Güncellemeler
+1 yıl
2023ü baz alırsak tabii
Güncellemeler
+1 yıl
nerde o okur yazar kitle ya da ekonomist kitle ya. tek kişi çıkmadı koskoca sitede
kişi başı milli gelire göre üst sınıf ülkelerin tabanı 14 bin dolara civarı. Tr'de bu rakam 10bin küsür civarında çıkmış bu sene. Peki bu oranlara göre toplumsal sınıfları kategorize edeceksek nasıl rakamlar ortaya çıkar? ha kendi içinde her ülkede gelir dağılımı farklılaşıyor ama tüm bunları göz önünde bulunduracaksak ortalama rakamlar vererek toplumsal sınıfları nasıl kategorize ederiz?
not: güncel gelir oranlarına göre sınıflar üzerine çok araştırdım ama bir bilgi yok rakamlarla açıklanan.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
Asgari ücret üzerinden sınıfsal durumunuzu analiz edelim.
Ülkede çalışanların %62'si asgari ücretlidir. Bu ücretle çalışanların oranını göz önünde bulundurarak kendi sınıfsal durumumuzu hesaplayabiliriz. Acaba biz hangi sınıfa gidiyoruz yüksek, orta, az..
Öncelikle asgari ücreti yıllık bazda hesaplayalım: Asgari ücreti aylık olarak alıyoruz. Bu durumda aylık asgari ücreti dolarla çarpıp yıllık tutarı bulabilirsiniz. Örneğin, 419,62 dolar/ay x 12 ay = 5035,44 dolar/yıl.
Kişi başı milli gelire bakalım: Ülkenin toplam milli gelirini, ülke nüfusuna böldüğünüzde kişi başı milli geliri bulursunuz. Örneğin, 10.000 dolar/yıl (örneğin Türkiye'nin kişi başı milli geliri). Zannediyorum ki herkesin gerçekten 10.000 aldığını sanmıyorsunuz.
Kişi başı milli geliri asgari ücrete bölün: Kişi başı milli geliri asgari ücretle karşılaştırarak sınıfsal durumunuzu değerlendirebilirsiniz. Örneğin, 10.000 dolar (kişi başı milli gelir) / 5035,44 dolar (asgari ücretle kazanılan yıl içi gelir) ≈ 1.98. Bu durumda, kişi başı milli gelir asgari ücrete göre yaklaşık olarak 2 katıdır. Yani bir asgari ücretli orta sınıftan iki kat daha fakirdir, yaşam koşulları onlar için çok daha zordur.
Yıllık gelirinizi 10.000$ (GSMH) ile karşılaştırın. Eğer yıllık geliriniz ülke ortalamasının üzerindeyse, üst sınıfa daha yakınsınız demektir. Eğer altındaysa, daha alt sınıflardasınız.
Asgari ücretin yıllık dolar cinsinden karşılığını hesapladınız (5035,44 $).
Ülkenin kişi başı milli gelirini dolar cinsinden bulun (10.000 $).
Şimdi, kişi başı milli gelirin %50'sini hesaplayın. Bu, ortalama bir vatandaşın kazandığı tahmini geliri temsil eder (örneğin, 10.000 $ x 0.50 = 5.000 $).
Asgari ücretin yıllık dolar karşılığını (5035,44 $) ortalama tahmini gelirden (5.000 $) çıkarın. Bu fark, asgari ücretlinin ortalama vatandaşın altında bir gelir seviyesinde olduğunu gösterir (örneğin, 5035,44 $ - 5.000 $ = 35,44 $).
Bu hesaplama, asgari ücretle çalışan bir kişinin ülke içindeki sınıfsal durumunu belirlemekte kullanılır. Rakamlarla anlatmak biraz sıkıcı ancak bu konu daha farklı şekilde anlatılmadı. Ancak unutmayalım ki toplumsal sınıflandırma yalnızca gelirle değil, aynı zamanda eğitim, meslek, yaşam tarzı ve diğer faktörlerle de belirlenir. Bu nedenle, tam bir sınıfsal analiz için daha fazla faktörü dikkate almak lazım. 🙏🏻🙂
kesinlikle haklısınız. Bu konuda sosyolojik ve ekonomik araştırmaların uzmanlarca yapılması bile şu koşullarda kolay değildir. Bu arada toplumsal sınıflar muhtemelen 3/4e ayırarak anlamak da doğru olmayabilir. Çünkü çevremde gözlemlediğim kadarıyla sermaye ve gelir farkı kategorize edilecek olursa farklı sınıflara aynı anda girebilecek insanlar var. Yani yüksek sermaye az gelir gibi ya da tam tersi durumlar da oluşmuş durumda orta sınıfta özellikle. Yanı sıra yüzde 62lik asgari ücretli varsa ki bunu bilmiyordum., geri kalan nüfus oranı üzerinden orta ve üst sınıf ayrımı daha makul olur demektir.
