İlber Ortaylı'ya göre standart yaşam tarzına yetecek para 100 bin TL! Size göre kaç TL olmalı?

Meblaya bakınca hocam nerde bizde o para diyorum. Zaten hersey almış başını gidiyor, 100bin lira bir ev almaya bile yetmiyor.
#MustiEmre
Aylık gelirim 1.000.000 tl ama bana yetmiyor xjdjsjdjsjdjdjf yetmediği için burada dolaşıyorum dnxjzjxjxj en az 20.000₺ erkek olarak söylüyorum evlenebilecek bir erkeğin en az geliri 15.000₺ olmalı net gelir ayrica şehirden şehire değişir samsunda ev kiraları 7k fiyatlara ulaştı hayat pahalı 15k yetmez bile ama kızında çalıştığını düşünüyorum veya bir gelirinin olduğunu düşünüyorum ona göre 15-20k geliri olan bir aile samsunda yapabilir birikim yapamaz ama yaşar.
Eğitimli bir insanı tatmin edecek minimum parayı söylemiş adam.
Hayatı yemek içmek ve uyumak sanan insanlara inanılmaz bir para gibi görünebilir ama gayet sıradan bir para.
Aylık 5000 Dolar civarı bir para ediyor aşağı yukarı. Dünya standartlarında 5000 dolar ortalama bir para zaten, yani gözde büyütecek bir şey yok.
İstanbul ya da İzmir gibi şehirlerde, gelişmiş mahallelerde ev tutmaya kalksanız kiranız zaten aşağı yukarı 20000 TL, bunun üzerin araba için yakıt, hafta da en az 2 gece bir yerlere gitme.
Müze, sergi, konser, opera vs..
Bu tip insanlar sürekli gelişme ihtiyacı duyacağı için doğal olarak belli konularda eğitim alacaklardır, kurs / okul masrafı
Yurt dışı seyahatleri
Normal tatiller
Aileler için çocuklarının okul masrafları, iyi bir eğitim için maalesef devlet okuluna vermeyi tercih etmez kimse, özel okullar dünyanın parası.
E para da biriktirmek lazım.
100000 TL ideal bir para bence.
Babamın aylık geliri 200 300 bin ya da daha fazla beyaz eşya dükkanları var ama tabi işçi gelir gider vs orasını bilmiyorum. Arada sırada iş yerinde defterlere bakardım en açıklayıcı not tutan esnaf benim babamdır herhalde. İyiyiz fazlası lazım değil. Bana 6 7 bin harçlık veriyor, yetmiyor.
Evet aylık yol masrafım 2000 🤣 yemek saymıyorum bile. Zar zor yetiyor
Amin herkese
Eski bir mercedes belki 2002 dir tam bilmiyorum yılını ama çok sağlam araba
Daha az yakan bir araba ile kaça düşerdi masrafım?
Evet ben ona sert kapı diyorum açarken ve kaparken kas yaptığımı hissettiriyor.
Zengin kız ilk defa gördüm 😂
Bir şey dicem kanka olalım ama hep sen ısmarla ne dersin melisa
Babana yuvarlak 100 kalıyordur işçi yakıt spotaj bir sürü masraflar var…
Cevap
42Cevap
Antalya'da yaşıyorum ailenin tek çocuğuyum annemin 1 dairesi var , babamın 1 dairesi var. Annem bana bı daire almak istiyor onun için 6 ay sigortalı çalışmam gerekiyomus. Yoksa banka ev kredisine sokmuyor beni. Aynı zamanda üniversite okuyorum gelecek sene bitiyor okul. Okuldan çıkıp asgari ücretin biraz üstünde bı maaş , ve 2 dairenin kira geliri + ev kira değil , iyi bide arabam olur. Bence yeterli çocuklarımı ve karımı mutlu edip onlarla düzgün bı yaşam için yeterli bunlar. Bunlardan fazlası da benim çocuklarin eğitimi okulu onlar gerisini halleder artık. Çok şükür bunlar oluyor tek eksiğim kaliteli bı araba. Bunu da hallederiz su 3. Daireyi alayım da. Bı togg gibi araç yaparım yeter. Söyle yazıp bı dusununce fena da görünmüyor yaşam durumum geriye evlenmek kaldi , onu da bulurum inş biranonce, asosyalim biraz zor oluyor oyuzden 😄
Ne Togg’u ya boçver tesla al elektriklinin mucidi firma
Bu olmayan şey değil. Dediği tamamen doğru ve gerçek. İnsan gibi insani koşullarda yaşamak istiyorsan o para doğru.
