1- Çevrenizde borsada x kadar yaktım, girdiğime pişman oldum para kazanmayı bırak borçlu şekilde ayrıldım diyen kim varsa ekonomi alanında söylediği hiçbir şeyi dikkate almamak işin birinci kuralıdır. Bu tip arkadaşlar borsayı kumar mentalitesiyle icra etmeye çalışan açgözlü tiplerdir ve kaybetmeye mahkumlardır. Esasen kaybetme sebepleri kısaca, kısa sürede spekülatif şekilde çok aşırı primlenmiş şirketlere girerek, şirketteki yüksek paya sahip kişilerin kâr satışı yapmasıyla suni şişirilen hisselerin eder seviyesine gelmesiyle aylarca sürecek bir mahkumiyete girmelerinden ileri gelir. Dönemsel çıkış ve düşüleri saymazsak borsada uzun vadede yön her daim yukarıdır.
2- Birinci maddeye ek olarak; çok fazla primlenmiş hisselere girmeyin. Mümkünse hisseleri düşerken toplayın. Borsada bir hisse yükselirken büyük adamların mal sattığı yerdir. Warren Buffet der ki; çorap da olsa, hisse senedi de olsa fiyatı düşerken almayı severim. Ayrıca yatırımda bir tabir vardır; diğerleri aç gözlü olduğunda korkun, kan gövdeyi götürürken aç gözlü olun. Yatırımda acımasız olacaksınız ve psikoloji yönetimi borsanın her şeyidir.
3- Bir iki şirkete bütün parayı bağlayıp armut gibi beklemeyin. Borsada sektörel gidişat olur. Bağlandığın sektör için işler 2 yıl boyunca kötü gidebilir ve borsada diğer hisseler ralli yaparken benim hissem neden gitmiyor diyerek kafandaki saçı dökersin. Minimum 5 maksimum 12 hisse alın.
4- Profesyonel olarak borsada bulunmyacaksanız teknik analize gerek yok. Nitekim herkes çizgiyi istediği yerden çizebilir. Bilanço okumayı öğrenin, şirketi ve gündemi takip edin. Unutmayın ki borsa günü değil geleceği öngörür. Vizyon sahibi değilseniz borsa size göre bir yer olmayabilir.
5- Gün içinde ekrana bakarak yaşamayın. Bir şey sonsuza kadar çıkmaz sonsuza kadar da düşmez. Fiyat dalgalanmalarını takip ederken stresten kabız olabilirsiniz. Şirketinizin hikayesine güveniyorsanız düzenli alım yapıp sadece bekleyin.
6- Kazanca dolar bazlı bakmayı öğrenin. Yüksek enflasyon ortamında paranızın %100 yapması esasen pek bir anlam ifade etmiyor.
7- Temettü yatırımcılığı mantıklı olsa da borsadaki meblağ büyük olmalı ki bir anlamı olsun. İlk defa giriyorsanız geleceği parlak büyüme şirketleri yüksek temettü verimine sahip şirketlerden daha hızlı yükseliş eğilimi gösterebilir.
8- Sektörel dağılım yapın. Elinizde hem THY hem Pegasus olmasın. Havayollarına yatırım yapacaksanız elinizde bir tane tutun. THY çok primlendi, Pegasus gitmediyse, THY hisselerinizden kârınızı alıp Pegasus’a yönelip pivot yapabilirsiniz. Tek sektöre yatırım yapıp kendinizi sıkıştırmamayı öğrenin.
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer