Dört ki̇şi̇li̇k ai̇leni̇n gida ve tüm di̇ğer harcamalari i̇çi̇n hanesi̇ne gi̇rmesi̇ gereken aylik ücret ve/veya ücret dişi toplam geli̇r tutari (yoksulluk siniri) 30.700,83 tl!

Dört ki̇şi̇li̇k ai̇leni̇n gida ve tüm di̇ğer harcamalari i̇çi̇n hanesi̇ne gi̇rmesi̇ gereken aylik ücret ve/veya ücret dişi toplam geli̇r tutari (yoksulluk siniri) 30.700,83 tl!

Canan karatayi severim, dediklerini uygulamaya calisirim ama bu sekilde olmuyor. Kadin ekmek yemeyin diyor. Balik yiyin, kuzu eti yiyin proteini cok fazla, ciger yiyin diyor. Bende istemez miyim haftada 2-3 gun balik yemek? Evime kuzu eti almak? Ceviz yiyin cok iyi diyor. cevize, findiga para mi yetiyor. Bir de biz uretiyoruz disariya ucuz ucuz yolluyoruz.
Benim yillardir mideme antep fistigi girmedi. En sevdigim kuruyemistir. Aktara, markete gittigimde falan icim gidiyor fıstığa ama alamiyorum. Sonra turk cocuklari s*laklasti, obetize artti diyorlar. Proteinlerin fiyatı bu kadar yuksek olursa, karbonhidratin fiyati dusuk olursa elbet bu sorunlar ortaya çıkar.
Japonyanin beslenme stilini arastirin. Ekmek falan yemezler. Cocuklarina gunde en az 2 tane yumurta yedirmeden okula gondermezler. biz ne yapalim? Makarna ucuz, ekmek ucuz. Bunlarla besleniyoruz. Bunlarda pahali da et, yumurta, baliga, kuruyemise gore diyorum. Kabak cekirdegi yiyin cok faydali diyorlar, alabiliyor muyuz ki?
Kari koca calissan yetmiyor artik. Teyzemde enistemde memur. Memur maasi yeni 10 bin falan oldu. Ikisi bir 20 bin lira. Cocuklarda var. Bir ton ihtiyac var. Hani bir asgarili kadar ya da tek maas kadar sıkıntı cekmiyorlar ama sinirin altindalar.
Eniştem haftasonu ek işe basladi. Satranc belgesi mi, uzmanligimi neyse işte o varmis. Ozel bir kursta satranç dersi vermeye baslamis. Adam haftanin 7 gunu çalışıyor. 3 tane cocuk. Biri universitede. Kitabi, fotokopisi, cantasi, defteri eksik olmuyor.
Ogretmenlerde bu konuda acikcasi vicdansiz. Devlet kitap dağıtıyor zaten, yok bu kitabi alin, yok şu kitabi alin diye tutturup duruyorlar. Milletin o kitabi nasil alacagindan haberlerk yok. Ben kucukkende sira arkadasimin babasi isciydi. Kitabi alamamisti. Ogretmenden neden kitabi almadin diye azar yemisti. Anneme söylemiştim, biz almıştık kitabi.
Yine baska bir hoca bu kitaplar niye ciltsiz diye bağırırdı. Hoca cilt alacak para var mi bunu düşünüyor musun acaba? O cilt parasina, kitap parasina belki eve kirk yilin başi et alacak ana baba, bogazlarindan et girecek. Ama kitap alinacak diye bogazdan kesip hocanin istedigi kitabi aliyor ana baba. Yeter ki oglum kizim okusun diye.
Ama bu kitap olmazsa ders işlemem, kitabi almayanlara eksi veririm tripleri de cok fazla öğretmenlerin. Beden eğitimi ogretmenleri de oyle. Cocugun dogru duzgun tek bir ayakkabisi var, herkesin önunde spor ayakkabi giyilecek demedim mi diye rencide eden ogretmenler var.
Cocuk haliyle paramiz yok babamdan isteyemedim ya da sonra param olunca alirim oglum/kizim dediginden haberi yok tabi. Bunu dusunmuyorlar niyeyse.
Ailemde öğretmenler var. Bugune kadar boyle seyler yapmadilar, yapmadiklarini da soyluyorlar, yapan ogretmenleri de kınıyorlar. Her cocuk ve maddi durumu esit degil bunu farkinda olmak gerek, ogrenciyi zora sokmamak gerek diyorlar. Keske bazilari da anlasa bunu.
Bunların hepsi bu ülkede vatandaşın rahatça tüketebileceği şeyler. Tamamen yönetim kaynaklı bir kıtlık var ülkede. Adamlar çiftçiyi batırma üzerine politika uyguluyor, sonra da ''kredi verdik ama biz'' diyerek tarımı desteklediklerini iddia ediyorlar.
@Ragnar_Lodbrok sen dediginde de haklisinda bizim ulkenin insanin da bir sey olmaz ki. Sadece hukumeti suclayamayiz. Evet tarim bitirildi, bazi politikalar yanlis haklisin falan ama bizim insanimiz da iyi degil ki.
Firsat buldugu an bir de tekmeyi zincir marketlerden, esnaftan yemiyor muyuz? Dolar yukseliyor diye etiket fiyatını ucurmuyorlar mi? Tamam esnafinda hakli oldugu yonler var ama bazilari stokculuk yapiyor, etiketi yazmasi gerekenden daha fazla yaziyor. Bizim burada bir nevresimci vardi. Aralik ayinda gittim, raflari bosaltmislar. Neden? Urun olmadığından degil, ocaktan sonra zam gelecek diye.
Boyle bir seye kimsenin hakki yok mesela. Ben oraya o vakitte gittiysem o zamanki fiyattan almak hakkim. Sen urunleri kaldırarak kendine boyle kâr cikarma hakkina sahip degilsin.
Ha denetim lazim ama bunun cezasi baska turlu olmali. Para cezasi veriyorlar onda da yine biz halktan çıkıyor acısı. Yani kanunen belki tek haklari budur bilemiyorum o kismi. Adami iceri alacak halleri de yok. Aslinda alsalar belki daha yararli olur, daha da korkarlar boyle seyler yapamazlar ama bir insani devlet surekli denetleyemez ki. Her insanin basina işini duzgun yapsin, etiketin fiyatini duzgun yazsin, mallari raftan kaldırmasın, stokculuk yapmasin diye herkesin basina birer tane memur dikemezsin. Bu vucdani bir sey.
Bu ahlakli, karakterli olmakla ilgili bir sey. Insanin kendinde var olmasi gereken seyler bunlar. Bizim insanimizda bu yok. Yeter ki az mal satayim cok para alayim derdindeler. mecburen sebze meyve aliyoruz pazardan, ordan burdan. Yarisini curuk atiyor. Eve geliyorum cope gidiyor. Ama ben bir suru para ödüyorum.
Hani bunlar icin tek tek herkesi gozetleyen, denetleyen memurda dikemezsin. Insanin kendi vicdanina kaliyor cogu şey. Bizim insanimizda iyi degil ki.
benim senin veya bir bir başkalarının yoksul olması maalesef belirleyici değil ülkemin güzel ülkemin %90 yoksul fakir geçinemiyor hatta denetimsizliğin altında inim inim inliyor, bakın ben siyasetten anlamam ama paradan para kazanmadan parayı yönetmeden iyi anlarım, kimsenin yorumunun altına soruyu sorana saygısızlık olmasın diye bir şey yazmam ama şu asgari ücret ile geçiniyorum şükredin diyene bir çift lafım var elbette saygı sınırında,4 kişilik ailenin aylık market masrafı 2500 TL pazar masrafı aylık yine 2000 TL elektirği ortalama 200 TL su 150 TL interneyi 120 TL doğalgazı en az 1000 TL ayda iki kilo yahu iki kilo et alsan 400 TL üst baş yok ayakkabı yok gazlı içecek yok sosyal hayat yok dört kişiye kışlık bot alsan, birer kaban alsan sinema yok yol parası yok, okul masrafları yok dışarıda bir akşam yemeği yok
bu sosyal hayatı yaşamadan yaşıyorum geçiniyorum diyorsan ahırdaki iki tane inekte geçinip gidiyor
bu arada düzeltme yapıyorum etin kilosu 250 TL olmuş benim haberim yok üzgünüm
Ahırdaki inek 😂
Et ne?
Yani, eve 4 asgari ücret girse aile ancak yoksulluk sınırının biraz üzerine çıkıyor. Siyasal İslamcılar lüks içinde yaşasın diye 80 milyon köle gibi çalışacak. Soyulan ve yağmalanan ülkelerin kaçınılmaz sonu budur. Ülkeyi 5 yıl daha yönetirlerse yoksulluk sınırı 6 asgari ücret olur. Herkes aklını başına alsın, böyle bir yoksulluk içinde yaşamayı bu ülkenin çocukları hakediyor mu? Kimse dış güçler, ülke üstünde oynanan oyunlar vs. diye kendini kandırmasın, ülkeyi yöneten siyasi parti görünümlü yiyicilik ve nepotizm örgütü ile varacağımız nokta budur, daha fazlası değil. Takım tutar gibi parti ve lider tutmayın artık, beceremeyeni değiştirelim. Ekonomiyi bozan, düzeltemez. Buna inanan varsa ya çok saftır, ya aptaldır, ya da bu düzenden menfaati vardır.