Alanyada yaşıyorum. Bir çok danimarkalı norveçli isveçli tanıyorum özellikle dan. ve nor. eğer kalifiye biriyseniz 50-60 bin kron kazanıyorsunuz vergiler çıkınca. Oranın garsonu bile net vergiler çıkmış 30-35 bin kron alıyor...+ destek de alabiliyor devletten kira vs. çocuk için.
Çarp ulan en min maaşı 2.100 x 30.000 = 63.000TL Düşünün ya en kötü en düşük meslek bir de bu... Öğrenci kesmi işi bildiğiniz... Çünkü zaten 5 milyon ülke... böyle işleri nadiren normal insanlar üstleniyor. Geneli öğrenci vs.
Ağaç kesen bir müşterim var aylık net geliri 150 bin dan. kronu.
İlber hocayı yakından tanıyan birisiyim. Çok ukâla kasıntı ve kendini beğenmiş bir kişilik. Mütevazilikten zerre eser yok. 100 bin TL aylık diyor ya ziddir diyorum.
Ben iş yerinden 13.000 TL +1500 TL sodekso. Alıyorum. Borsadan da 100.000 TL paraya 17.500 TL geliyor. (Amerika borsası) Freelance işlerden de ortalama aylığa vurduğumda 10 bin geliyor banner reklam. Bankada mevduata 180000 bin TL ye 4 bin 100 geliyor onu yemiyorum. Dağıtıyorum.
Paşa paşa yaşıyorum. Hiç bir şeyden geri kalmıyorum.
1.2 Tsi golf 7 ile Avrupa turu yaptım. 17 gün doya doya İngiltere hariç hepsini gezdim yedim içtim. 100 bin TL tutmadı. Yakıt 10 bin TL yeme içme 20 bin TL de kabaca 35 bin TL ye babalar gibi gezdim
Saçmalamış da standart diyince aklıma Ştandart Kazım geldi
😹😹😹
Hoca kitap alıyor, uluslararası dergi ve makale yayınlayan kurumlara ve dijital platformlara üye oluyordur, onun için 100.000 TL gerekebilir, bence normal bir insana evi varsa 20.000 TL evi yoksa 30.000 TL yeter. Tabi araba varsa motor hacmi ve kaç km kullandığına göre masraf değişir ama büyüktür değişken hesaplamak zor. Şimdi aylık gelirim 1.000.000 TL ama bana yetmiyor diyenler türeyecek. Sosyal Medya işte ne yaparsın!
Yine her zamanki gibi saçma bir yorum yapmışsın. Senin gibi birinden de anca böyle bir yorum beklenirdi
@Strong_Warrior Benim görünümün altına bunları yazman saçma. Benim için kaç paranın yeterli olup olmadığını bilecek kadar beni tanıyor musun? "Senin gibi birinden de anca böyle bir yorum beklenirdi" ne demek? Beni nereden tanıyorsun?
O buranın delisi bence sen takılma he he de geç 😃
Haklı bu arada, orta-üst sınıf standarlarında yaşamak için 100.000 lira gerekli günümüz şartlarında, bir ay sonra bu sayı 170.000 olabilir xd
Şu an halkın çok büyük çoğunluğu yoksulluk sınırının altında, hindistana dönüşüyoruz bazıları hala farkında değil.
Neye göre 100.000 ama? Aylık mi yıllık mi? Yilliksa nerdeyse asgari ücrete denk geliyor, gayet normal zaten.
