirketlerinden yana kullanıyorum
@anaksimandros91 hocam Amerika borsasinda temettü ödeyen şirketlerin verimi nasıl
🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻
Son 5 yilda ve 10 yilda düzenli ödeyen şirketlere bak bence tek şirkete de yatırma temettü
benim sorun şu, 100bin liram var.. yuksek temettu odemesi yapan sirketler var.. mesela temetti tutari 40 tl olan bir firma var , hisse basina mi o miktri veriyor..
Evet hisse başına
Amerikan borsası her anlamda daha kazançlı fırsatlar sunabiliyor. Her ay temettü ödeyen şirketler de var, yılda 4 kere ödeyenler de. Aman aman araştırdığım konu değil. Temettü şirketlerine unumu elediğimde girmeyi planlıyorum. Ekrana bakan adam işi değil
Amerika'da her ay ödeyen varsa daha iyi onlara bakmak lazim
Tek kriterin yüksek temettü olmasın. Hem yüksek temettü ödeyen, hem de büyümesi olan şirketleri seçmelisin. Borsa İstanbul için buna en uygun şirketler; ismen, ttrak, froto, enerjisa, ege profil, doas. Temettü verimi bunlarla eş olan şirketler de var ama onların da hisse fiyatı yürümez, kârlı olmaz
+ tüpraş diyelim
Temettü ödemesi hisse başına oluyor evet. 1000 lot payın var, 40tl temettü 1000*40. Temettü ödemesi hisse fiyatından düşer, ama kısa zamanda bu fark kapanır. Geçicidir
ikinizde cok bilgilisiniz tesekkur ederim🙏🏻🙏🏻🙏🏻 bir arkadasim tuprasin gemettu odemesini bekliyordu, daha gecen ay aldi hisse senetlerini, temettu odemesinden sonra satarim dedi.. var mi boyle bir sey, yani temettu odeme tarihlerimden kisa bir sure once hisseleri alip odemeden sonra satmak? yani karli mi
Şimdi şöyle, arkadaşın aceminin acemisi:') ben sana bi taktik sunayım. Eğer temettü alıp çıkacaksan para kazanamazsın, çünkü
Uzun donem tutmaya bakin o tip hisseleri hele koc holding hisseleri en degerlisi traktör Tüpraş arkadas yazmış zaten
Temettü ödeyecek şirketin temettü tarihi yaklaşırken hisse senedi 100tl olsun. 10 lirada temettü verecek. Temettü ödemesine de 10 gün var. Temettü ödemesi yapacak diye hisseyi 110-115 liraya kadar yürütürler. Eğer para kazanmak istiyorsan gir çık ile. Temettü ödemesi yapılmadan önce bu yürüttükleri anda çıkmalısın. Temettü ödendiğinde şirketteki beklenti biter
https://ibb.co/BCX9zwK
Şu görsele bak, en tepe nokta 17 Nisan , temettü ödemesi 23 Nisan . Yani temettü ödeme beklentisi temettü ödemesi yapılmasan piyasa tarafından fiyatlanmış. Temettü ödemesinden önce düşmeye başlamış. Yani burada temettüyü alıp çıkmak kârlı değil. Yüksek temettü ödemesi yapılacağından dolayı temettüden önce hisse yükselirken çıkmak daha kârlıdır. Arada istisnalar olabilir, genel olarak piyasa böyle işler
temettu odemesinden once cikarsa temettu alamazki :) arkadasim bana soyle anlatti tuprasin almis, sonra 30 bin temetuu odemesi geliyor ondwn sonra hisse biraz dusecekmis ama yeniden yukselecek.. ilk yukseldigi an cikacahim dedi ve sanirim kar etmistir 30bin tl :) onun da 150 bin tl civari parasi vardi
Temettü ödemeleri uzun vade yatırımcı için anlamlı olur. Gir çık için kârlı görmüyorum pek. Yine de isteyen dilediği gibi yapabilir
aslinda sanirim bilerek gir cik yapmadi. yani tuprasi almis oldu, temettuden bir sure once, sonra borsayi stresli buldu ve yakin zaman sonra temettu dagitilacagini ogrenince alayim 30 bin tel yi cikarim diye dusundu.. yani aslinda bunu yaptiysa, yani temettuden bir sure once aldiysa ve 30bini alip ciktihsa muhtemelen 1 ay icinde 150 bin tlsi 180 bin olmamismidir? yani 1 ay icin iyi bir miktar degil mi? bunu duyunca bana mantikli geldi. temettu odemelerinden once alip satmak.. lutfen yorumlar. misiniz🙏🏻🙏🏻🙏🏻
Diğer temettü ödeyen şirketler temettüden sonra düşüşler yaşamış, tupraş yaşamamış. Kazandıysa da karambole kazanmıştır. Benim sana bahsettiğim sürdürülebilir başarı için daha doğru yaklaşım. Temettü ödemesinden birkaç hafta önce şirket hissesi yükselmediyse al, temettü ödemesine yakın sat. Aslında biraz takip etmelisin. Tüpraş 5 Nisan 'da temettü ödemesi yapmış, ama 4 nisanda dahi satmış olsan temettüyü alıyorsun. Arada 2 günlük hak ediş zamanı oluyor
ben sadece sunu anlayamiyorum.. kusura bakmayin , bilgisizligimi affedin.. neden temettu odemesinden once satayim? yani 30 bin tl yi cope neden atayim. ben bunu anlayamadim..
