Gecen yıl 250 civarıydı, az önce 931 tl olarak yenilendiği mesajı geldi (daha hesaptan çekim yapılmamış). Bizim kredinin aylık ödemesi 714 tl. Nasıl ve neye göre bu kadar yükseltebilirler sigorta primini? Her yıl değişir mi bu ya? Değişse bile neredeyse 5 katına çıkartma hakları var mı?
Ne yapsam, nereyi arasam doğru bilgi verir?
Lütfen bilen bir yardım etsin.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Az önce Gani Müjde'nin geçen sene 8.000 TL bedel ile yaptığı kaskonun bu sene 140.000 TL'ye yükseldiğini okudum ve sizin gibi ben de şok oldum. Hemen ardından sizin sorunuzu görünce aynı sorundan muzdarip olduğunuzu düşenerek hemen size yazmak istedim.
Öncelikle, sizin örneğinizde olduğu gibi sigorta bedeli eğer bir varlığa dayanıyorsa varlığın değeri arttıkça sigorta bedeli de orantılı olarak otomatikman artar. Bu örnekte hem evin çıplak beton değeri hem de içindeki eşyaların değeri arttığı ve ülkemizde bariz bir enflasyon olduğu için konut yangın sigortasının değeri de otomatikman artmıştır. Ayrıca bu artış için bir üst sınır yoktur. Örneğin Gani Müjde örneğinde kasko bedeli 17.5 kat artmıştır:
https://finans.mynet.com/haber/detay/otomotiv/gani-mujde-yi-sasirtan-17-5-kat-zam-gecen-yil-8-bin-tl-ye-yaptirdigi-kasko-bu-yil-140-bin-tl-oldu/455531/
Burada üç ihtimal var:
1-Evin içindeki eşyaların değerini düşük gösterebilirsiniz.
2-Daha düşük sigorta fiyatı almak için bir acente ile iletişime geçebilirsiniz.
3-Mevcut fiyat artışına itiraz edebilirsiniz.
4-Sigortayı yenilemeyebilirsiniz. Her ne kadar bankalar konut kredisi verirken bunu zorunlu tutsalar da, konut yangın sigortası zorunlu bir sigorta değildir. Bu nedenle yenilenmeme ihtimali konusunda müşteri temsilcinizle iletişime geçebilirsiniz.
Bana iptal etme hakkin olmadigini soyledi. Hatta ben baska yere yaptirmak istiyorum sigortayi deyince yaptiramayacagim soylendi. Ben de tüketici haklarına basvuracagim. Ama iptal edebilecegimi soylerlerse iptal etmeyi tercih ederim tabi. Bir seyi merak ediyorum, yenilemeyi otomatik yapiyorlar. Bunun icin talimat vermis olabilirim hatırlamıyorum ama bu bana engel olur mu?
Size verilen sigorta sözleşmesini iyice okumanızı öneririm. Bazı konut kredi kampanyasına bağlı olarak birçok sigorta yapılabiliyor. Ama sigortanın zorunlu olup olmadığı, otomatik yenilenip yenilenmediği ilk sayfalarda yer alıyor. İlk sayfalar özet niteliğinde oluyor. Hatta ilk 1 sene ücretsiz olarak mail yoluyla bir sigorta örneğini de isteyebiliyorsunuz. Elinizde örnek var ise lütfen ilk sayfayı inceleyin. Orada net olarak bir cevap bulacağınızı düşünüyorum. Oradaki ifadeye göre hareket edin ve gerekirse tüketici hakem heyetine başvurun. Oradan olmasa da bir şekilde başka bir yerden yaptırmanız gerekebilir. Buna hazırlıklı olun lütfen.