Ayliksa baya sıkıntılı rakam 😂
Aylik 5000 alan var ya avrupada ama yüksek mevkide çalışanlar aliyor o parayi
Onu bunu bilmem de şu an ki Zaman da eski fiyatlar olsa ne güzel olurdu sınırı 50 kursa aldığım günler 🙃
Meybuz vardı tanesi 10 kuruştu 1 TL ile 10 tane meybuz alır hepimiz yerdik arkadaşlarla. Hatta bir kere meybuz için orucumu bozmuştum😂
Güzel günlerdi Musti dönüşü yok ne yazık ki🥲
Yeniden olacak eminim
https://youtu.be/s-oEQXbCuMQ
Ne diceğimi bilemedim… Allah yardımcımız olsun
Adam öyle bir şey demedi , konuşmanın tamamını izleyin.
Doğru söylemiş orası tartışılmaz da bu ülkede bolluğu bereketi herkes haketmiyor bazıları sefaletten dibi görüp ayaklarını ısıtmak için üstüne oturmak zorunda kalacak kadar sefalete layık benim gözümde.
Herkes aç aç 😄100lira bulamıyor. Ağlanacak halimize gülüyoruz napalım '' dünyalık'' elbet geçer.
https://youtu.be/YE5-MzJXATQ
Şu aklıma geldi 😂
😂😂👍
Aylık 200.000 bin gelirim var genede sıkışık zamanlarım oluyor yani... Hocam iyi düşünün bir daha 😁
mesleğiniz ne
Sence herhangi bir meslek o kadar getiri sağlayabilir mi cidden 😁 yatırımlardan gelen aylık kazancım o Starbuck bayiliğim var + bebekte ve vadi İstanbul'dan kira getirilerim var üstüne mevduat getirisi var... Hepsinin toplamı bana aylık o kadar getiriyor... Onun dışında üniversitede 3 tane emekli Tuğgeneral hocanın asistanlığını yapiyom 😁😁 o da sırf bir işi var işte desinler diye
sana bi şey sorabilir miyim ben de öğretmenlik okuyorum
Senin gibi gelirim olsa hemen en kralından bir araba alırım
@Kankamstyle alt tarafı bir teneke parçasına milyonlar vermek hiç mantıklı değil... ayağımı yerden kesen bir tane var zaten o bana yeter :D
100 bin yerine keşke her şey eskisi gibi olsa da şu an ki maaşlar alınsa. Yine yeterdi.
2001'de ben yokum🥲 ama neyse ki bende simitin 25 kuruşluk zamanlarını gördüm. 5 krşa bile yiyecek abur cubur alabiliyorduk. O zamanı görüp de, şimdiki durumu yaşayınca insanın zoruna gidiyor.
Ya öyle diyince bende kendimi çok küçük hissettim ckskxkdkckd off
Şöyle ev sahibi tarla sahibi olacaksın gıda hee şey seradan tarladan onun parası dönersermaye gibi gelip giderse sadece giyime. Bazı gıda ürünlerine. Ve egitime falan gitse ancak 10 yıl bupara en fazla
Doğru söylemiş ama müslümanlarda bu adamın söylediklerini anlayacak zeka var mı bilemem. Yorumlara bakarsak yok! Müslümanlar fakir olmayı seviyor sanırım.
Benim aylık gelir de 6000 . şu an atama bekliyorum atanirsam da 13000 olacak. Ağlayasım geliyor 😭
Sağol da bsksana o da devede kulak kalacak. Şimdi ailemle kalıyorum. Ona rağmen yetiremiyorum. Sonra liraydı faturaydi derken ayın sonu gelmez. Bı de araba istiyorum. Nasıl olacaksa
Bakalım
@Berivann6 inşallah
Neye göre ve ne şartlarda oluduğu değişir ve nerde tabiki, eğer kira ödüyorsa lüks bir yerde değilse normal ama kira ödemeyip sıradan bir yerdeyse çok fazla.
25.000 TL bize yetiyor.
Oğlumda arada 25 -30.000 TL harçlık gönderiyor idare ediyoruz.
Yoksa bu devirde asgari ücret ile emekli maaşı ile yaşanmaz.
bana göre 48 bin lira iyi Özgür Demirtaş demişti alacağınız evin fiyatı yıllık kazancınızın en fazla 8 katı olmalı diye
bu durumda oturduğum semtte ev almak için 48 bin lira yetiyor
En İyi Cevap