Cevap
66Cevap
Maalesef bu ülkede çoğu kişi yoksul
Ben kendi ailemden çrnek verecek olursam eskiden 200 tl ye ev alışverişi yapsrken şimdi 600 tl altına inmiyor ki bunun içinde kesintiler de var yani eskiden alıp şimdi alamadığımız kaşar peynir gibi 2 litre yoğurt 60 tl olur mu oluyor işte neyse
Hepimiz çalışıyoruz 3 kardeş faturaları bölüştük annemde emeklisiyle kirayı ödüyornona rağmen bile ay sonunu zor getiriyoruz çünkü faturalar dışında bizim de borçlarımız var krediler eşya taksitleri kişisel harcamalar gibi yani yoksulluk sınırı 30 bin olmasında ne olsun bu pahalılıkta
Yoksul olmayan kişileri saymak daha kolay. Yoksul-yoksul olmayan=x sayı kadardır. Yoksul olmayan çok az yoksul olan çoook fazla çıktı yapılan hesapta/yoksul ailelerde ay sonu elde kalan 0' TL dir. Zorunluluklar haricinde keyifi harcamaya TL bulunmamaktadır. Ülkenin yıllık mantıklı bütçe planı yoktur. Paranın değer kaybı hızla devam etmektedir. Ailenin aylık bütçesinde açık olmaması için gelir-gider dengesine uygun harcama yapılması önerilir. Ekonomimizin durumu kötüdür. Atılan ekonomi konusundaki adımlar yoksullaşan halkı düşünerek atılırsa memnun olacağız aksi halde halk bir süre sonra bu ekonomiye dayanıklılığını kaybeder saygılar.
Tek başıma aylık giderim bundan daha fazla tabi gelire oranla gider olur her zaman
Ama insanlar bu miktarlar ile geçinmekte zorlanıyor
Bu sebepten dolayı örnek vermek gerekirse benim personellerime ödediğim en düşük maaş 15 bin
Fakat yetebileceğini sanmıyorum
Zira her şey pahalı
Cüzdanımın içinde kalan bozuk paraların cüzdanımın içinden bana yansıyan görüntüsü.
Vay be 30 bn TL ha.
Yarısını bile hayatımda bir arada görmedim.
Paradan bir adet sıfır (0) atılmadığı sürece sanırım psikolojik olarak da bu rakamlara alışamayacağız. İşverenler bile 20-30 bin tl maaşı çok görüyor, halbuki yakın zamandaki eskinin belki 7-8 bin tl si...
Vaziyet berbat benim gözümde. Doları şu an tutuyorlar fırlayınca ne olur kim bilir...
Seçimi kim kazansa fırlayacak zaten ondan sonrası kabus
@AgustusOctavianus 30 lirayi geçeceğini söylüyor bazı ekonomistler
Ortalama bir tahmin o benimde görüşüm o civarlar ama sonuç olarak yüde 20 üstü bir yükselme kesin
Bu site doğrumu yoksa başka şeyler ile mi yüksek ya da farklı bir şey mi bilmiyorum ama dolar 22 görünüyor.. Doğru değil umarım.
https://www.globalexchange.com.tr/en/
şu an meşgulüm biraz, bir yarım saat sonra bakacağım
Bu turistler için avatantajlı hava limanı doğrudan gümrük Exchange
@AgustusOctavianus Tam net anlamasamda iyi bir durum değil gibi. Doların sabit kalmasını varlık fonundan borsaya verilmesi ile sabitlendiğini iddia ediyorlar. Tekrardan döndüğünüz için de teşekkür ederim.
Öyle sabitleniyot zaten de bunu açık görüş vb ile yazma lütfen, çünkü suç unsuru ilan edildi bu spekülasyon sayılıyor
@AgustusOctavianus Uyardığınız için sağ olun.
Açık görüşden ziyade iddia yani haber ve paylaşımdan bahsetmek istemişdim. İddia edilen bilginin doğruluğu ve yanlışlığı konusunda bilgim yoktu. Umarım anlayışla karşılanır çünkü bir vatandaş olarak endişe duyuyor ve haliyle merak ediyorum. Diyeceklerim bu kadar spekülasyon konusunda.
Haklısın diyebileceğim bu
Bireysel yoksulluk sorun değil. Ulusal olarak yoksuluz. Ülkede yoksul oranı %10 olsa hiç anlaşılmaz onun fakir oldugu. Ama %90 fakir olunca ülke yoksul demektir. Hepimiz istisnasız hepimiz yoksuluz.