Teşekkür ederim 🙏🏻. Sermaye ve gelir genellikle birbirleriyle ilişkili çünkü sermaye, yatırım yapma yeteneği sağlar ve bu da gelir potansiyelini artırır. Ancak, her zaman istisnalar vardır tabii ve yüksek sermayeye sahip bir kişi düşük gelire sahip olabilir, ama bu durum genellikle istisnadır. Ayrıca, gelir ve sermaye düzeyleri kişinin yaşam tarzı, harcama alışkanlıkları ve finansal yönetimi ile de ilgilidir. Örneklerdirelim; günümüzde bir kişinin 2 milyonu olsa, parasını bir yatırım bankasına yatırsa bir aylık vade sonu alacağı max gelir 49 ila 52 bin arası değişir. Bu durumda onun 2 milyonluk sermayesi ve aylık ortalama 50 bin geliri vardır diyebiliriz. Bu kişi orta sınıftan sayılır. 1 milyon da yüksek bir sermaye ama aynı yatirimdan alacağı miktar bu kişiyi orta düzeye yakın düşük gelir düzeyi sınıfından yapar. Bir kişiyi gelir düzeyi üzerinden kategorize edeceksek baz alacağımız rakam GSMH rakamdır. Gelir düzeyinizi GSMH endekslersek bu sorunu çözmüş oluruz.
bir de ailedeki nüfus olayı da çok etkili. çünkü mesela bir haneye giren toplam yıllık geliri ailedeki kişi başına bölersek, atıyorum 3 kişilik aile için kişi başı milli gelir 10bin dolarsa, 5 kişilik ailede aynı gelir kişi başına daha düşük geleceğinden aynı gelirdeki iki ailenin sınıfsal koşullarını değiştirir. fakat 10bin dolar yıllık kişi başı milli gelir, ülkeler bazında üst orta sınıfa denk gelirken, aynı gelir bir ülke içindeki sınıflararası farkta orta üst sınıfa tekabul eder mi, onu sanmıyorum işte. doğrusu bilmiyorum.
ülkenin %63 ü asgari ücretle çalışan bunu baz aldığımızda kişi başı milli gelir 10.000$ civarında olma ihtimali sence nedir?
asgari ücret: 11.402,40₺
dolar: 27,1418
asgari ücretlinin maaşı 420,10$ a tekabül ediyor bu da yılda 5041,08$ a denk geliyor
Nerede bu asgari ücretle çalışa %63 lük kesimin kişi başı milli gelirinin 5000 doları?
cevap gelmeyince gece ben de ordan yola çıkmaya çalıştım. asgari ücretli oranı + kapsadığı nüfus yüzdesi vs vs.. tabii ki gelir dağılımı hiçbir ülkede eşit değil ki zira herkes de eşit beceriye sahip değil bunun için ama şuanki koşullarda sınıflararası gelir dağılım farkını da anlayabilecek bir kaynağa ulaşamıyorum. örneğin amerikada kişi başı milli gelir 59 bin dolar. ama nüfusa eşit dağılması imkansız olduğuna göre oralar daha beter demektir. fakat sürekli koşulların değiştiği bir enflasyon ortamında sınıfsal farklar acaba nasıl değerlendiriliyor uzmanlar tarafından, bunu da çok merak ediyorum.
bu hesaplamalar yıllık tüm çalışanların toplam kazancının toplanmasıyla hesaplanıyor. Bu çalışanların içinde milletvekilleri de var bakanlarda falan ve alınan maaşları da sen düşün. haliyle bu şekilde hesaplandığı için yüksek görünüyor gelir oranı ama maalesef bu kazancı elde edebilen maksimum çalışan kesimin %20 dir.
amerikayı örnek vermişsin ama amerikada asgari maaş yok minimum asgari saatlik ücret var ve ücret sektöre görede değişiyor örneğin garsonun saatlik ücreti 18 dolar iken bir işçinin 28 dolar civarlarında o nedenle bu konuda yanlışsın.
Birde hesap yaparken en büyük hata genelde kur çevirmek oluyor. örneğin oo abd de benzin 1,8 dolar yani ortalama 48₺ ama bilmedikleri bir şey var abd de ölçü birimi litre değil galon ve bir galon 3,78 litreye tekabül ediyor.
Kısacası yapılan tüm hesaplamalar yanlış
hayır ben asgari ücreti vs baz almadım amerika için. Amerika'daki nüfusun eşit koşullarda yaşamadığını az çok araştıran bilir zaten. 59binlik bir kişi başı dağılımın orada da eşit olma ihtimali yok dedim sadece ki zaten dünyanın en zenginleri amerikada. burdan yola çıkmak bile yeter. ama avrupada daha yükske kişi başı gelir var, fakat avrupa daha eşit dağılma sahiptir vs vs... sonuçta bunlar ayrı konu ama en basiti ben bir insan olarak günümüz koşullarında gelir oranlarından yola çıkarak kendi sınıfsal durumumu anlamak istersem bunu nasıl hesaplayacam, işte o bilgi yok.
abd Türkiye gibi değil abd eyalet sistemine göre yönetiliyor ve her eyaletin kendi gelir oranı vardır bunu da göz önünde bulundurman gerekir
bu oranları veren ben değilim. konu abd'deki dağılım da değil aslnda. dediğim gibi sorum: bu bilgiler ışığında toplumsal sınıfları rakamlarla kategorize edebilir miyiz idi.
Yat uyu böyle şeylere kafa yorm
bilgisi olan çıkmaz burada demenin başka bir yolu mu bu ne
Ben ekonomist değilim avukatım 😅
inanır mısın ben de medya sektöründeyim. alakam yok aslnda :d