Sana şimdi basit dille anlatıyorum iyi dinle
Doas şirketi 36 tl temettü veriyor. 23 Nisan tarihinde. Doas hissesi 17 nisanda 363 tl, daha temettüyü ödememiş. Şirket 4 nisandan-17 Nisan 'a kadar %35 yükselmiş. Doas 19 Nisan 'da 330 tl kapanış yapmış. Yani temettütü ödemeden düşmeye başlamış. Pazartesi salı çıkar diyorsun değil mi? Pazartesi salı giren temettü alamicak. Şimdi 330tlden 36 lira temettütü düş. 294tl+36 tl temettü almışsın. Bu verilerle 17 nisanda temettüyü almadan şirketi satsan daha çok paran oluyor
simdi anladim🙏🏻😊😊😊 teskekur ederim.. sizi takip ettim🙏🏻🙏🏻🙏🏻
inanmiyorum.. sanirim sizin sayenizde borsaya merak salmistim🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻 daha oncesinde
hiç bulaşma. temettü kar payı demek.. eldeki buldurdan olma
nasil biraz aciklayan olsa
şirketin yıllık kárının paydaşlarına yatırdıkları para oranında dağıtılan kardan pay
bnkaya faize ver. risskli işlere girme.. gider parayı yatırırsın, şirker zarar açıklar.
yani 100 bin tl icin iyi temettu veren bir sirketten ne kadar temettu alirim ortalama maksimum ya da
o oranı bilemezsin. şirketin büyüklüğü, elde ettiği karı bilemezsinki🤷♂️ etmeyebilir de. bilançoda açıklanır tıl sonunda.
farkli sepetler haziladim, birine altin birine doviz yaptim. birine hisse senedi yapmayi dusunuyorum arastiriyorum suanda
sen altın al. uyuyan paraysa elindeki.. kâr paylarına flan girme giç. aniden lazım oldupunda nakde dönüştürebileceğin bir yatırım olsun
altin hesabimda var zaten soyledigim gibi.. bir de bunu denemek istiyorum. temettu odemesini almanin zarari olamazki.
ya şirket zarar ederse.. amacın paranı çoğaltmaksa, neden gene altın ya da döviz almıyosun. olanın üzerine koy.🤷♂️
sanırım faiz haram'cılardansın.. yoksa mevduat faizleri çok yüksek.. neyse , kafana ne yatıyosa ona yatırım yap
cok bilgi sahibi dehilsiniz anlasilan :) ben hisse senedi alayim mi diye fikir istemedim. ben temettu odemesi nedir diye sordum :)
ben İstanbul üniversitesi iktisat fakültesi mezunuyum hisse senedi ile temettü ödemesi arasındaki farkı iyi bilirim hisse senedi al desem git thy'ye yatırım yap derim. sana temettü'nün ne olduğunu söyledim
bak iktisadi tanımı bu :
Temettü veya diğer adıyla kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kârdan miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay vermesidir. Önemli bir ortaklık hakkı olan temettü, işletmedeki her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre bir pay verilmesi anlamını taşır.
tamam... bilgi sahibiymissiniz... o halde, neden soruma cevap yazmadiniz.. bakin temettu odeme tarihleri var sirketlerin. 1 gun once bile alsaniz o hisseleri yine de belirtilen oranda temettu veriyor.. ben sadece 100 bin tl. den ne kadar temettu odemesi alirimj soruyorum yuksek odeme yapan sirketlerde.. yani nasil hesaplaniyor bunu soruyorum.. zarar ederse, uzun vadede bekletirim. eger kar elde ederse ona gore davranirim
ben nereden bileyim senin hangi şirkete yatırdığın paranın karşılığında alacağın kar payını şirket kar eder mi etmez mi şirketin faaliyet alanı ne, şirketin büyüklüğüne yapısı ne, şimdi bir Sasa ile sanayideki araba tamponu üreten yedek parça firması bir mi.. ben de diyorum ki ne gerek var basit yöntem varken al altın koy kenara.