Yoksulum ama benim şaşırdığım şey, insanlar bu paradan bile kenara birikim yapabiliyor olması.
insanca yaşamaktan vazgeçip sadece hayatı idame ettirmekse amaç evet kenara para koyarsın da nasıl ben yorumumda kirayı eklemeyi unutmuşum mümkünatı yok imkansız hatta ölüme merhaba demek gibi bir şey bu ama saygı duyarım yorumuna
@çoktaumurumda demek istediğim insanlar becerikli.
belkide
@çoktaumurumda imkansızı yapmak beceri tabi 😛
beceri değil adına ekonomi diyorlar ben kısıtlı hayat diyorum maalesef :)
@çoktaumurumda kıtlık bilinci diyebilir miyiz?
tam puanı kaptın yine alkış
@çoktaumurumda soyumuz kurumasın ama soydan gelen bir şey bu 😄 az badireler atlatmadı ne de olsa
Eve giren para asgari bilen değil, nefes alıyoruz işte, 3 kişiyiz 2 çocuk ve ben
Ev kira mi
@1903sbeyazz şimdilik değil
Boşanma aşamasındasin sanirim
@1903sbeyazz bunlar değil önemli olan. Ekonomi herkes için ortada konu bu
Askeri ücrete zam yapmak çözüm değil çünkü zam yapıldığı anda alım gücü yükseliyor en önce bunun çözülmesi lazim
@1903sbeyazz çözülecek çok şey var da çözen yok, çözüm de. Zam bir kere iki kere geliyor ama gıdaya sayısız tabii herşeye de
Bende aynısını söyledim askeri ücret veya emekliye zam yapma gıda vb şeyleri fiyatını düşür şu an alisveris yapmaya nakit ile giderken çanta dolusu para ile gitmek lazim
Allah yardımcın olsun hayırlı günler
@1903sbeyazz Şuna askeri ücret demeyin nolur ya. ASGARİ ücret onun adı.
6-7 milyon TL mal varlığım var yıllık gelirim fena değil ama yine de evlenmeye cesaret edemiyorum kendimi fakir hissediyorum. Millet nasıl asgari ücret alıp borçla evleniyor aklım almıyor bu nasıl bir cesaret
Fiyatlar yükseliyor baya artık yoksul değil ki insanlar bu deprem yüzünden evsiz kaldı ac susuz soğukta kalıyorlar
Yoksulum da yoksunum da. Şükür edin diyenler 3 maaş 4 maaş alana desin o da aldığı için desin.
ben yoksulmuyum değilim ama bizdede baska sorunlar var be dostum. allah yardımcısı olsun insanların hayat zor ülkemizde.
Ya siz nerede yaşıyorsunuz arkadaş, nasıl yetmiyor 30 bin,, biz asgari ücretle geçinip gidiyoruz biraz Şükredin yaw.
Evet aslında ülkenin yüzde sekseni bu sınırın altında ayrıca dört kişilik ailede bu rakamın da üstüne çıkılabilir.
Benim reisim ejder meyvesi yiyor benim karnım doyuyor. Bu ezanlar susmayacak hülooog. Ben cahil parazit yalama bir omurgasızım ve mutluyum yuupppiii
tabiki bu devirde ya topçu ya popcu olacaksın canım
Standardı yüksek bir aile olarak bizim harcamamız 30 bin TL civarı. Bu dedikleri abartı kesinlikle.
Aile gelirimize göre değiliz ama tek başıma ben de sınırın altinda kalıyorum 😁
Ben açım direkt
Tek asgari ücretle iki kişilik ev gecindirmeye çalışıyorum
oh oh maşallah maşallah. 2 kişi çalışıp o para girmiyor bizim eve
Hayır, o hesaba göre bayağı zenginmişim 💲💸💰💴 🤭
Harika aynen devam el birliği ile batırın milleti ekmeğe muhtaç edin geberesiceler
hep yoksulduk zaten..
daha da yoksullaşıyoruz ne diyeyim..
Bunu devletle pazarlık yapan işverene soracaksın. Şu kadar doların üzeri olmasın diye pazarlık masasına oturuyorlar.
Bu arada 30 TL olan yakıt fiyatları 20 TL ye düştü, bu fiyatlar neden düşmedi?
Fasfakiriz yokyoksul 😬🥺ama yinede atla giderim şey yapmaya
Simdi tek kisi olursa bu oarayla zengin oluyor o vakit
Ayda 30.000 lira kazanan bekar birey zengin değil, orta sınıfın altında yaşar.
Ülkede ki çoğu kesim yoksul bile değil ama olsundu Almanya bizi kıskanıyordu 😄
Ben yerin dibinden çıkamıyorum ne yoksulu xldkxmdkzmxzm ohoooo
Ulan ben yokum ki yaşamıyorum. Ailem de yok o da yaşamıyor.
Çok şükür değilim ama ülkemizin büyük bir çoğunluğu bu sınırın çok altında
Normal az bile
Bu halk bu hale gelmeyi istemiyor mu simdi sokağa sor bak bakalım kim Nere oy verecek
Vallaha yoksun değilim ama araba alamıyorum anasını satayım.
Eşimle beraber aylık yaklaşık 73 bin₺ gelirimiz var 30 bin₺'si nasıl gidiyor hiç anlamıyorum. Bir bakıyorum bitmiş
ben 6 kişilik aileyim, kaynana yanımda yaşıyor. 22 bin gelirim var. kimseye ihtiyaç duymadan geçiniyorum. ve bunun yanıda ilkokul 1, lise sonda ve üniversite de okuyan çocuk var.. bu hesaplama neye göre yapılmış?
4 kişilik bir aileyiz aşağı yukarı ayda eve 60 bin giriyor ama yetmiyor 😒
Türkiye'de halk ile alay ediyorlar. yok böyle bir gelir eşitsizliği
Zenginler daha zengin oldu yoksullar daha yoksul orta sınıf kalmadı bence
Allah herkesin yardımcısı olsun. kimsenin fırsatçılık yapmasına izin vermesin inşallah
Bu nasil cizelge at yarışı oynayan amcalar daha güzel çizer mk
Allahtan 3 kişilik bir ailemizde kıl payı yoksulluktan kurtuluyoruz :)
Yetişkin erkek harcaması kadın harcamasından nasıl yüksek ya
Siz daha bu sukursuzluk ile çok deprem görürsünüz
Ben mühendisim o paralı kazanmıyorum
Kadın gıda harcaması neden daha az
Ne yoksulu fasfakirim maalesef..
Ayak üstü gene fakfakir olduk ya iyimi :D
Bu hesaba göre ben yoksul değilim, yokum 😂
Malum ramazan geliyor fitre zekat kabul edilir.
ölmeye yakınım
Ben yoksul bile değilim
Durmak yok geçirmeye devam
hem aç hem yoksulmuşum
Ne zaman duzelicez be
Yoksul değilim ama yaşamak için yaşıyorum herhalde
Bu hesaba göre ben direkt yokum.
Yoksuldan daha fena züğürtüm
Siz bu şükürsüzlükle devam edin başınıza taş yağsa hak ediyorsunuz
Herşeye sukurde bizden alınan vergiler dünya iken neden en ufak bir şey oldugunda gene biz bağış yapıyoruz
Neden bu kadar dünya için uğraşıyorsunuz zikir çekin ahiret var ahiret ama anca dünay ye iç yat bu şekilde olmaz
Ahireti diyanet başkanına da dermisin Mercedes ile gezmek Miami de ev alarak ahirete hazırlık yapıyor dimi
Adamın evinden arabasından sanane rabbime kul ol sanalda versin
Benim vergilerimle mercedes makam arabasına biniyor ve ulkede okadar ihtiyacı olan varken nasıl bukadar lüks ve satafat içinde yaşıyor sorarsan müslüman
Ne düşünmek istiyrosanız düşünün
Diyanetin belirledigi fitre 70 TL diyanet başkanı buna göre maaş alsın ozaman
Cidden ne kadar canım ya neden böylesiniz anlamıyorum ne haliniz varsa görün
Kamera nerde el salliyim cok sakacisin
Ahirette sallarsın elini
@1903sbeyazz Kardeş aktrollükten gözü kör olmuş birine laf anlatsmazsın. AKP yandaşı bacım, sen de bir düşün, Diyanet İşleri Başkanı kendi parasıyla mı o kadar lüksün içinde yaşıyor? Bizim paramızla mı? Ahırdaki eşeğin de karnı doyuyor, o da yaşıyor sonuçta. Ahırdaki eşek gibi yaşamaya mı şükretsin insanlar? Daha iyi şartları istemesinler mi? Karnım doysun yeter diye diye sonunda herkesi karın tokluğuna mahkum ettiniz, yeter be AKP yaladığınız artık!!!
@Banker_Bilo haklısın kardeş ben parti olarka demiyorum x veya y parti kim aynısı yaparsa onada derim köru körüne gitmem pesinden
Bu dünyada iyilik yap ki ahiretin de iyiliklerle dolup taşsın hanımefendi.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?